Proiectul privind desființarea Secției Speciale stă în Senat de peste trei luni pentru că nu există consens în Coaliție. Punctul de vedere al Comisiei de la Veneția, care a criticat superimunitatea oferită magistraților prin amendamentul introdus în Camera Deputaților, îi obligă pe liderii Coaliției să ia o decizie.
Forma venită de la Camera Deputaților iese din discuție, spun liderii Coaliției pentru Europa Liberă. Amendamentul introdus cu sprijinul unui reprezentant al minorităților naționale va dispărea. Potrivit acestuia, trebuie să existe un aviz obligatoriu de la CSM pentru trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător.
Pe masă sunt două variante: cea a Guvernului, susținută de Florin Cîțu, de ministrul Justiției și USR PLUS și cea a UDMR, prin care dosarele Secției Speciale să fie transferate la Parchetul General.
Poziția UDMR: Vrem ca dosarele să ajungă la Parchetul General, nu acceptăm varianta venită de la Guvern
„Am depus la Senat un amendament prin care dorim ca dosarele care erau la SIIJ să treacă la Parchetul General, la Secția de urmărire penală. Este o structură existentă în cadrul Parchetului General. UDMR nu va accepta varianta venită de la Guvern în Coaliție; am fi inconsecvenți”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților pentru Europa Liberă. Deputatul a precizat că reprezintă poziția UDMR și nu vorbește în nume personal.
Miza UDMR este ca dosarele de la Secția Specială să nu ajungă la Direcția Națională Anticorupție, fără alte garanții suplimentare. Csoma Botond a ținut să precizeze că amendamentul adoptat în Camera Deputaților nu a fost introdus de UDMR, chiar dacă au existat speculații în acest sens.
„Amendamentul a aparținut ministrului Justiției”, a afirmat deputatul Uniunii.
Liderul grupului din Cameră al UDMR a adăugat că există riscul să nu fie convocată sesiunea extraordinară la Senat pentru desființarea Secției Speciale, dacă nu se ajunge la un acord în Coaliție. „Dacă nu acceptă amendamentul nostru, partenerii noștri trebuie să vină cu altă soluție”, a spus Csoma Botond.
PNL: Stelian Ion să își asigure voturile
Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că liberalii nu mai vor să se afle la mijloc între UDMR și USR PLUS.
„Stelian Ion trebuie să își asigure voturile în Senat și Coaliție. Așteptăm o decizie a Coaliției pentru data convocării sesiunii extraordinare și un consens pe forma integrală a legii, inclusiv pe competența DNA”, au afirmat sursele citate.
Potrivit acestora, miza desființării Secției Speciale de Investigare Infracțiunilor din Justiție o reprezintă competența DNA.
„Toată discuția despre desființarea SIIJ a fost, de fapt, despre configurarea competenței DNA”, au declarat surse din PNL pentru Europa Liberă.
Ludovic Orban l-a criticat pe ministrul Stelian Ion că a sesizat Comisia de la Veneția fără să discute și cu liderii Coaliției, iar legile justiției le-a prezentat fără să aibă consensul PNL, USR PLUS și UDMR. Surse din PNL spun că forma venită de la Guvern pentru desființarea Secției Speciale are probleme și că s-ar putea să pice la Curtea Constituțională.
Liderul grupului UDMR din Senat, Turos Lorand, a spus, pentru Europa Liberă, că susține desființarea Secției Speciale, dar nu proiectul venit de la Guvern, elaborat de ministerul Justiției.
„Nu sunt oferite destul garanții în forma venită de la Guvern, tocmai de aceea am depus amendamentul. Nu trebuie să ajungem în situația în care am fost acum câțiva ani. Am văzut acest lucru și în rapoartele Inspecției Judiciare, trebuie să păstrăm acel check and balance. Nu trebuie să ajungem iar în situația în care procurorii au posibilitatea de a deschide dosare penale judecătorilor și de a ține deschise aceste dosare ani de zile. Pentru noi cel mai important este importanța judecătorului, aceasta e garanția corectitudinii sistemului judiciar”, a spus Turos Lorand.
Care este majoritatea în Comisia Juridică din Senat
Comisia Juridică din Senat este condusă de Iuliana Scântei (PNL). Structura politică a Comisiei este următoarea:
- 5 PSD
- 4 PNL
- 2 USR
- 1 AUR
- 1 UDMR
PNL și USR PLUS nu au majoritate în Comisia Juridică din Senat și au nevoie de votul senatorului UDMR, Csaszar Karoly Zsolt. Senatorul UDMR a depus deja un amendament prin care dosarele Secției Speciale să ajungă la Parchetul General.
Dacă PNL și USR ar forța să introducă proiectul desființării SIIJ în Comisie, s-ar putea trezi în fața altei majorități.
Posibilă înțelegere PSD - UDMR în Senat
Amendamentul introdus de UDMR ar putea trece cu voturile PSD. Surse social-democrate au declarat pentru Europa Liberă că PSD este dispus să voteze amendamentul UDMR dacă se ajunge în această situație. Secția Specială s-ar desființa, iar dosarele ar ajunge la Parchetul General. Soluția nu are acordul USR PLUS și PNL.
„Comisia de la Veneția a vorbit despre un pachet de măsuri de reformă a sistemului juridic românesc, nu doar desființarea SIIJ. Accentul se pune pe independența magistraților. Vrem să vedem tot ce înseamnă acest pachet. Doar desființarea SIIJ și întoarcerea la DNA nu este suficient pentru a asigura independența. Vrem să fie un pachet complex”, a declarat Lucian Romașcanu, liderul grupului PSD din Senat, pentru Europa Liberă.
Senatorul crede că dacă „este vorba de un vot doar pe SIIJ, poziția PSD este de vot împotrivă”.
Ce a recomandat Comisia de la Veneția
Ministrul Justiției a cerut un punct de vedere Comisiei de la Veneția, fiind nemulțumit de forma votată în Camera Deputaților.
„Comisia de la Veneția salută intenția autorităților române de a reforma sistemul judiciar și de a restabili competența parchetelor specializate precum DNA și DIICOT și înțelege că primul pas urgent în această reformă mai amplă este desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ)”, se arată în răspunsul transmis de Comisia de la Veneția.
De asemenea, Comisia se pronunță împotriva amendamentului adoptat în Camera Deputaților.
Cum a fost introdus amendamentul în Camera Deputaților
În luna martie, liderii Coaliției nu ajungeau la un compromis privind desființarea Secției Speciale. UDMR insista ca dosarele de la SIIJ să treacă la Parchetul General, lucru neacceptat de ministrul Justiției, Stelian Ion.
După o întâlnire cu toți juriștii PNL, USR PLUS, UDMR, la care a participat și ministrul Stelian Ion, s-a convenit să fie introdus amendamentul legat de avizul obligatoriu al CSM pentru trimiterea în judecată a magistraților și procurorilor.
În momentul depunerii amendamentului, liderii celor trei partide nu au ajuns la un consens ca amendamentul să fie semnat în comun. S-a apelat la o strategie parlamentară, iar un deputat al minorităților naționale a fost convins să își asume amendamentul Coaliției. Proiectul a trecut în această formă de Camera Deputaților, după care ministrul Justiției a spus că este un compromis prea mare și a sesizat Comisia de la Veneția.
Facebook Forum