Linkuri accesibilitate

Roman Protasevici şi prietena lui au fost plasaţi în arest la domiciliu


Belarus - Chief of the Air Force and Air Defense Command of the Armed Forces of Belarus Igor Golub (L), Belarusian activist Roman Protasevich (C) and Chairman of the Investigative Committee of Belarus Dmitry Gora (R) enter the press center before a briefi

Jurnalistul Roman Protasevici și iubita sa, Sofia Sapega, arestați în mai în urma deturnării unui zbor european în Belarus, au fost transferați de la închisoare în arest la domiciliu, anunţă vineri un reprezentant al opoziţiei belaruse, scrie Europa Liberă Belarus.

Tocmai am vorbit cu părinţii lui Roman Protasevici. El a fost plasat în arestla domiciliu. Însă asta nu este libertate. Este o închisoare de alt fel. Agenţi KGB trăiesc în aceeaşi cameră cu el”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al şefei opoziţiei în exil Svetlana Tihanovskaia, Franak Viacorka.

Dmitri Protasevici, tatăl jurnalistului, a declarat la BBC că fiul său a fost plasat într-un apartament închiriat la Minsk şi că autorităţile nu furnizează, în continuare, informaţii familiei.

Îmi este dificil să comentez acţiunile autorităţilor, indiferent care le-ar fi obiectivele”, declară BBC tatăl lui Roman Protasevici.

Ei (Roman şi Sofia) se află în continuare sub controlul total al autorităţilor, nimeni nu a abandonat acuzaţiile”, spune el. „Ei nu ne spun nimic despre Roman, despre statutul său. este pur şi simplu o glumă”, apreciază Dmitri Protasevici.

Partenera lui Roman Protasevici, Sofia Sapega, arestată odată cu jurnalistul, a fost plasată, de asemenea, în arest la domiciliu, a anunţat avocatul său, Alexandr Filanovici, care îşi exprimă într-un mesaj postat pe telegram speranţa unei „evoluţii pozitive în viitorul apropiat”.

Ambasada Rusiei la Minsk a confirmat că Sofia Sapega, o cetăţeană rusă, a fost plasată în arest într-un apartament închiriat la Minsk, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

Politicianul Franak Viacorka precizează că părinţii opozantului „nu se află în contact cu Roman şi le este frică să nu fie folosit ca monedă de schimb cu Occidentul”, care a impus sancţiuni economice Belarusului.

El publică o fotografie făcută de către un trecător din Minsk în care par să apară Roman Protasevici şi Sofia Sapega în timp ce acordă un interviu într-un parc din oraş.

Jurnalistul în vârstă de 26 de ani a fost prezentat, după ce a fost arestat, în mai multe rânduri, la televiziune, iar suţinătorii săi au denunţat interviuri „sub constrângere”.

Ultima dată, autoritățile belaruse l-au adus pe Roman Protasevici la o conferință de presă în timpul căreia și-au prezentat propria versiune despre deturnarea avionului în care se afla jurnalistul.

Sofia Sapega şi Roman Protasevici sunt acuzaţi de faptul că au coordonat, pe reţele de socializare, mişcarea de protest istorică care a izbucnit în belarus anul trecut, în urma realegerii contestate în al cincilea mandat a lui Aleksandr Lukaşenko, denunţată drept frauduloasă.

Regimul Lukaşenko a reprimat dur această contestare şi a arestat sau a obligat să fugă în exil liderii contestării, dintre care mai mulţi sunt judecaţi în prezent.

Parchetul belarus a anunţat vineri că avocatul Maxim Znark şi o reprezentantă charismatică a opoziţiei, Maria Kolesnikova, arestată în septembrie, au fost inculpaţi cu privire la un „complot vizând preluarea puterii”.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG