Linkuri accesibilitate

Studiu: Cu mii de ani în urmă, Asia de Est a mai trecut printr-o pandemie de coronavirus


Coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Indonesia
Coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Indonesia

În ultimii 20 de ani, omenirea s-a confruntat cu o serie de focare cauzate de coronavirusuri, printre care SARS, MERS și Covid-19. Dar nu e prima dată când oamenii se confruntă cu aceste virusuri.. Un nou studiu făcut de o echipă de cercetători din Australia și SUA arată că oamenii ar fi putut să se confrunte cu boala în urmă cu milenii, scrie CNN.

Oamenii de știință au găsit dovezi ale unei epidemii de coronavirus care a izbucnit acum mai bine de 20.000 de ani în Asia de Est.

Potrivit studiului publicat joi în revista științifică Current Biology, cercetătorii au studiat genomul a peste 2.500 de persoane din 26 de populații diferite din întreaga lume. Ei au identificat cea mai timpurie interacțiune a genomului uman cu coronavirusurile, care a lăsat amprente genetice asupra ADN-ului oamenilor moderni din Asia de Est.

Autorul principal al cercetării, Yassine Souilmi, a spus că genomurile studiate conțin informații vechi de sute de mii de ani pe care oamenii de știință le-au decodat doar în ultimii ani.

Virușii depind de fapt de o gazdă și de aceea invadează o gazdă și apoi își deturnează utilajele pentru a crea copii ale lor", a spus Yassine Souilmi. Acesta a mai arătat că această deturnare a celulelor umane lasă o amprentă pe care o putem observa acum - oferind dovezi concrete că strămoșii noștri au fost odată expuși și adaptați la coronavirusuri.

Cercetătorii au descoperit semnale genetice legate de un coronavirus în cinci populații diferite situate în China, Japonia și Vietnam.

Epidemia s-ar fi putut răspândi și mai mult dincolo de aceste țări, dar datele nu sunt disponibile în alte părți ale regiunii”, a adăugat Souilmi,

În aceste populații, cercetătorii au descoperit că un grup afectat de epidemie a dezvoltat o mutație benefică care a ajutat la protejarea lor împotriva coronavirusului. Yassine Souilmi susține că cei cu mutație au avut „o supapă” de supraviețuire, adică în timp, populația a fost alcătuită din mai mulți oameni cu mutația decât fără.

Pe o perioadă lungă de timp și de-a lungul expunerii, acest lucru lasă un marcaj foarte, foarte clar în genomii descendenților lor. Și aceasta este semnătura pe care o folosim de fapt pentru a detecta această epidemie veche ", a mai spus Souilmi.

Studiul a arătat că epidemia de coronavirus a apărut separat între diferite regiuni și s-a răspândit în Asia de Est ca o epidemie.

Studiul apare în contexul în care nu știm originea actualei pandemii de coronavirus. Cercetatării nu mai exclud varianța ca originea coronavirusului să fi început într-un laborator de la Institutul de Virologie Wuhan. Recent, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut serviciilor de informații investigarea originii COVID-19. Raportul prezentat de Organizația Mondială a Sănătății în luna martie nu a lămurit chestiunea provenienței virusului.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG