Jocurile Olimpice din 2021 sunt programate să aibă loc în capitala Japoniei, Tokyo, între 23 iulie și 8 august 2021. Programul implică 33 de competiții și 339 de evenimente desfășurate în 42 de locuri.
Publicul este împotriva organizării jocurilor anul acesta ca urmare a creșterii numărului de cazuri noi de infectări cu COVID-19 și a ratei mici de vaccinare din Japonia. Comitetul Olimpic Internațional spune că trebuie făcute „sacrificii”. În România, mesajul Comitetul Olimpic si Sportiv Român (COSR) este de susținere: „Jocurile olimpice vor avea loc așa cum au fost programate”, a declarat un reprezentat al CSOR pentru Europa Liberă.
Opinia publică în Japonia
Cel mai recent sondaj de opinie arată că 70% din populație nu dorește că Jocurile Olimpice să aibă loc în condițiile în care sunt mai puțin de două luni rămase până la începerea evenimentelor.
Acesta nu este singurul sondaj care arată opoziția publicului – un sondaj realizat la începutul lunii mai de publicația Yomiuri Shimbun a arătat că 59% dintre respondenți doreau anularea jocurilor.
Dintre cei care considerau că jocurile ar trebui organizate, 23% au spus că ar trebui să aibă loc fără spectatori prezenți. Accesul le-a fost deja interzis spectatorilor străini dar decizia finală privind participarea publicului japonez va fi luată în iunie.
Un alt sondaj efectuat de TBS News a arătat că 65% dintre oameni doresc ca jocurile să fie anulate sau amânate din nou. 37% au votat pentru abandonarea totală a evenimentului și 28% solicită o nouă întârziere.
Cu toate acestea, autoritățile nu își fac niciun plan pentru anularea jocurilor, în ciuda faptului că atât experții în sănătate, cât și opinia publică sunt împotrivite împotriva lor.
Premierul Yoshihide Suga a părut să cedeze în fața opiniei publice, spunând că guvernul „nu va pune olimpiadele pe primul loc”. Dar acesta a precizat că decizia finală nu îi revine lui, ci Comitetului Olimpic Internațional.
Situația coronavirusului în Japonia
Asociația Medicilor din Tokyo, care reprezintă aproximativ 6.000 de medici de îngrijire primară, a declarat că spitalele din oraș „sunt pline și nu au aproape nicio soluție de rezervă” pe fondul valului de infecții din aprilie. Asociația Medicilor se alătură și ea celor care se opun organizării jocurilor.
Medicii asociației i-au cerut prim ministrului Yoshihide Suga, printr-o scrisoare deschisă, „să convingă COI că organizarea olimpiadelor este dificilă și să obțină decizia de anulare a jocurilor”.
Chiar dacă Japonia a evitat o rată înaltă de răspândire a virusului, guvernul a fost criticat puternic pentru campania lentă de vaccinare. Doar 2.3% din populație a primit a doua doză și 6% prima doză.
Experții medicali își fac griji că participarea la un eveniment la o scară atât de mare ar putea crește abrupt rata de infecții și s-ar ajunge în situația în care spitale ar fi copleșite.
În plus, șeful Uniunii Medicilor Japonezi, Naoto Ueyama, a avertizat, joi, că organizarea Jocurilor Olimpice ar putea duce la dezvoltarea unei noi tulpini „olimpice” a coronavirusului.
Peste 200 de oameni din mai multe națiuni și teritorii urmează să sosească la Tokyo. Acest lucru reprezintă un pericol, a declarat Naoto Ueyama.
„Toate tulpinile mutante ale virusului, care există în diferite locuri vor fi concentrate și adunate aici la Tokyo. Nu putem nega posibilitatea apariției unei noi tulpini a virusului după Jocurile Olimpice ”, a declarat medicul într-o conferință de presă.
Acesta avertizează că nașterea unei tulpini „olimpice” ar fi o tragedie uriașă și ar fi ținta criticilor timp de peste 100 de ani.
Campania publicitară - Vor continua jocurile?
Decizia de a amâna jocurile se află în mâinile Comitetului Olimpic în urma semnării unui contract strict cu reprezentanții orașului Tokyo. Contractual, Jocurile Olimpice sunt exclusiv proprietatea comitetului, potrivit unei declarații date de avocatul Alexandre Miguel Mestre pentru BBC.
Responsabilitatea oficială a comitetului este de a anula evenimentul în cazul unui pericol, cum ar fi o pandemie. Comitetul are o responsabilitate și față de atleții care vor participa la eveniment, fiind obligat să le garanteze starea de bine și siguranța.
Cu toate acestea, organizatorii evenimentului nu par să ia în considerare deloc anularea evenimentelor. Aceștia s-au menținut activi pe platformele de socializare, inclusiv pe Twitter, distribuind imagini cu atleții și promovând evenimentul.
În spatele Jocurilor Olimpice se află o serie de contracte de sponsorizare de miliarde de dolari.
Comitetul câștigă aproximativ 70% din veniturile sale din drepturi de difuzare și aproximativ 18% din sponsorizări. Dacă jocurile nu vor avea loc ar putea afecta grav finanțele COI și viitorul mișcării olimpice.
Chiar dacă o parte din sumele investite ar putea fi obținute înapoi prin intermediul asigurărilor, banii nu vor fi recuperați în întregime și vor exista pierderi enorme.
Poziția României
Anul acesta echipa României va fi reprezentată de 85 de sportivi calificați care vor concura la 13 sporturi diferite.
Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) susține poziția Comitetului Olimpic Internațional, spunând că e în acord cu tot ce a declarat până acum COI. „Jocurile olimpice vor avea loc așa cum au fost programate”, a declarat un reprezentat al CSOR pentru Europa Liberă.
Asociația Jucătorilor Mondiali a declarat că trebuie să se facă mai multe pentru a se asigura siguranța sportivilor. Organizația vrea măsuri de distanțare fizică mai precise și teste mai riguroase și mai eficiente. Sportiva japoneză Naomi Osaka a declarat că ar trebui să existe o dezbatere cu privire la problema siguranței atleților.
Întrebat ce măsuri vor fi luate pentru asigurarea siguranței sportivilor, COSR a declarat că „Sportivii sunt în proporție de 90% vaccinați”.