Turneul reprezintă un test al capacității președintelui democrat de a gestiona și repara relațiile cu aliații dezamăgiți de tarifele comerciale impuse de Donald Trump și de retragerea SUA din tratatele internaționale.
„Alianțele și instituțiile democratice care au modelat atât de mult secolul trecut își vor dovedi capacitatea împotriva amenințărilor și adversarilor moderni? Cred că răspunsul este da. Și săptămâna aceasta, în Europa, avem șansa să o dovedim”, a spus Biden într-un articol de opinie publicat în Washington Post înainte de plecarea sa în Europa.
Întâlnirea cu Vladimir Putin este programată să aibă loc pe 16 iunie la Geneva, într-o țară neutră, după tiparul întâlnirilor din perioada Războiului Rece, și este considerată piatra de temelie a călătoriei, ocazie de a-i prezenta lui Putin, printre altele, îngrijorările SUA privind atacurile cibernetice provenite din Rusia și agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei.
Rusia nu se aşteaptă la o „reuşită″ diplomatică de proporții la summitul din 16 iunie s-a pronunțat anticipat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Reuters.
„Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale”, a spus marți Lavrov într-o conferință de presă online.
„Dar faptul că va exista o conversaţie între liderii celor două principale puteri nucleare este important şi trebuie încurajat pe cât posibil”, a spus șeful diplomației ruse după o întâlnire online cu colegii săi din Brics (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).
„S-au întors americanii!”
O mulțime dornică să-l vadă i-a așteptat sosirea miercuri seară la baza aeriană RAF Mildenhall din Suffolk, pentru a surprinde aterizarea Air Force One.
Biden s-a adresat trupelor americane staționate la bază, cu un tribut adus familiilor de militari, ocazie cu care a onorat și memoria fiului său, Beau, care a slujit în Garda Națională.
Democrațiile lumii stau împreună pentru a aborda cele mai dificile provocări și problemele care contează cel mai mult pentru viitorul nostru",
Democrațiile lumii stau împreună pentru a aborda cele mai dificile provocări și problemele care contează cel mai mult pentru viitorul nostru
El s-a referit la aliații SUA ca la „națiuni cu aceeași idee” și a adăugat: „Statele Unite s-au întors!”
„Democrațiile lumii stau împreună pentru a aborda cele mai dificile provocări și problemele care contează cel mai mult pentru viitorul nostru", a mai spus el, citat de BBC.
Avertismentul transmis Rusiei
Vorbind în fața celor aproximativ 1.000 de soldați americani și a familiilor acestora din baza aeriană britanică de la Royal Air Force Mildenhall, cu un imens drapel american în spatele său, Biden a subliniat angajamentul SUA față de NATO, dar a spus că Alianța trebuie să-și modernizeze și să-și extindă capacitățile cibernetice.
De asemenea, el a declarat că va transmite un mesaj clar președintelui rus Vladimir Putin atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare după întâlnirile separate cu liderii NATO, G7 și cu cei europeni.
„Nu căutăm conflicte cu Rusia", a declarat el la începutul vizitei sale de opt zile în Europa. „Vrem o relație stabilă și previzibilă ... dar am fost clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod robust și semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activități dăunătoare”, a adăugat el, citat de Reuters.
Biden a declarat că este hotărât să reconstruiască legăturile transatlantice și să reformeze relațiile cu Rusia după patru ani sinuoși sub conducerea fostului președinte republican Donald Trump, ale cărui tarife și retragerea din tratatele internaționale au tensionat relațiile cu aliații.
„Aceasta este prima mea călătorie în străinătate ca președinte al Statelor Unite. Mă îndrept spre G7, apoi spre NATO și apoi mă întâlnesc cu domnul Putin pentru a-l anunța ce vreau să știe", a spus Biden în uralele trupelor.
„În fiecare moment al drumului vom clarifica faptul că Statele Unite s-au întors și democrațiile lumii stau împreună pentru a aborda cele mai dure provocări și problemele care contează cel mai mult pentru viitorul nostru".
Înainte să plece în Europa el le-a spus reporterilor că obiectivele sale sunt „întărirea alianței, pentru ca lui Putin și Chinei să le fie clar că legăturile dintre Europa și Statele Unite sunt strânse”.
Joi, preşedintele SUA va avea o întrevedere cu premierul britanic Boris Johnson, înaintea summitului G7 programat să aibă loc în la Cornwall, în sud-vestul Angliei, în perioada 11-13 iunie.
Summitul Grupului celor 7 - G7 reunește cele mai industrializate state - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, SUA.
Nu căutăm conflicte cu Rusia. Vrem o relație stabilă și previzibilă, dar SUA vor răspunde robust și semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activități dăunătoare
Mai târziu, în călătoria sa de opt zile, Biden o va întâlni pe regină la castelul Windsor și se va alătura primului său summit NATO ca președinte. El a spus despre turneul său că este unul în care „America reunește democrațiile lumii”.
