Într-o conferință adresată francezilor, Macron a anunțat că, începând din august, oricine dorește să meargă la un bar sau restaurant, să călătorească pe distanțe lungi cu trenul sau să viziteze un mall va trebui să prezinte dovada vaccinării sau a unui test negativ.
„Trebuie să înțelegeți că vaccinarea nu este obligatorie din primul moment, dar vom extinde folosirea permisului de sănătate pentru a încuraja cât mai mulți să vină să se vaccineze”, a clarificat liderul de la Élysée, citat de France 24.
Măsura ar urma să îi afecteze pe cei cu vârsta de peste 12 ani și ar putea fi implementată în unele locuri începând cu data de 21 iulie.
Vestea cum că ar trebui să prezinte un test negativ de fiecare dată când ies la distracție i-a îngrijorat pe majoritatea francezilor.
Doctorlib, una dintre platformele folosite de francezi pentru a se programa la vaccinare, a anunțat marți că 920.000 de persoane se înscriseseră în ziua precedentă pentru a primi prima doză.
Macron a anunțat totodată că personalul din sănătate, azilele de bătrâni sau cei care lucrează cu persoane vulnerabile, vor trebui să se vaccineze obligatoriu începând din septembrie anul acesta. Măsura este similară cu cea adoptată de alte state europene, precum Grecia, Italia sau Marea Britanie.
Ce părere au francezii despre vaccin?
În prezent, în jur de 35.5 milioane de persoane – sau 55.9 la sută din populația Franței – au fost vaccinate cu cel puțin o doză împotriva COVID-19.
Procentul persoanelor vaccinate cu prima doză în Franța este mai mic decât cel din alte state europene. Germania, spre exemplu, a reușit să vaccineze 58,7 la sută din populație cu cel puțin o doză. În Italia, procentul este de 59,6%.
Unul dintre motivele pentru care campania de vaccinare a înaintat cu greu în Franța a fost scepticismul oamenilor legat de siguranța și eficacitatea virusului.
Conform Santé publique France, agenția națională de sănătate publică din Franța, încrederea populației în vaccin și intenția acestora de a se vaccina era foarte scăzută la mijlocul lunii decembrie a anului 2020, când multe țări inițiau primele campanii de vaccinare împotriva COVID-19.
Atunci, în jur de doar 30 la sută din tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani intenționau să se vaccineze. De cealaltă parte a baricadei se aflau persoanele de peste 65 de ani, a căror majoritate (puțin peste 60 la sută) doreau să se vaccineze.
În prezent, majoritatea celor eligibili pentru vaccin sunt de acord cu inocularea împotriva virusului, conform agenției franceze de sănătate publică. În urma unui sondaj realizat pe un eșantion de 2.000 de persoane, aproximativ 77 la sută dintre persoanele întrebate au răspuns că susțin vaccinarea împotriva COVID-19.
Acest lucru pare să justifice numărul ridicat de persoane care s-au înscris pentru a se vaccina cu prima doză după anunțul președintelui francez.
Cum ar funcționa o astfel de măsură în România?
Într-un interviu pentru Europa liberă, Vlad Mixich, expert în sănătate publică, se arată încrezător cu privire la cum ar primi românii o astfel de măsură în țară.
„Cred că o bună parte a populației va primi o astfel de inițiativă cu înțelegere, până la urmă”, s-a arătat încrezător expertul.
Cu toate acestea, Mixich a ținut să puncteze că măsura de vaccinare ar putea funcționa atâta timp cât aceasta nu este obligatorie ci, mai degrabă, o condiție de a putea participa la anumite evenimente în spațiul public.
„Există dreptul la libertate și la libera alegere pentru fiecare individ. Evident, acest drept trebuie respectat, de aceea și spun că o obligativitate directivă a vaccinării nu cred că este o soluție corectă. În același timp, atunci când există potențial de a pune în pericol sănătatea celor din jur, trebuie să respecți anumite reguli. E o chestiune de bun simț, pe care orice om cu 7 ani de acasă o înțelege”, spune Mixich.
În ciuda tendinței de a crede că o mare parte din români sunt sceptici când vine vorba despre necesitatea vaccinului, expertul român este de altă părere.
„Cred că există o majoritate tăcută în România care înțelege și va înțelege acest tip de condiționări. Din păcate, există acest reflex pavlovian mediatic de a-i expune pe cei mai gălăgioși și mai senzaționaliști, care fac scandal, de unde impresia că aceștia sunt numeroși. Dar atâta timp cât nu există o obligativitate de a te vaccina, cred că bunul simț al majorității oamenilor va prima”, a continuat el.
Cu toate acestea, un pas important pentru ca o astfel de măsură (de condiționare a participării la evenimentele din spațiul public de vaccinare, n.r.) să funcționeze în România este acela ca autoritățile să comunice mult și clar cu publicul, este de părere Mixich.
Acesta a explicat că am depășit faza în care autoritățile se bazează pe puterea uniformei pentru a-i convinge pe oameni să respecte regulile de distanțare socială.
„În acest moment, lucrurile trebuie explicate cât se poate de mult, repetate și de 1.000 de ori aceste explicații, dacă e nevoie”.
Acest lucru se poate dovedi, însă, dificil în materie de organizat.
„Din păcate, foarte greu te bazezi pe 3-4 oameni, care sunt comunicatori la nivel public din partea autorităților. E foarte dificil și pentru ei, individual, să facă asta. Aici este, de fapt, marea problemă a efortului de vaccinare din România la moment. Pentru că, paradoxal, pe partea de logistică și distribuție, autoritățile românești și-au făcut datoria în mod satisfăcător, dar în ceea ce privește câștigarea a inimilor oamenilor mai e de mult de lucru”, a concluzionat Mixich.