Linkuri accesibilitate

Biden - Putin, față în față. Concluziile întâlnirii celor doi lideri


Joe Biden și Vladimir Putin s-au întâlnit la Geneva
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00

Joe Biden și Vladimir Putin s-au întâlnit la Geneva

Pe 16 iunie a avut loc la Geneva summit-ul dintre Joe Biden și Vladimir Putin. Atmosfera a fost tensionată, dar liderii spun că discuția a fost constructivă.

Putin și Biden au ajuns la concluzii comune în ceea ce privește stabilitatea strategică.

Cu toate acestea, diferențele rămân mari între prioritățile ruse și cele americane. Biden a menționat că Rusia nu își dorește un război rece cu Statele Unite, spunând că reputația lui Putin este în declin din cauza atitudinii sale la nivel internațional. Președintele rus a criticat drepturile omului în SUA, și a justificat acțiunile guvernului său împotriva agenților străini.

Recepția

Joe Biden și Vladimir Putin s-au întâlnit în fața vilei La Grange din Geneva, pentru a deschide summit-ul istoric. Aceasta este prima întâlnire dintre cei doi ca președinți. Ultima oară, Putin s-a întâlnit cu fostul președinte Donald Trump în 2018, la Helsinki.

Vladimir Putin și Joe Biden dau mâna înainte să intre în clădirea în care are loc summit-ul.
Vladimir Putin și Joe Biden dau mâna înainte să intre în clădirea în care are loc summit-ul.

Protestatarii au reușit să își arate prezența în Geneva, în ciuda faptului că orașul este în momentul de față probabil cea mai securizată locație din lume. Un grup de protestatari au întins un poster cu un mesaj împotriva armelor nucleare pe Lacul Geneva, pentru ca Putin să îl poată vedea din avion înainte să aterizeze la Geneva. Un alt grup de protestatari au agățat un poster pro-Navalnîi pe un pod din Geneva.

Președintele Elveției, Guy Parmelin, i-a întâmpinat pe cei doi lideri. Parmelin este singurul care a făcut declarații înainte ca liderii să intre înăuntru. Acesta le-a urat noroc lui Biden și Putin.

Putin este cunoscut pentru jocurile psihologice pe care le joacă în momentele diplomatice - acesta întârzie intenționat, pentru a-și tensiona adversarii. De această dată, nu s-a întâmplat asta - Putin a sosit primul, cu câteva minute înaintea lui Biden. Deoarece Vladimir Putin a ajuns primul și a stat în partea dreaptă în timpul discuțiilor, protocolul consideră Rusia ca fiind gazda acestui summit.

Jurnalista Jennifer Jacobs de la Bloomberg susține că a strigat către Putin, întrebându-l de ce se teme de Navalnîi - întrebare pe care Putin ar fi ignorat-o, dar la care Biden a surâs.

Biden și Putin au intrat apoi înăutru, pentru o scurtă întâlnire în fața presei, împreună cu diplomații Sergei Lavrov și Anthony Blinken. Deși camerele au fost asurzitoare în acest prim moment al întâlnirii și jurnaliștii au vorbit prea tare unii cu alții, Putin i-a mulțumit lui Biden pentru inițiativa de a se întâlni. Biden a declarat că, deși au vorbit la telefon înainte, e mult mai bine să se întâlnească față în față.

La stânga, Secretarul de Stat american Anthony Blinken și Președintele SUA Joe Biden. De cealaltă parte a camerei, Președintele Rusiei Vladimir Putin și Ministrul său de Externe Sergei Lavrov.
La stânga, Secretarul de Stat american Anthony Blinken și Președintele SUA Joe Biden. De cealaltă parte a camerei, Președintele Rusiei Vladimir Putin și Ministrul său de Externe Sergei Lavrov.

Potrivit jurnalistului Mark Knoller, agitația presei aduce aminte de întâlnirea lui Reagan și Gorbaciov din 1985, care a avut loc tot la Geneva.

Întrebat de unul dintre jurnaliști dacă are încredere în Putin, Joe Biden ar fi dat din cap în semn că da, are încredere în el. Directorul de comunicații al Casei Albe a clarificat, ulterior, că era doar un gest oarecare, iar Biden nu ar fi auzit întrebarea de zgomotul făcut de cei din presă.

Cei doi lideri au evitat, în mare parte, contactul vizual. Ședința foto stângace a fost ultimul contact al presei cu liderii înaintea declarațiilor din această seară.

Jurnaliștii de la fața locului menționează că atmosfera este tensionată și reticentă, dar că Biden încearcă să facă pași înspre formarea unei relații mai apropiate. Biden a numit Rusia „o mare putere”, ceea ce satisface nevoia de legitimitate a rușilor pe scena mondială. În 2014, Barack Obama a numit Rusia o „putere regională”.

Discuții și declarații

Niciunul dintre liderii mondiali nu a venit cu o doză mare de optimism la Geneva - oficiali de ambele părți au declarat că nu ar trebui să ne ținem răsuflarea în așteptarea deciziilor din acest summit. Cei doi lideri doresc să creeze o relație stabilă, dar bazată pe scepticism.

Comentatorii politici de ambele părți au încercat să analizeze comunicarea non-verbală a celor doi lideri. Presa rusă raportează că Putin a fost mai relaxat, în timp ce americanii spun că Biden a fost de fapt cel mai deschis și calm.

La masa de negocieri.
La masa de negocieri.

Discuțiile dintre Biden și Putin (împreună cu Blinken și Lavrov și traducători) s-au încheiat după o oră și jumătate. După aceste discuții, grupul s-a mărit când li s-au alăturat ambasadorii John Sullivan și Anatoly Antonov, împreună cu diplomații și experții Jake Sullivan, Victoria Nuland, Eric Green, Stergos Kaloudis, Yuri Ushakov, Sergei Ryabkov, Gen. Valery Gerasimov și Dmitry Peskov.

Deși s-au preconizat 4-5 ore de negocieri, summit-ul s-a încheiat după doar trei ore de discuții. Runda extinsă, la care s-au alăturat grupul de diplomați, a durat puțin peste o oră.

Biden și Putin au stabilit conferințe de presă separate la sfârșitul zilei. Se pare că acest lucru s-a întâmplat la cererea Casei Albe, contrar dorinței Kremlinului. Administrația americană dorește ca Biden să nu fie distras de Putin în timpul declarațiilor și să nu îl ridice pe președintele rus la rang egal cu Biden.

Declarațiile lui Putin

La conferința de presă a lui Vladimir Putin, liderul rus a susținut că discuțiile au fost constructive. „Nu a fost nicio urmă de ostilitate. Întâlnirea noastră a fost constructivă - ambele părți au încercat să se înțeleagă una pe cealaltă”, conform președintelui rus. Acesta a vorbit despre omologul său american cu căldură.

Vladimir Putin a fost primul care a ținut o conferință de presă.
Vladimir Putin a fost primul care a ținut o conferință de presă.
  • Ambasadorii expulzați reciproc se vor întoarce la posturi. Este posibil ca strategia să se extindă și la schimbul de prizonieri.
  • Despre tratatul nuclear, care a fost extins: „SUA și Rusia sunt responsabile pentru stabilitatea strategică, din moment ce avem cel mai mult și modern armament nuclear. Negocierile vor continua.”
  • Nu s-a discutat aderarea Ucrainei la NATO.
  • Despre securitatea cibernetică: „Trebuie să scăpăm de insinuări”. Putin a negat rolul Rusiei în atacurile cibernetice, spunând că majoritatea acestor atacuri sunt conduse de SUA.
  • Despre securitate: „Noi ar trebui să fim îngrijorați de securitate. Trupele americane s-au adunat la granița noastră, nu invers.” Putin a justificat și mișcările militare din Arctic pe motiv că întăresc infrastructura existentă.
  • Aleksei Navalnîi: Putin a evitat subiectul, atrăgând atenția în schimb asupra situației din Statele Unite. „În America poți fi împușcat oricând. Închisoarea Guantanamo încă funcționează. Cine e ucigașul? Acestea sunt drepturile omului în Statele Unite.
  • Putin a acuzat o organizație considerată agent străin că ar fi învățat minorii să amestece cocktail-uri molotov. „Dacă Rusia e un inamic, atunci ce fel de organizații ar fi susținute de SUA în Rusia? Eu cred că nu ar fi unele care să facă Rusia mai puternică, ci care să slăbească Rusia. Acestea sunt organizațiile care implementează politica americană. Trebuie să avem grijă cu acest fel de organizații și să acționăm conform legii.”
  • Europa Liberă, considerată agent străin în Rusia: „Americanii au deschis subiectul RFE/RL. Avem deja RT și Sputnik pentru publicul internațional, pe care americanii i-au declarat agenți străini. Tot ce am făcut a fost să răspundem acțiunilor lor.
  • Putin a acuzat SUA de instabilitate strategică. „Vestul crede că politica rusă e instabilă - dacă asta crede vestul, nu înseamnă că e adevărul obiectiv. SUA sunt cei imprevizibili, au pus în pericol stabilitatea prin retragerea de la diverse tratate și prin susținerea loviturii de stat din Ucraina.”

Concluziile lui Putin sunt că „a fost o discuție sinceră și directă. Nimeni nu a încercat să pună presiune pe nimeni. Asta nu e o competiție, ci o întâlnire constructivă. Aici nu poate fi încredere absolută, dar întrevăd un pic de încredere.”

Întrebat despre povestea care circulă în presă conform căreia Biden s-ar fi uitat în ochii lui și n-ar fi văzut un suflet, Putin a declarat că „am vorbit aceeași limbă - nu e nevoie să ne uităm unii în ochii celuilalt, să vedem suflete și să ne declarăm dragostea eternă. E o relație pragmatică.”

Discuțiile dintre Putin și Biden au durat mai puțin timp decât de așteptau cei doi.
Discuțiile dintre Putin și Biden au durat mai puțin timp decât de așteptau cei doi.

Declarațiile lui Biden

Biden a explicat din nou că „nimic nu se compară cu dialogul față în față, să putem comunica direct.

Concluzia lui Biden despre discuțiile cu Putin a fost una pozitivă. „Am identificat zone practice pentru a ne avansa interesele comune. Tonul a fost bun, pozitiv, nimic nu a fost strident sau hiperbolic. SUA s-au întors la aliații săi și am stabilit o bază clară pentru relațiile cu Rusia. Am rezolvat multe, dar mai sunt multe de făcut.” Biden a declarat că a reușit să facă tot ce și-a propus.

Joe Biden a dat declarații după Vladimir Putin.
Joe Biden a dat declarații după Vladimir Putin.

Cu toate acestea, Biden a fost ferm în fața acțiunilor lui Putin pe care le consideră inadmisibile. Biden a declarat că „Ultimul lucru pe care și-l dorește Putin e un război rece cu SUA”, asigurând că orice încălcare a normelor internaționale va avea consecințe.

  • Despre relația SUA-Rusia: E nevoie de stabilitate și previzibilitate. Aceștia vor lucra în continuare la delimitarea unor reguli de bază conform cărora să se poată desfășura aceste relații mai stabile.
  • Se vor crea reguli de bază și pentru noua eră de război cibernetic. „Unele infrastructuri și entități critice nu ar trebui să fie atacate, de la sectorul energetic la apă. Ambele țări vor dezvolta o listă cu ce nu e de atacat.
  • Întrebat despre scenariul ipotetic al morții criticului Kremlinului Aleksei Navalnîi, Biden a declarat: „Consecințele morții lui Navalnîi ar fi devastatoare pentru Rusia.”
  • Vorbind despre drepturile omului în Rusia, în special despre cazul Navalnîi, Biden a menționat valorile fundamentale și ideile care stau la baza Statelor Unite. „Cum să fiu președintele american și să nu vorbesc despre drepturile omului? Noi nu ne primim drepturile de la un guvern, ci ne naștem cu ele. De aceea am vorbit despre Navalnîi și vom vorbi despre drepturile omului.”
  • Biden spune că Putin a greșit comparând asediul clădirii Capitoliului de la Washington din 6 ianuarie cu mișcările pentru drepturile omului, precum cazul Navalnîi sau Black Lives Matter.
  • Despre imixtiunea străină, în special amestecarea în alegerile altor țări: „Putin știe că voi acționa dacă se va întâmpla din nou, știe că vor fi consecințe.” Biden a spus că Putin își pierde credibilitatea din cauza intervențiilor internaționale.
  • Se dorește cooperarea pe tema Arctica, Siria, Iran, Afghanistan. Vor urma discuții despre Ucraina și Belarus.
  • Biden nu s-a pronunțat pe subiectul Europei Libere, spunând că depinde de judecata omologului său rus.

Discuțiile au fost practice și lipsite de amenințări, de aceea au durat atât de puțin timp, conform președintelui american. „Nu am avut nevoie de mai mult timp, odată ce am adus restul diplomaților. Am clarificat totul și ne-am uitat unul la altul, întrebându-ne ce mai e de făcut”, a declarat Biden.

Spre deosebire de Putin, care a permis mai multe întrebări chiar și după ce a spus că încearcă să încheie conferința, Biden și-a făcut ieșirea brusc și neanunțat. Biden a început să își închidă mapa, să își pună ochelarii de soare și sacoul în timpul unei întrebări despre comportamentul și sufletul lui Vladimir Putin. Acesta a evitat întrebarea.

Nu suntem prieteni, sunt doar afaceri”, a fost printre ultimele remarci ale lui Biden, legată de folosirea relației cu Rusia pentru a combate China. Biden a părăsit podiumul în timp ce jurnaliștii, încă confuzi, strigau alte întrebări.

Biden punându-și la loc ochelarii, semnalând sfârșitul subit al conferinței de presă.
Biden punându-și la loc ochelarii, semnalând sfârșitul subit al conferinței de presă.

XS
SM
MD
LG