Linkuri accesibilitate

Marea Neagră: Rusia spune că a tras focuri de avertisment către o navă britanică


Nava britanică HMS Destroyer.
Nava britanică HMS Destroyer.

ACTUALIZARE - Ministerul rus de Externe a chemat-o pe Deborah Bronnert, ambasadorul Marii Britanii în Rusia, să discute cu privire la incidentul petrecut miercuri în Marea Neagră. Un distrugător britanic a fost interceptat în apele teritoriale ale Crimeei, teritoriu anexat ilegal de Rusia în 2014, de o navă rusească care, ulterior, a tras două focuri de avertisment.

Într-o discuție separată cu reporterii, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a avertizat guvernul britanic cu privire la consecințele unei eventuale repetări a evenimentului.

Credem că este o provocare intenționată și premeditată”, a declarat acesta.

În cazul repetării unei situații similare - dacă acele acțiuni vor merge prea departe, nu excludem nicio opțiune cu privire la protejarea granițelor Rusiei”, a continuat el.

Prim-Ministrul britanic, Boris Johnson, a explicat că nava HMS Defender străbătea apele în conformitate cu legea internațională a apelor teritoriale.

Principalul aspect este că noi nu recunoaștem anexarea Crimeei de către Rusia”, a spus acesta.

Acestea sunt apele teritoriale ale Ucrainei, iar noi avem dreptul de a le folosi din punctul A în punctul B”, a declarat el pentru reporteri.

Într-o conferință separată de presă, în Singapore, ministrul de externe britanic, Dominic Raab, a susținut că nu a fost tras niciun foc de avertisment.

***

O navă rusească care patrula în Marea Neagră a tras, miercuri, două focuri de avertisment către un distrugător britanic iar o aeronavă de război a lansat patru bombe încercând să schimbe cursul navei, pe motiv că aceasta intrase cu 3 kilometri în spațiul rusesc, transmite Associated Press.

Forțele Rusiei au încercat să alunge nava britanică HMS Defender din apele teritoriale ale peninsulei Crimeea. Este prima oară după sfârșitul Războiului Rece când Rusia folosește muniție de luptă împotriva unei nave NATO.

Conform autorităților din Rusia, nava britanică ar fi ignorat semnalele de avertizare radio împotriva intrării în apele teritoriale ruse. La câteva minute după ce armata rusă a tras înspre nava britanică, aceasta s-a retras.

Atașatul britanic pentru apărare de la Moscova a fost chemat la Ministerul Apărării.

Ministerul Apărării din Marea Britanie spune însă că nu au fost trase focuri de avertisment și că nava trecea prin apele teritoriale ale Ucrainei într-o misiune de rutină.

Conform autorităților din Rusia, activitatea navală NATO la granițele Rusiei „a crescut semnificativ”.

În aprilie, Rusia a interzis accesul navelor străine în zona Crimeei până în noiembrie.

În octombrie 2020, Marea Britanie a semnat un acord cu Ucraina conform căruia îi vor ajuta pe ucrainieni să își modernizeze forțele navale. Pe 21 iunie, la Odesa, s-a semnat un document care implementează acest acord. Britanicii îi vor susține pe ucrainieni și în construirea mai multor baze navale la Marea Neagră.

21 iunie - semnarea acordului la bordul HMS Destroyer în portul Odesa.
21 iunie - semnarea acordului la bordul HMS Destroyer în portul Odesa.

XS
SM
MD
LG