Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a acceptat, în regim prioritar, cazul deschis de serviciul rus al Europei Libere împotriva guvernului rus.
Decizia curții de la Strasbourg a fost comunicată guvernului rus. Guvernul rus trebuie să își depună, până pe 5 octombrie, răspunsul.
Decizia CEDO de a acorda prioritate cazului, un statut rezervat pentru situațiile cele mai importante, serioase și urgente, la doar o lună după depunerea dosarului înseamnă că procesul va decurge mai repede decât altele.
Europa Liberă și Andrey Shary, directorul serviciului rus, contestează legile „agenților străini” din Rusia, un termen care conotează că redacția ar fi un inamic al statului. Conform acestei legi, eticheta de „agent străin” trebuie atașată oricărui material publicat de Europa Liberă.
Europa Liberă consideră că această etichetă încalcă dreptul la libera exprimare și libertatea presei, protejate de articolul 10 al Convenției Europene a Drepturilor Omului. Dacă va fi lăsată să continue, campania Rusiei de pedepse asupra Europei Libere ca avea un efect negativ asupra presei independente din Rusia.
În ultimele săptămâni, Rusia și-a extins lista de „agenți străini”, incluzând posturi independente de știri percum Meduza, First Anticorruption Media și VTimes.io. Efectele economice ale acestei decizii i-au forțat pe cei de la VTimes să își închidă ușile.
„Intenția clară a campaniei Kremlinului împotriva Europei Libere și altor posturi independente din Rusia este de a forța aceste posturi ori să abandoneze libertatea de exprimare și integritatea jurnalistică, ori să își abandoneze profesia”, a declarat Jamie Fly, președintele Europa Liberă.
„Ținând cont de riscul iminent al daunelor ireparabile asupra operațiunilor Europei Libere în Rusia și de importanța accesului la informații pentru poporul rus, ne bucurăm să vedem că CEDO a acordat prioritate cazului”, a adăugat Fly.
Legea „agenților străini” a fost adoptată în Rusia în 2012 și modificată de repetate ori. Legea cere organizațiilor nonguvernamentale care primesc fonduri din străinătate, pe care guvernul le consideră implicate în activități politicce, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor guvernamentale.
Modificările ulterioare ale legii s-au adresat presei susținute din fonduri externe. În 2017, guvernul rus a pus Europa Liberă, Current Time și Voice of America pe lista „agenților străini”.
Din ianuarie, autoritățile ruse au deschis sute de cazuri administrative împotriva Europei Libere și a lui Andrey Shary, cazuri care vin cu amenzi de peste 3 milioane de dolari.
Executorii judecătorești au descins de două ori asupra birourilor Europei Libere, pentru a notifica organizația despre procedura de executare silită a amenzilor.
Conturile bancare din Rusia ale Europei Libere au fost înghețate prin ordin judecătoresc. Europa Liberă a contestat fiecare caz deschis de către guvernul rus împotriva sa. Niciun tribunal nu a respins acțiunile guvernului și nu a redus amenzile impuse de Roskomnadzon, consiliul de telecomunicații.
Președintele American Joe Biden a încercat să discute despre Europa Liberă în cadrul summit-ului său cu Președintele Vladimir Putin din 16 iunie.
Europa Liberă este o companie media cu redacție independentă, care primește fonduri de la Congresul Statelor Unite prin Agenția pentru Presă Globală. În fiecare săptămână, 7 milioane de oameni accesează știrile Europei Libere din Rusia.
Anul trecut, Rusia a aprobat o lege prin care legile naționale au devenit prioritare asupra tratatelor internaționale sau deciziilor tribunalelor internaționale în cazul în care acestea sunt în dezacord cu Constituția. Criticii consideră că această decizie are ca scop minimizarea impactului deciziilor CEDO.