Linkuri accesibilitate

Frica de carantină păzește comunele. Ce metode au folosit primarii din mediul rural pentru a crește vaccinarea


În topul localităților cu rată mare de vaccinare se află comunele
În topul localităților cu rată mare de vaccinare se află comunele

Vaccinarea în mediul rural este de două ori mai scăzută comparativ cu mediul urban. Ultimele cifre oficiale arată că numai 26% din cantitatea totală de vaccinuri, adică 2,5 milioane de doze de vaccin, au fost folosite pentru mediul rural.

Din totalul de 5 milioane de persoane vaccinate numai 1,1 milioane trăiesc în mediul rural. Cu toate acestea, pe primele locuri în topul localităților cu număr mare de persoane vaccinate sunt comunele.

Cu procente de vaccinare de peste 40% și în top 10 localități (în funcție de procentul acoperirii vaccinale din România) sunt:

  • Comuna Rîmetea, județul Alba,
  • Comuna Foieni, județul Satu Mare și
  • Comuna Cârcea, județul Dolj

Primarii acestor comune au explicat pentru Europa Liberă care este rețeta pentru a convinge oamenii să se vaccineze.

Oamenii vor să se vaccineze ca să nu mai ajungem la carantină

Comuna Rîmetea este cunoscută ca un loc turistic care atrage mii de oameni anual. Deak Szekely, primarul din Rîmetea, spune că a convins oamenii să se vaccineze pentru a nu mai sta izolați cum au stat în primăvara acestui an. Astfel, în prezent, comuna are un procent de vaccinare de 44,62%, fiind pe locul al doilea pe țară.

Noi suntem o localitate mică, cu puțin peste 900 de locuitori. Dar, în martie, am fost toată luna în carantină și nu mai dorește nimeni așa ceva. Majoritatea oamenilor trăiesc din turism și vor să se vaccineze ca să nu mai ajungem la carantină”, a spus Deak Szekely. Primarul are grijă ca vaccinarea oamenilor să continue în perspectiva unui nou val pandemic.

Comuna Rîmetea din județul Alba este prima la vaccinare
Comuna Rîmetea din județul Alba este prima la vaccinare

Dacă totuși va fi valul patru, noi stăm bine pentru că suntem mulți vaccinați și vom avea mai multă grijă cu turiștii care vin. Pensiunile sunt pregătite și respectă toate regulile”, a completat primarul.

Ne-am vaccinat toți ca să dăm încredere oamenilor

Situată la 40 de kilometri de Satu Mare, comuna Foieni este o altă comună unde procentul de vaccinare este mare - 40,99%. Ca să-i convingă pe oameni că vaccinul este necesar, funcționarii din primărie s-au vaccinat aproape toți.

Am considerat că așa populația va căpăta încredere în vaccinare și nu ne-am înșelat. Am încercat să explic la toată lumea că dacă avem multe infectări și se impun restricții nu vom avea evenimente, programe culturale. Le-am explicat foarte frumos tuturor că e normal să ne vaccinăm, că facem un fapt civic și toți punem umărul atunci putem scăpa de problema asta”, explică Brem Laszlo, primarul comunei Foieni.

Localitatea nu a fost în carantină, dar au fost cazuri grele și decese din cauza COVID-19. „Am avut o mama de 46 de ani care a murit din cauza covidului și am încercat să le explicăm că nu e de glumă cu boala asta. Singura șansă e vaccinare”, a mai spus primarul.

În județul Satu Mare sunt câteva localități cu procente de vaccinare de peste 40%
În județul Satu Mare sunt câteva localități cu procente de vaccinare de peste 40%

Pentru a le facilita accesul la vaccinare oamenilor, primarul a cerut o echipă mobilă de la Prefectura Satu Mare.

Am încercat să convingem de la mic la mare și de la tânăr la bătrân că e în interesul comun să ne vaccinăm în număr mare. Dacă toată lumea ar lua exemplul nostru poate atunci nu ar trebui să ne speriem de valul patru. Noi încercăm să facem tot posibilul să evităm să avem un număr mare de infectări”, mai arată Brem Laszlo.

Inedit în România | Vaccinare în Biserica Neagră din Brașov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:19 0:00

Medicii de familie au făcut diferența

Comuna Cîrcea din județul Dolj are un procent de vaccinare de 40.77%. Un procent mare comparativ cu celelalte localități din Oltenia. Primarul Valerică Pupăză spune că a implicat pe toată lumea din primărie și din comună în vaccinare. 98% dintre angajații primăriei sunt vaccinați. Medicii de familie din comună au avut însă un rol decisiv.

Avem doi medici de familie. Unul dintre ei vaccinează la cabinet, iar celălalt la centrul deschis permanent. Oamenii merg acolo și se vaccinează fără programare. În plus, noi suntem o comună situată în apropierea municipiului (n.r. Craiova), iar oamenii circulă, au acces la informație, mulți lucrează în afara comunei, participă la tot felul de evenimente”, arată Valerică Pupăză.

Comuna Circea este printre puținele localități din Dolj cu rată mare de vaccinare
Comuna Circea este printre puținele localități din Dolj cu rată mare de vaccinare

După perioada concediilor, primăria va începe din nou munca de lămurire pentru vaccinare. „Tot ceea ce facem facem cu respectarea tuturor măsurilor de protecție. În plus, facem în continuare informarea oamenilor ca să-I convingem că nu e bine nici pentru ei, nici pentru familiile lor să ajungă la spital”, a mai spus primarul Pupăză.

Cele mai multe localități din România au o rată de acoperire vaccinală cuprinsă între 10 și 20%.

România (ne)băgată în seamă. Primiți cu vaccinarea?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:22 0:00

Potrivit statisticii privind acoperea acoperirea vaccinală cu cel puțin o doză la 5 august situația este următoarea:

  • între 0 și 4,99% - 107 localități
  • între 5 și 9,99% - 782 de localități
  • între 10 și 19,99% - 1700 de localități
  • între 20 și 29,99% - 483 de localități
  • între 30 și 39,99% - 96 de localități
  • între 40 și 49,28% - 10 localități

Primele 10 localități - în funcție de procentul acoperirii vaccinale:

  • 49.28% - comuna Dumbrăvița, județul Timiș;
  • 44.62% - comuna Rimetea, județul Alba;
  • 44.49% - orașul Borsec, județul Harghita;
  • 44.41% - municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj;
  • 42.44% - comuna Valea Lupului, județul Iași;
  • 42.30% - comuna Giroc, județul Timiș;
  • 40.99% - comuna Foieni, județul Satu Mare;
  • 40.83% - comuna Feleacu, județul Cluj;
  • 40.77% - comuna Cârcea, județul Dolj;
  • 40.43% - orașul Otopeni, județul Ilfov.

Consultă aici situația vaccinării din fiecare localitate din România.

Autoritățile recunosc că rata de vaccinare este mai mica în mediul rural. Există o acoperire vaccinală în mediul rural de circa 14%, comparativ cu mediul urban unde este circa 28%.

„Au fost vaccinate peste 1,1 milioane de persoane din mediul rural cu schemă completă de vaccinare. Practic, rata de acoperire vaccinală în urban este de două ori mai mare decât ce se întâmplă în mediul rural”, a declarant marți Valeriu Gheorghiță în cadrul conferinței săptămânale privind vaccinarea.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG