Linkuri accesibilitate

Georgia | Un cameraman bătut de protestatarii anti-LGBT a murit. Protestele continuă


Mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze moartea cameramanului Lekso Lashkarava, care a murit în urma rănilor sale.
Mii de oameni au ieșit în stradă să protesteze moartea cameramanului Lekso Lashkarava, care a murit în urma rănilor sale.

Un cameraman TV din Georgia a murit după ce a fost atacat de o mulțime furioasă de protestatari anti-LGBT. Lekso Lashkarava a fost printre zecile de jurnaliști atacați de protestatarii de drepta în jurul marșului anulat, Tbilisi Pride.

Colegii lui Lahkarava au declarat pe 11 iulie că acesta a murit în urma rănilor survenite din violențele care au avut loc cu șase zile mai devreme. Conform Pirveli TV, postul la care lucra jurnalistul, trupul neînsuflețit al cameramanului a fost găsit de către mama sa pe 11 iulie.

Lekso Lashkarava a fost unul din cei aproape 60 de jurnaliști atacați de protestatari.
Lekso Lashkarava a fost unul din cei aproape 60 de jurnaliști atacați de protestatari.

Ministerul de Interne din Georgia a deschis o anchetă cu privire la cauza morții lui Lashkarava.

Cameramanul în vârstă de 37 de ani a fost unul dintre cei 60 de jurnaliști atacați pe 5 iulie, când sute de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi pentru a bloca marșul anual Pride. Doi dintre cei răniți lucrează la Europa Liberă Georgia.

În haosul evenimentelor, un grup de bărbați au escaladat clădirea în care se află birourile Tbilisi Pride și au distrus spațiul. Aceștia au rupt și steagurile curcubeu ale comunității LGBT care agățau în balconul biroului.

Mulți georgieni au dat vina pe Premierul Irakli Garibashvili care, în dimineața dinaintea violențelor, a declarat că marșul era nepotrivit, că ar crea confruntare și că este „inacceptabil pentru mare parte din societatea georgiană”.

Biserica Ortodoxă Georgiană și-a strâns și ea susținătorii împotriva marșului LGBT. În filmările mulțimii se văd numeroși preoți ortodocși. După anularea marșului, preoții au început să cânte și protestatarii să danseze în fața clădirii parlamentului.

La o zi după evenimente, mii de oameni au ieșit în stradă să condamne violențele. Demonstrația a fost, în mare parte, pașnică - însă activiștii de dreapta, care au fost ținuți la distanță de către poliție, au protestat apoi în fața parlamentului. Aceștia au dat jos și au ars un steag al Uniunii Europene.

Misiunile diplomatice din 18 țări și UE au condamnat violențele și au cerut guvernului georgian să protejeze dreptul constituțional la adunare pașnică.

XS
SM
MD
LG