Linkuri accesibilitate

Svetlana Țihanovskaia, primită de Joe Biden la Casa Albă


Liderul opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia, s-a întâlnit cu președintele SUA, Joe Biden, la Casa Albă, pe 28 iulie

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit miercuri dimineață cu liderul opoziției belaruse în exil, Svetlana Țihanovskaia, căreia i-a dat asigurări că este alături de „poporul din Belarus în căutarea democrației și a drepturilor universale ale omului”.

Într-o declarație publicată pe Twitter după întâlnirea cu Țihanovskaia, Biden a spus că este „onorat” să o primească la Casa Albă.

La rândul său, Țihanovskaia a scris pe Twitter că Biden a transmis un „mesaj puternic de solidaritate cu milioane de belaruși neînfricați care luptă pașnic pentru libertatea lor”.

„Astăzi, Belarus se află în prima linie a bătăliei dintre democrație și autocrație", a spus ea. „Întreaga lume este alături de noi. Belarusul va deveni o poveste de succes".

Țihanovskaia se află în Statele Unite din 18 iulie, în încercarea de a obține cât mai mult sprijin pentru mișcarea pro-democrație împotriva autocratului Alexandr Lukașenko, aflat neîntrerupt la conducerea țării din 1994.

Programul ei a inclus întâlniri la nivel înalt la Departamentul de Stat și la Casa Albă - inclusiv discuții cu secretarul de stat Antony Blinken și cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland, precum și cu consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan.

De asemenea, ea s-a întâlnit, cu membri ai Congresului SUA din ambele partide democrat și republican.

La acele întâlniri, Țihanovskaia a îndemnat SUA să garanteze independența țării sale și să susțină cererile opoziției belaruse pentru noi alegeri prezidențiale. Ea le-a mai cerut oficialilor americani să impună mai multe sancțiuni companiilor din Belarus ca răspuns la represiunea brutală a autorităților împotriva manifestanților pro-democrație din Belarus, inclusiv sancțiuni în sectoare economice cheie.

Belarusul este scena unor confruntări violente între reprezentanții regimului Lukașenko și protestatarii care-i contestă autocratului victoria în alegerile din august trecut, despre care Opoziția spune că au fost fraudate.

De atunci, Lukașenko, care se bucură de sprijinul cheie al Rusiei, a reprimat protestele cu violență, folosind inclusiv arme letale, încarcerând mii de oameni și forțându-i pe puținii lideri ai opoziției pe care nu i-a băgat la închisoare să părăsească țara.

Opoziția susține că alegerile au fost fraudate și câștigate masiv de Țihanovskaia, aflată în exil în Lituania, unde a fost forțată să plece imediat după câștigarea lor. Femeia a fost ridicată de forțele de ordine chiar din biroul electoral unde intenționa să depună o contestație împotriva rezultatului alegerilor din 8 august 2020.

Occidentul refuză să recunoască rezultatele oficiale ale alegerilor și nu-l consideră pe Lukașenko lider legitim.

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări au impus mai multe runde de sancțiuni împotriva bărbatului în vârstă de 66 de ani, a unora dintre membrii familiei sale, a altor oficiali înalți și a sectoarelor economice cheie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG