Linkuri accesibilitate

Rusia | „Nihilismul copleșitor” a dus la o explozie a cazurilor de COVID-19


Medicii merg să vaccineze persoanele care nu se pot deplasa în orașul Ceboksarî. 26 mai 2021
Medicii merg să vaccineze persoanele care nu se pot deplasa în orașul Ceboksarî. 26 mai 2021

Kremlinul a explicat, vineri, că creșterea îngrijorătoare a numărului cazurilor de COVID-19 din ultima perioadă este cauzată de „nihilismul copleșitor” al rușilor. Aceștia resping măsurile de prevenire și vaccinarea.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Vladimir Putin urmărește situația îndeaproape iar campania de vaccinare nu a avut succesul pe care îl sperau autoritățile.

Primarul Moscovei, Sergei Sobianin, a anunțat prelungirea, până în 29 iunie, a restricțiilor impuse la începutul acestei săptămâni. La Moscova, zona publică destinată fanilor Euro 2020 a fost închisă, iar adunările cu peste 1.000 de persoane au fost interzise. „Nu am vrut să fac asta, dar trebuie”, a scris Sobianin pe pagina sa de internet. „Deocamdată, punem punct tuturor evenimentelor cu public numeros, închidem sălile de dans și zonele destinate fanilor”.

Dinspre Kremlin, Dmitri Peskov le-a spus reporterilor că „nihilismul copleșitor, o rată scăzută de vaccinare și caracteristicele coronavirusului”, sunt cauzele creșterii semnificative a numărului de cazuri în Moscova.

Anterior, în 17 iunie, șefa Agenţiei pentru protecţia consumatorilor din Rusia, Anna Popova, pusese creșterea numărului de cazuri pe seama respingerii de către populație a măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului. Potrivit primarului Moscovei, orașul se află în fața unei variante noi, mai agresive a virusului. El a decis vaccinarea obligatorie a personalului din instituțiile vitale și a închiderea instituțiilor care nu trebuie să asigure permanență, până în 21 iunie.

Și în alte orașe din vecinătatea Moscovei autoritățile au decis vaccinarea obligatorie a personalului din sectorul serviciilor, din educație și sănătate. Deciziile au fost criticate pe motivul inexistenței unei baze legale pentru a obliga angajații să se vaccineze.

Rusia a fost printre primele țări care au anunțat începerea unei campanii de vaccinare, dar ezitarea populației a fost extrem de răspândită. La începutul lunii iunie, doar 12 procente din populația de 146 de milioane de persoane din Rusia fusese vaccinată cu cel puțin o doză. În Moscova, procentul era de 15 la sută din populația de 12 milioane de locuitori.

Și premierul Mihail Mișustin a spus, în 17 iunie, că situația este gravă și că este nevoie de amplificarea campaniei de vaccinare. „Experții avertizează cu privire la răspândirea unor noi variante ale virusului care nu sunt doar mai contagioase, ci și mai periculoase”, a spus acesta.

Potrivit autorităților, varianta „Delta” a virusului ar fi cauza înrăutățirii situației din Rusia. Țara are acum, oficial, 5,3 milioane de cazuri și 128.000 de decese, dar se crede că cifrele reale sunt cu mult mai ridicate.

XS
SM
MD
LG