Linkuri accesibilitate

Avionul traficanților, invizibil pentru autoritățile din România


Avionul de tip AN-2 folosit de traficanții de țigări și capturat de autoritățile ucrainene după un zbor ilegal în România.
Avionul de tip AN-2 folosit de traficanții de țigări și capturat de autoritățile ucrainene după un zbor ilegal în România.

La 5 zile de când un avion utilitar ucrainean a trecut ilegal granița României, cel mai probabil pentru un transport de țigări de contrabandă, autoritățile de la București nu par să fie deranjate că aparatul de zbor s-a întors în Ucraina nestingherit de polițiștii români de frontieră.

Aeronava de tip Antonov An 2 a venit din Ucraina în dimineața zilei de 7 august, a zburat în spațiul aerian românesc aproximativ 40 de minute, după care s-a întors în țara vecină.

Surse din Poliția de Frontieră au declarat pentru Europa Liberă că acesta nu a aterizat pe teritoriul României, ci a aruncat marfa de contrabandă de la bord, după care s-a întors în țara vecină.

Ar fi pentru prima data când contrabandiștii folosesc un avion pentru transportul ilegal de țigări, până acum fiind folosite deltaplane sau drone performante. Ca și în cazul avionului, acestea nu aterizează pe teritoriul României, ci lasă marfa să cadă în anumite locuri prestabilite, după care se întorc în Ucraina.

Din puținele informații despre caz oferite de Poliția de Frontieră, rezultă că o patrulă de poliție a anunțat autoritățile că un avion a trecut granița, zborul fiind efectuat la o distanță mică de sol. „În data de 7 august a.c., în jurul orei 06.00, un echipaj din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Vicovu de Sus, aflat în misiune de supraveghere şi control a frontierei de stat, a observat şi auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care se deplasa dinspre Ucraina spre România. Imediat, la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră, s-au luat măsuri de informare a structurilor operative din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, Centrului de Operaţiuni Aeriene Baloteşti din cadrul MApN şi autorităţilor de frontieră ucrainene, prin Punctul de Contact Porubne”, precizează Poliția de Frontieră.

Adus la sol în Ucraina, sub supravegherea unui MIG

După aproximativ 40 de minute, avionul s-a întors pe același traseu în Ucraina. În timp ce autoritățile din România s-au uitat la avion, ucrainienii au ridicat de la sol un aparat de luptă MiG-29 și au obligat avionul contrabandiștilor să aterizeze în regiunea Kosiv (Cosăuți).

Potrivit obiectivdesuceava.ro, avionul An-2 a fost interceptat de un MiG-29 al Brigăzii de aviație tactică „Oleksandr Pokryshkin” Sevastopol și forțat să aterizeze la ora 7.30 pe unul dintre aerodromurile din districtul Kosiv (Cosăuți). Agenți ai Serviciului de Poliție al Frontierei de Stat și militari ai unității speciale DOZOR au reținut 4 persoane care au încercat să scape într-o mașină după ce aeronava a aterizat. Distanța aeriană dintre Vicovu de Sus și Cosăuți Ucraina este de aproximativ 130 de kilometri.

Răspunsul Poliției de Frontieră pentru „Europa Liberă”
Răspunsul Poliției de Frontieră pentru „Europa Liberă”

Am întrebat Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației ce măsuri a luat în urma incidentului din 7 august, ce transporta avionul care a trecut granița și de ce nu a fost reperat de radar și nici de camerele de termoviziune.

În jurul orei 6.45 polițiștii de frontieră români au observat și auzit pe aceeași direcție aparatul de zbor, întorcându-se în Ucraina. În urma informării polițiștilor de frontieră români, în jurul orei 7:50, autoritățile de frontieră ucrainene au transmis că au reținut pe teritoriul lor un avion de tip AN2 și 4 persoane, care în prezent sunt suspecte pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă. În urma măsurilor luate și cercetării zonei de responsabilitate polițiștii de frontieră nu au descoperit pe teritoriul țării țigări sau alte produse de producție ucraineană”, se arată în răspunsul ITPF Sighetu Marmației.

Termoviziunea era pe altă direcție

Sursele Europa Liberă arată că în zonă sunt trei camere de termoviziune, una fixă și două mobile. În plus, potrivit presei ucrainene autoritățile din țara vecină au văzut aparatul pe radar, dar în România nu a fost reperat.

Polițiștii de Frontieră români au informat imediat autoritățile ucrainiene când au văzut aparatul de zbor. Am făcut tot ce e posibil ca avionul respectiv să fie reținut la sol. Este un caz în cercetare, colaborăm cu Ucraina în această speță. Camerele de termoviziune nu au fost îndreptate pe traseul aparatului, de aceea nu a fost văzut”, ne-a declarat comisarul șef Ilie Poroch, ofițerul pentru relații publice al Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava.

Avionul traficanților a fost adus la sol cu ajutorul unui aparat de vânătoare al forțelor armate ucrainene
Avionul traficanților a fost adus la sol cu ajutorul unui aparat de vânătoare al forțelor armate ucrainene

Centrul de Operaţiuni Aeriene de la Baloteşti, structura care a fost informată imediat de acest incident grav este parte a Forțelor Aeriene Române. „Centrul de Operaţii Aeriene asigură supravegherea aeriană, managementul traficului aerian şi comanda-controlul misiunilor aeriene în spaţiul aerian al României, sub comandă naţională şi NATO”, se laudă instituția pe site. La biroul de informare și relații publice al instituției nu răspunde nimeni.

Transport de 100.000 de euro

Potrivit caracteristicilor tehnice ale aparatului, un avion de tip An-2 are o sarcină utilă de 2.140 de kilograme. Un „bax” de țigări de contrabandă cântărește 20 de kilograme. Asta înseamnă că în aparatul de zbor ar intra cel puțin 100 de baxuri de țigări. Având în vedere că un bax are 500 de pachete, rezultă că marfa care ar putea fi introdusă în țară în această modalitate are o valoare de 550.000 de lei, adică aproximativ 100.000 de euro.

Acest incident grav care nu a scos din pasivitate autoritățile competente ale unui stat membru al Uniunii Europene și al NATO nu a trecut neobservat de societatea civilă din România.

Asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a transmis ministrului de Interne, Lucian Bode, o scrisoare deschisă în care îl întreabă care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată și identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană. „L​ocuitorii Moldovei vor să știe: cât de sigură este granița de Est a României?", își intitulează membrii Asociației scrisoarea transmisă în 11 august. Ministrul de Interne nu a răspuns până la publicarea acestui articol.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG