Asociația Jurnaliștilor din Belarus a cerut autorităților din Minsk transferul jurnalistului Andrei Skurko către un centru specializat unde să poată fi tratat împotriva pneumoniei cu care se confruntă acum ca urmare a contactării coronavirusului. Potrivit surselor din Belarus, acesta a contactat boala în închisoare.
Asociația a comunicat că a cerut intervenția la data de 29 iulie, făcând o cerere către Ministerul de Afaceri Interne și către Ministerul Sănătății. Jurnaliștii din organizație cer transferul urgent al lui Skurko către un spital unde acesta să poată fi tratat.
Skurko se ocupă de departamentul de publicitate și marketing în cadrul ziarului și site-ului Nasha Niva. Jurnalistul s-a numărat printre cei arestați la data de 8 iulie în timpul unor percheziții ale poliției la sediul publicației din Minsk.
Nasha Niva a transmis săptămâna aceasta că jurnalistul în vârstă de 43 de ani a fost transferat către cabinetul medical al închisorii unde este reținut momentan pe motive de „schimbări structurale ale plămânilor.”
Publicația a mai spus și că colegi de celulă ai lui Skurko au fost mutați în carantină pentru că el era suspect de Covid-19.
Skurko mai petrecuse în trecut 13 zile într-un alt centru de detenție, notoriu pentru condițiile aspre.
Acolo el nu avea un pat sau o saltea pe care să doarmă și nu îi era permis să își ia tratamentul împotriva diabetului.
„Andrei Skurko este diabetic și dependent de insulină. Pentru oamenii ca el, coronavirusul poate fi fatal,” a spus asociația de jurnaliști pe 29 iulie.
Autoritățile din Belarus au accelerat procesul de reprimare a organizaților non-guvernamentale, a presei independente și a oricărei persoane care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale din august 2020 care i-au adus lui Alexandr Lukașenko al șaselea mandat consecutiv.
După ce Lukașenko a fost numit președinte, protestele au erupt în toată țara, acesta nefiind considerat câștigătorul legitim al alegerilor.
Grupul Vyasna pentru drepturile omului a spus că numai în iulie în Belarus forțele de ordine au organizat peste 200 de percheziții asupra sediilor activiștilor și locuințele jurnaliștilor.
Lukașenko a promis să continue această operațiune împotriva activiștilor din societatea civilă care sunt considerați de către președinte drept „bandiți și agenți străini”.
Nasha Niva a publicat materiale video în care polițiștii îi agresau pe protestatari în timpul protestelor anti-guvern. Site-ul publicației întemeiate în 1906 are peste 100,000 de urmăritori.
Și alți angajați ai publicației au fost arestați la data de 8 iulie, printre care și redactorul-șef Yahor Martsinovich, jurnalistul Andrei Dynko și contabilul Volhan Rakovich.
Svetlana Țihanovskaia, principalul candidat al opoziție, spune că regimul lui Lukașenko are ca scop strivirea democrației în țară și reprimarea presei independente pentru că „îi este frică de adevăr.”
„Nasha Niva nu este numai un website,” scria Țihanovskaia pe Twitter după perchezițiile de la 8 iulie. „Este cel mai vechi ziar din Belarus, menționat în toate manualele despre istora Belarusului.”
„Așa tratează regimul istoria noastră,” spune lidera opoziției, aflată acum în exil pentru propria ei siguranță. „Regimul încearcă să ne reducă la tăcere și să ascundă adevărul despre frauda din spatele alegerilor prezidențiale și despre violență, tortură și represiune. Dar noi ne amintim.”
Țihanovskaia s-a întâlnit la Casa Albă cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, la data de 28 iulie. Ea a făcut un apel către comunitatea internațională „să asigure sprijinul practic” pentru presa liberă din Belarus și pentru jurnaliști.
Clarificând ce ar însemna acest „sprijin practic”, ea a adăugat că acesta ar trebui să presupună „asistență juridică pentru jurnaliști, suport tehnic pentru publicații [și] sprijin pentru acele publicații și acei reporteri care fugit din țară”.