Țintele comune SUA-UE. „Noul răsărit”
Pe 15 iunie, președintele SUA se va întâlni la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la un summit cu o paletă largă de subiecte pe agendă, de la comerţ şi până la pandemia COVID-19.
Punctele aflate pe agenda comună a șefilor principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi preşedintelui american Joe Biden la summitul de la Bruxelles.
- aprofundarea cooperării pentru combaterea schimbărilor climatice,
- încetarea disputelor comerciale,
- strategia comună în politica faţă de China și Rusia;
- realizarea unui studiu privind originile pandemiei de COVID-19 „transparent” și „lipsit de interferențe”;
- susţinerea eforturilor de extindere a vaccinării anti-Covid la nivel global cu atingerea țintei ca măcar două treimi din populaţia lumii să fie vaccinată anti-COVID-19 până la sfârşitul anului 2022 şi pentru diminuarea restricţiilor asupra exportului de vaccinuri.
Proiectul de şapte pagini cu concluziile summitului, consultat de Reuters își propune să marcheze „noul răsărit'' al relațiilor SUA-UE, anunțat de liderii UE în ianuarie, când Joe Biden i-a luat locul lui Donald Trump la Casa Albă.
Dacă va fi exista o abordare comună privind China, realizarea ar fi uriașă cel puțin pentru administraţia Biden, care caută aliaţi în faţa Beijingului.
Până în prezent, UE a menținut un echilibru strategic între Washington şi Beijing, dar expansiunea militară chineză şi abuzurile asupra uigurilor musulmani au ajuns să nemulțumească și Bruxelles-ul.
De asemenea, Washingtonul şi Bruxellesul își propun să pună capăt până pe 11 iulie disputei privind subvenţiile acordate producătorilor de avioane: SUA pentru Boeing şi unele state UE pentru Airbus. Până în decembrie ar urma să fie eliminate taxele vamale aplicate reciproc asupra produselor din oţel.
Proiectul, dezbătut miercuri de ambasadorii statelor UE, arată angajamentul Washingtonului şi Bruxellesului de a aborda şi alţi parteneri internaţionali înaintea negocierilor din noiembrie privind climatul, când cele două capitale speră să convingă şi alte state să se ralieze unor obiective mai ambiţioase de reducere a gazelor cu efect de seră.
Bruxellesul doreşte să abordeze şi chestiunea „scurgerilor de carbon'', care se referă la decizia unor companii de a-şi reloca producţia în ţări cu politici de mediu mai relaxate. Pentru a combate acest fenomen, Comisia preconizează impunerea unor taxe pe emisiile de carbon în cazul unor produse importate.
Proiectul concluziilor summitului cuprinde şi angajamentul UE şi al SUA de a-şi spori eforturile pentru ca ţările dezvoltate să transfere ţărilor sărace cel puţin 100 de miliarde de dolari pentru a le ajuta să facă faţă transformărilor generate de politicile de combatere a schimbărilor climatice.
Joe Biden a aprobat în aprilie angajamentul ca SUA să-şi reducă la jumătate emisiile de CO2 până în anul 2030, faţă de nivelul din 2005, în timp ce UE va prezenta luna viitoare, prin Comisia Europeană, un pachet de măsuri pentru atingerea obiectivului reducerii cu 55% a emisiilor sale de CO2 tot până în 2030, faţă de nivelul din 1990.
„Dorim să ne consultăm îndeaproape şi să cooperăm în toate chestiunile în cadrul abordărilor noastre similare faţă de China, care includ elemente de cooperare, concurenţă şi rivalitate sistemică'', se menţionează în proiectul concluziilor summitului UE-SUA.
500 de milioane de doze de vaccin Pfizer Covid-19 pentru 100 de țări
Chiar în ziua începerii turneului său european, presa americană a scris despre promisiunea administrației Biden de a furniza 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer Covid-19 către aproximativ 100 de țări în următorii doi ani, relatează BBC.
În acest an vor fi distribuite aproximativ 200 de milioane de doze, restul livrându-se în 2022.
SUA au fost supuse presiunii pentru a crește ratele de vaccinare în țările sărace.
Miscarea vine în momentul în care Biden a aterizat în Marea Britanie la începutul primei sale călătorii în străinătate ca președinte american.
Casa Albă încă nu a comentat oficial planul de lansare a 500 de milioane de doze în întreaga lume.
Întrebat dacă guvernul SUA are o strategie de vaccinare pentru întregul glob, Biden a spus misterios și sibilinic: „Am una și o voi anunța”, înainte de a urca pe Air Force One, deranjat de pișcătura unei cicade, o insectă uriașă.