Linkuri accesibilitate

„Fără scuză” | Proteste în Georgia pentru denunțarea violenței anti-LGBT


Mii de persoane au organizat o adunare tăcută în fața parlamentului din Tbilisi pe 6 iulie pentru a denunța violența și a arăta sprijin pentru jurnaliștii răniți.
Mii de persoane au organizat o adunare tăcută în fața parlamentului din Tbilisi pe 6 iulie pentru a denunța violența și a arăta sprijin pentru jurnaliștii răniți.

Mii de persoane s-au adunat în capitala Georgiei pentru a denunța violența împotriva comunității LGBTQ, care a șocat întreaga lume și a atras condamnarea națiunii din Caucaz de către ambasadele occidentale.

Activiștii LGBTQ au fost obligați să anuleze un marș al mândriei pe 5 iulie la Tbilisi după ce adversarii lor i-au atacat pe activiști și pe jurnaliștii care transmiteau de la eveniment, încurajați de guvernul georgian și de Biserica Ortodoxă Georgiană care s-au pronunțat împotriva evenimentului.

Cel puțin 50 de jurnaliști au fost atacați de mulțimi în diferite locații, inclusiv doi reporteri ai RFE / RL.

Pe 6 iulie, mii de persoane au organizat o adunare tăcută în fața parlamentului pentru a denunța violența și a-și manifesta sprijinul pentru jurnaliștii răniți.

Au fost fluturate steagurile UE și cele ale comunității LGBTQ semnificând curcubeul iar poliția a creat un cordon de protecție.

Oponenții LGBT au încercat să întrerupă mitingul, dar au fost reținuți de poliție, a informat presa locală.

După încheierea demonstrației tăcute, adversarii au fost lăsați să intre în zonă. Ei au dărâmat și au ars un steag al UE arborat în fața parlamentului.

Georgia nu este un stat membru al UE, dar aspiră să adere la blocul comunitar.

Misiunile diplomatice ale SUA și UE în Georgia, precum și ambasadele altor 16 țări, au emis o declarație comună pe 5 iulie, solicitând guvernului georgian să protejeze dreptul constituțional al oamenilor de a se întruni pașnic.

"Condamnăm atacurile violente de astăzi împotriva activiștilor civici, membrilor comunității și jurnaliștilor, precum și eșecul liderilor guvernamentali și al oficialităților religioase de a condamna această violență. Participarea la întruniri pașnice este un drept al omului, garantat de constituția Georgiei", se arată în comunicat. „Violența este pur și simplu inacceptabilă și nu poate fi scuzată”.

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat, de asemenea, violența și au acuzat guvernul că îi sprijină pe cei care provoacă violențe și urăsc comunitatea LGBTQ.

„Mulțimile violente de extremă dreaptă susținute de Biserică și încurajate de o declarație incredibil de iresponsabilă a premierului @GharibashviliGe s-au adunat în centrul Tbilisi pentru a împiedica Marșul Mândriei, pentru a-i ataca pe jurnaliști și pentru a pătrunde în biroul Pride”, a scris Giorgi Gogia, director asociat pentru Europa și Asia Centrală al Observatorului pentru Drepturile Omului.

surse: AFP și AP

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG