Linkuri accesibilitate

Varianta Delta | Cum se pregătește România și ce fac țările în care este deja răspândită. Soluția vaccinării


Un adolescent primește o doză de vaccin împotriva coronavirusului la Tel Aviv. Varianta Delta se transmite în special la tineri și adolescenți și prin intermediul lor.
Un adolescent primește o doză de vaccin împotriva coronavirusului la Tel Aviv. Varianta Delta se transmite în special la tineri și adolescenți și prin intermediul lor.

Răspândirea tulpinii Delta îngrijorează întreaga lume, motiv pentru care autoritățile sanitare din New York și Israel nu scapă nicio informație referitoare la această variantă, mult mai agresivă, a Covid-19.

În acest context, decizia Marii Britanii de a ridica cele mai multe dintre restricții, începând cu 19 iulie, pare cel puțin ciudată. Se bazează Regatul Unit pe rata mare de vaccinare? Ce face România, cu o rată de vaccinare de doar 28%? Este pregătită să facă față noului val despre care specialiștii spun că se va produce mai mult ca sigur la sfârșitul lunii august, începutul lui septembrie, adică atunci când începe școala?

Rata de pozitivare a coronavirusului a crescut simțitor în New York în ultimele săptămâni, iar Israelul a înregistrat o scădere a protecției oferite de vaccinul Pfizer, ceea ce sporește o dată în plus îngrijorarea față de varianta Delta.

Cei de la Centrul pentru Controlul Bolilor au declarat că 51% din noile cazuri COVID-19 din SUA sunt atribuite tulpinei Delta. Aceasta a devenit tulpina dominantă a Coronavirusului în SUA.

În ciuda datelor, care i-au determinat pe oficiali să-i îndemne din nou pe newyorkezi să se vaccineze, majoritatea statisticilor arată totuși o tendință descendentă în New York. Doar două decese din cauza coronavirusului au fost raportate la nivel de stat pe 5 iulie, iar numărul newyorkezilor spitalizați cu Covid-19 a scăzut la 330.

Datele Departamentului american de Sănătate arată că 72,6 la sută dintre adulții din New York au fost vaccinați cel puțin cu o doză de vaccin.

Experții în sănătate publică din Statele Unite spun că vaccinarea este cheia înfrângerii Covid-19, mai ales că mutațiile, cum este și varianta Delta, continuă să tot apară.

Cele trei vaccinuri autorizate în Statele Unite - Pfizer, Moderna și Johnson & Johnson - s-au dovedit eficiente în protejarea împotriva variantei Delta, potrivit cercetătorilor, deși unele studii sugerează că nivelul de protecție este mai scăzut împotriva sa decât împotriva tulpinilor frecvente.

Israel – Răspândirea variantei Delta coincide cu sfârșitul distanțării sociale

Ministerul Sănătății din Israel și-a exprimat marți îngrijorarea față de faptul că vaccinul Pfizer, utilizat pe scară largă în Israel, ar putea să fie mai puțin eficient împotriva variantei Delta. Deși a raportat o scădere a eficacității vaccinului în prevenirea infecțiilor și a bolilor simptomatice, ministerul a declarat că vaccinul a rămas foarte eficient în prevenirea îmbolnăvirii.

Declinul protecției împotriva Covid-19 coincide, așadar, cu răspândirea variantei Delta și cu sfârșitul restricțiilor de distanțare socială în Israel.

Primul-ministru Naftali Bennett a avertizat că „având în vedere răspândirea variantei Delta”, Israelul ar putea fi nevoit să reintroducă unele dintre restricții.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze datele din Israel, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt a citat alte cercetări care arată că anticorpii la persoanele care au primit vaccinul sunt capabili să neutralizeze toate variantele testate, inclusiv Delta, deși la concentrație redusă.

Vaccinarea de 63% încetinește răspândirea variantei Delta în UK. Germania relaxează restricțiile

Varianta Delta este tulpina predominantă în Marea Britanie.

Cea mai lovită țară din Europa de varianta Delta este Marea Britanie, unde zilele trecute au fost înregistrate alte 27.989 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, cel mai mare număr din ianuarie încoace. Asta în condițiile în care peste 62% dintre britanici au primit două doze de vaccin până în prezent.

De altfel, oamenii de știință din Marea Britanie au solicitat autorităților să actualizeze lista oficială cu simptomele Covid pentru ca oamenii să știe când sunt infectați și să de izoleze ca să nu răspândească virusul fără să știe, după cum scrie The Guardian.

Cu toate acestea, prim-ministrul Boris Johnson a anunțat luni, pe 5 iulie, că țara va ridica majoritatea restricțiilor începând cu 19 iulie.

Luna trecută, creșterea numărului de cazuri din cauza variantei Delta l-a obligat pe Johnson să amâne planurile pentru o ridicare totală a restricțiilor pe 21 iunie.

Vaccinarea în masa a fost cea care a stopat răspândirea variantei Delta, care, totuși, a provocat o creștere a numărului internărilor și deceselor.

„Această pandemie este departe de a fi terminată", a spus Johnson, dar eficiența campaniei de vaccinare înseamnă că țara poate continua cu reducerea restricțiilor și le poate „permite oamenilor să ia propriile decizii în cunoștință de cauză".

În Regatul Unit, aproximativ 86% dintre adulți au primit prima lor doză de vaccin iar 63% au fost vaccinați și cu a doua doză, permițând ieșirea treptată din carantina impusă în ianuarie.

Guvernul a relaxat deja interdicția împotriva evenimentelor mari, pentru a le permite celor 60.000 de persoane – care asigură două treimi din capacitatea stadionului Wembley din Londra - să participe la semifinalele și finala Campionatului European din această săptămână.

La câteva ore după anunțul lui Johnson, Germania a relaxat și ea restricțiile de carantină pentru călătorii din Marea Britanie. Interdicțiile pentru Portugalia, Rusia, India și Nepal au fost, de asemenea, anulate, ceea ce înseamnă că persoanele care au avut ambele doze de vaccinare sau care pot demonstra că s-au recuperat de la Covid-19 nu vor trebui să se izoleze la întoarcerea sau sosirea din aceste țări. Persoanele care nu au fost vaccinate vor trebui să se autoizoleze timp de până la 10 zile cu opțiunea de a părăsi carantina cu un test de coronavirus negativ în a cincea zi.

Vlad Mixich: Vaccinurile nu protejează împotriva infecției, ci împotriva dezvoltării unor forme severe ale bolii

Raportul dintre vaccinări/confirmări/decese a fost remarcat și de expertul în sănătate publică Vlad Mixich care face o scurtă demonstrație despre modul în care varianta Delta a afectat trei țări: Israel și Marea Britanie și Rusia.

„Sunt trei țări în care s-a vaccinat cu trei tehnologii diferite de vaccinuri și în proporții diferite: mult în Israel și Marea Britanie, prea puțin în Rusia. Fiecare dintre aceste trei țări trece în prezent printr-o creștere a numărului de noi infecții cu COVID.

Să ne reamintim că, încă de la început, s-a explicat de 100 de ori că vaccinurile nu protejează împotriva infecției, ci împotriva dezvoltării unor forme severe ale bolii. Oricum asta e protecția care ne interesează pe fiecare.

Și aici apar diferențele. Dacă în Rusia, acolo unde s-a vaccinat prea puțin, numărul deceselor din cauza Covid s-a dublat în ultima lună, în Marea Britanie creșterea aceasta nefastă e insesizabilă, iar în Israel practic nu există”, explică Vlad Mixich.

Valeriu Gheorghiță: Varianta Delta are potențialul de a deveni dominantă în România

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a avertizat marți că, în contextul în care varianta Delta devine dominantă în lume, și în România va crește numărul infectărilor provocate de această tulpină. El a spus că, în ciuda opririi activității a 117 de centre de vaccinare, acestea ar putea fi reactivate în contextul creșterii numărului de infectări provocate de varianta Delta.

"Noi anticipăm că în următoarea perioadă vom avea o adresabilitate în creştere în ceea ce priveşte vaccinarea Covid-19, ca urmare a potenţialului variantei Delta de a deveni dominantă în rândul populaţiei, la nivel global. De asemenea, aşa cum sunt datele estimate şi preconizate la acest moment, foarte probabil că şi în ţara noastră vom avea o creştere a numărului de cazuri cauzate de tulpina Delta", a spus Valeriu Gheorghiță.

El a spus că în cazul persoanelor care au avut deja Covid-19 există un risc de până la 50% de reinfectare cu varianta Delta. „Există un procent de scăpare de sub protecția anticorpilor care apar după boala naturală între 20% și 50%. Practic avem un risc de 20%-50% să ne reinfectăm cu varianta Delta dacă avem istoric de trecere prin boala”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Rata de vaccinare în România este în acest moment de 28%, a mai anunțat medicul.

