Linkuri accesibilitate

Cât de ușor poate fi falsificat certificatul digital pentru călătorie


Țările europene s-au grăbit să lanseze pașaportul digital „verde” care facilitează călătoriile în timpul pandemiei. Însă certificatul digital și aplicațiile asociate cu el nu sunt deloc perfecte, conform experților în securitatea cibernetică. Certificatul german este unul dintre cele mai criticate.

Într-un interviu cu Deutsche Welle, expertul în tehnologii de securitate Thomas Siebert a spus că pentru autorități „a fost clar mai important să poată prezenta o soluție rapidă înaintea sezonului de vacanțe decât să găsească o soluție care să fie sigură de la început”.

Certificatul digital de vaccinare din Germania nu menționează numărul lotului, substanța activă, unde s-a desfășurat vaccinarea și de către cine.

Regulile europene spun că certificatul va conține doar datele esențiale: numele, data nașterii, cine a eliberat documentul, un cod unic pentru certificat. Pe lângă acestea, certificatul de vaccinare trebuie să conțină tipul și producătorul vaccinului, numărul de doze și data sau datele vaccinării. Certificatul de testare conține informații despre tipul testului, data, ora, locul și rezultatul testului. Cel de vindecare conține data primului test pozitiv și o perioadă de validitate.

Germanii își pot crea un certificat de vaccinare la farmacie sau la medicul de familie, iar datele nu sunt controlate strict. De asemenea, tot pe certificatul german se pot pune date complet false - experții au reușit să declare un vaccin anti-Covid-19 făcut în 1890.

Aplicația din Germania pentru certificatul de călătorie este extrem de vulnerabilă hackerilor și nu este suficient de bine protejată împotriva fraudei și a furtului de date.

Majoritatea aspectelor legate de certificatul digital au venit de la nivelul european, însă câteva aspecte importante au rămas la latitudinea statelor membre. Fiecare țară și-a dezvoltat propriile aplicații pentru certificate, pentru eliberare, stocare și verificare. Unele state folosesc certificatele și pentru alte scopuri interne, precum accesarea unor spații publice, ceea ce crează dileme cu privire la siguranța datelor personale. Certificatul poate fi eliberat în unele state după prima doză de vaccin - deși, pentru călătoriile internaționale este valabil doar după 14 zile în urma primei doze.

Au existat în trecut probleme cu certificatele de vaccinare, chiar și înaintea certificatului de călătorie. În mai, Scoția a descoperit un defect major al certificatului național de vaccinare, care le permitea oamenilor să-și modifice detaliile vaccinării, inclusiv numele.

XS
SM
MD
LG