Linkuri accesibilitate

Devalorizarea leului va „toca”, în 2021, profiturile românilor din depozite bancare și titluri de stat


Cu o inflație care ar putea depăși 4% la final de 2021, românii ar trebui să analizeze riguros variantele de economisire și rentabilitatea fiecăreia dintre ele.
Cu o inflație care ar putea depăși 4% la final de 2021, românii ar trebui să analizeze riguros variantele de economisire și rentabilitatea fiecăreia dintre ele.

Inflația va ajunge la finele acestui an la 4,1%, adică aproape de nivelul superior precizat de Banca Națională a României în raportul asupra inflației din mai 2021.

În aceste condiții, dobânzile real negative vor aduce pierderi românilor care au depozite în moneda națională, și de asemenea și celor care aleg să investească în titluri de stat emise de Ministerul Finanțelor. Cu toate acestea, cel mai mult vor pierde românii care încă nu se încred în instituțiile financiare și aleg să-și țină economiile „la saltea”.

Iată câteva calcule cu privire la cât veți pierde din cauza inflației, dacă aveți astfel de produse de economisire, având în vedere că dobânzile la cele două sunt la niveluri minime.

Titlurile de stat Tezaur emise pe un an

Potrivit Ministerului Finanțelor, din această săptămână, pot fi cumpărate, din nou, titluri de stat cu maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 2,95%, 3,35% și 3,65%.

„Titlurile de stat emise în cadrul programului Tezaur prezent sunt, în continuare, o modalitate de economisire avantajoasă pentru populație. De aceea, încurajează toate persoanele fizice care dispun de lichidități pentru a beneficia de avantajele acestui program și să subscrie pentru titlurile Tezaur prin intermediul unităților Trezoreriei Statului sau ale Poștei Române”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Dacă inflația va ajunge la 4,1%, așa cum anticipează BNR, atunci putem spune cu siguranță că ministrul Nazare se înșeală.

Să spunem că ați cumparat titluri de stat Tezaur in valoare de 5.000 de lei. După un an, la o dobandă de 2,95%, ați avea 5.147,5 lei. Acesta este profitul net pentru că veniturile din titluri de stat sunt neimpozabile, după cum anunță chiar statul.

Dacă inflația va crește cu peste 4%, în acest an, asta înseamnă că pentru a cumpăra, acum, niște produse cu 5.000 de lei, peste un an, pentru aceleași produse, veți avea nevoie de 5.000 de lei plus 4%, adică încă 200 de lei. Pe scurt, 5.000 din iunie 2021, vor valora echivalentul a 5.200 de lei în iunie 2022.

Investind în titluri de stat, un român va ieși pe minus cu puțin peste 50 de lei, la actuala dobândă oferită de Ministerul Finanțelor.

Depozitele bancare, puțin mai avantajoase

Dacă ne uităm strict la dobânzile pe care le oferă bancile la depozitele în lei, vom observa că, primele trei, cele mai avantajoase, sunt cuprinse între 2,75% și 3,80%, potrivit platformei financiare finzoom.ro. Dar aici nu vom lua în calcul comisioane de retragere, ci doar impozitul pe profit de 10% pe care-l percepe statul.

Astfel că, dacă mergem pe cea mai bună dobândă, cea de 3,80%, la 5.000 de lei economisiți, peste un an, vom avea un profit brut de 190 de lei. Din aceștia scădem impozitul pe profit de 10%, iar asta înseamnă un profit net de 171 de lei.

În total, vom avea 5.171 de lei, din nou, cu mențiunea că nu calculăm comisioane de retragere, de administrare și alte astfel de variabile care diferă de la o bancă la alta în funcție de produsul oferit, modalitatea în care este oferit și așa mai departe.

Mergând pe exemplul de mai sus, în care inflația se păstrează la peste 4%, înseamnă că, în cazul acesta, devalorizarea nu va fi decât de 29 de lei. Banca ne oferă cel mai bun tampon împotriva inflației, dacă ne referim la cele mai bune și mai la îndemână instrumente financiare pentru români.

Dar, se poate investi și în criptomonede, acțiuni, fonduri mutuale, CDF-uri, ETF-uri, chiar și imobiliare, și ar exista mai multe șanse să facem față inflației.

De asemenea, puteți investi și în euro, dar va trebui să sperați că acesta ajunge la un 5,2 lei în iunie anul viitor pentru a merita investiția. Doar că o devalorizare a leului atât de mare aduce cu ea alte probleme.

Bitcoin-ul, un exemplu contra inflației

Analiștii financiari la nivel mondial spun despre Bitcoin că este „aurul digital” pentru că în ultimul an acesta a avut o creștere de peste 400%, iar dacă ne luam după maximumul atins lunile trecute, creșterea lui de la un an la altul a fost de peste 700%.

La momentul redactării acestui material, Bitcoin se tranzacționează la o cotație de 33.000 de dolari. Dacă în decurs de un an, el va ajunge din nou la cotația maximă de peste 64.000 de dolari, asta v-ar oferi un profit de aproape 100%. La un astfel de câștig, inflația nici nu ar mai conta, pentru că ea va fi depășită de profit de peste 20 de ori.

Ținutul banilor „la saltea”

De departe, această metodă de economisire este cea mai neproductivă pentru români. Iar aici exemplul este, pe cât de simplu, pe atât de elocvent. Dacă ții „la saltea” 5.000 de lei, peste un an vei avea tot 5.000 de lei.

În aceste condiții, dacă acum ai cumpara de 5.000 de lei anumite produse, iar inflația trece de 4%, peste un an, pentru a achiziționa aceleași produse, vei avea nevoie de 5.200 de lei.

Dacă la depozitul bancar și la titlurile de stat, profitul ți-a asigurat un tampon financiar cuprins între aproape 150 și 170 de lei, aici nu mai ai niciunul, iar banii s-au devalorizat cu 200 de lei.

Pentru a face față inflației destul de mari în 2021 și probabil și 2022, românii vor trebui să găsească investiții mai profitabile precum cele enumerate mai sus: criptomonede, imobiliare sau acțiuni din industrii care sunt „pe val”, precum cel de biotehnologie, IT sau energie regenerabilă.

*Articol de Paul Barbu

XS
SM
MD
LG