Medicul a explicat că, în ciuda recrudescenței variantei Delta, vaccinarea este cea care reduce și riscul internării și pe cel al decesului.

„Ce am observat cu toții în țările cu rată crescută vaccinală, în ciuda creșterii numărului de cazuri generată de varianta Delta, nu a crescut numărul de internări și nu a crescut numărul de decese. Spre deosebire de țările unde rata vaccinală este scăzută, cum se întâmplă în Rusia, în Africa de Sud, unde tulpina Delta este deja dominantă în peste 60% din cazurile confirmate, a crescut în paralel și numărul de internări și numărul de decese. Practic, majoritatea deceselor se înregistrează la persoanele nevaccinate, ceea ce ne spune foarte clar că vaccinarea aduce beneficii importante în controlul pandemiei și în mod deosebit în controlul consecințelor pandemiei: internare în spital, internare în terapie intensivă, boală gravă și deces.”

Infecția cu varianta Delta crește riscul de spitalizare de 2-3 ori comparativ cu celelalte variante virale, adică riscul de evoluție spre formele severe, a avertizat medicul Valeriu Gheorghiță. Din acest motiv, el a recomandat purtarea, în continuare, a măștii de protecție, în special la evenimentele la care distanțarea nu este respectată de toate persoanele și în spațiile închise neaerisite.

„Ceea ce era anticipat, pentru că se multiplică într-un ritm mult mai accelerat comparativ cu celelalte variante virale. Ca atare, dacă ne uităm la eficiența față de boala simptomatică, vedem că există un procent de cazuri care nu sunt suficient de bine acoperite și atunci evident că nu avem de unde ști de la început cine este protejat și cine nu este protejat suficient de bine. Tocmai pentru a preveni o creștere a numărului de cazuri, recomandarea este să purtăm, evident, masca de protecție mai ales când participăm la un număr de evenimente la care (participă – n.r.) un număr mare de persoane și unde nu se respectă foarte bine distanțarea și mai ales în spații închise neaerisite.”

Medicul a avertizat că, potrivit societății germane pentru imunologie, varianta Delta afectează în număr foarte mare adolescenții și copiii din prisma faptului că rata de acoperire vaccinală în rândul adolescenților este scăzută comparativ cu populația adultă și pentru că interacțiunea dintre tineri este foarte crescută și cu o distanțare fizică mult mai redusă. „Se creează, în felul acesta, contextul ideal pentru transmiterea infecției de la o persoană la alta”, a explicat medicul. El a spus că „este cât se poate de evident că la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie va fi momentul în care în România vom înregistra o creștere a numărului de cazuri” și a atras atenția că „în acest moment nici rata de acoperire vaccinală, nici cea de trecere prin boală nu ne oferă un nivel suficient de mare de protecție față de iminența răspândirii infecției cu varianta virală de îngrijorare Delta.”

Ce este varianta Delta

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou în Europa și că ne apropiem cu pași repezi de un nou val al pandemiei de coronavirus.

„Va exista un nou val pandemic în regiunea europeană, cu excepţia cazului în care vom rămâne disciplinaţi", a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa. Acesta susține că, până în luna august, varianta Delta poate să devină dominantă în Europa. Această informație a fost dată publicității și de specialiştii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor care au spus că varianta Delta ar urma să reprezinte 90% din totalul cazurilor noi de COVID-19 din UE până la sfârşitul lunii august.

Una din cauzele pentru care varianta Delta se răspândește cu repeziciune este ritmul lent al vaccinării, dar și evenimentele care au loc în această perioadă, precum campionatul european de fotbal, la care oamenii se deplasează în diverse țări.

Față de simptomele de până acum - febră mare, tuse puternică și supărătoare, pierderea mirosului și a gustului în orice moment al bolii - medicii din SUA, de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, arată că simptomele în cazul variantei Delta sunt mai multe și seamănă mai degrabă cu cele pentru răceală: dureri de cap, slăbiciune sau oboseală, dureri musculare, curgerea nasului, pierderea poftei de mâncare, durere în gât.

De asemenea, medicii arată că aceste noi simptome apar în primele zile de la infectare, nu la 14 zile cum știam până acum, și în special la persoanele tinere nevaccinate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG