Linkuri accesibilitate

Exclusiv | Jumătate de tonă de cocaină descoperită în cutii de banane. Scanerele din vămi nu funcționează


În dosarul cocainei capturate în Marea Neagră au fost trimise în judecată mai multe persoane
În dosarul cocainei capturate în Marea Neagră au fost trimise în judecată mai multe persoane

Drogurile provin din Columbia și au ajuns în Europa prin portul Anvers din Belgia. Ulterior, marfa a intrat în țară prin portul Constanța și a ajuns la un depozit de legume-fructe din zona Chiajna.

Potrivit unor surse judiciare, importatorul a descoperit drogurile la începutul acestei săptămâni. El se aștepta ca în pachete să se afle banane și a anunțat autoritățile imediat după ce a găsit cocaina.

Drogurile au o puritate de 98%, fiind descoperite în 40 de cutii care ar fi trebuit să conțină banane, în realitatea acestea fiind pline cu pachete de 10 și 15 kilograme de cocaină. În acest moment, autoritățile competente încearcă să afle destinatarul final al mărfii și cum a intrat în țară fără un minim control la frontiere. DIICOT nu a dorit să ofere informații pe marginea acestui caz.

Drogurile au fost găsite în cutii de banane.
Drogurile au fost găsite în cutii de banane.

Captura norocoasă este „disputată” acum de diverse instituții. Nu este prima dată când mari cantități de droguri intră în țară fără probleme și numai norocul a făcut ca marfa să fie găsită, relevant în acest sens fiind descoperirea a peste 1.000 de kilograme de cocaină pe malul Mării Negre.

503 kilograme de cocaină descoperite din greșeală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

Acest lucru se întâmplă și din cauza lipsei scanerelor din vămile din România, investiție despre care se vorbește de ani, fără să se facă nimic în acest sens.

Droguri găsite în depozitul cu alimente din Chiajna, județul Ilfov, 29 iulie 2021.
Droguri găsite în depozitul cu alimente din Chiajna, județul Ilfov, 29 iulie 2021.

DIICOT a precizat că este vorba de 503 kilograme de cocaină, găsite în 35 de baxuri de banane.

„Respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României, într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de proveniență Columbia, achiziționat de pe raza unui stat al Uniunii Europene. Valoarea de piață a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro", informează DIICOT.

Cinci ani fără controale

Am întrebat Agenția Națională de Administrare Fiscală, instituția care are în subordine vămile din țară, câte scanere funcționale există în acest moment în punctele de trecere a frontierelor și care este stadiul achiziționării de astfel de aparate care ar trebui să verifice fiecare container care intră în țară.

Din 2016, niciun scaner mobil din cele 15 aflate în vămi nu mai este funcțional, un singur aparat fix de acest tip fiind folosit, din când în când, în portul Constanța Sud.

Potrivit ANAF, scanerele mobile nu pot fi folosite deoarece lipsește o autorizație pentru „serviciile de manipulare” a respectivelor aparate. „Menționăm că sistemele mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport și containerelor nu mai sunt utilizate din ultimul trimestru al anului 2016. Lucrările de întreținere pentru aceste echipamente au fost asigurate, ïn perioada 2014 - 2016, de către un prestator contractat, având la bază un acord cadru de servicii, şi ulterior, a contractelor subsecvente încheiate cu respectivul operator economic. Potrivit Normelor de Securitate Radiologică, Proceduri de autorizare, aprobate prin Ordinul președintelui Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) nr. 155/2018, pentru a utiliza sistemele mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport și containerelor este necesară asigurarea serviciilor de manipulare.

ANAF susține că cele 15 scanere din vămi nu pot fi folosite deoarece nu există firme care să le opereze
ANAF susține că cele 15 scanere din vămi nu pot fi folosite deoarece nu există firme care să le opereze

În lipsa asigurării serviciilor de manipulare nu a fost posibilă prelungirea autorizației de utilizate C.N.C.A.N. Documentațiile aferente serviciilor de manipulare și de transport materiale radioactive pentru sistemele mobile pentru controlul vamal nedistructiv al mijloacelor de transport marfă și containerelor tip Roboscan / MIS și serviciilor de manipulare pentru celelalte instalații radiologice din dotarea Unității Nucleare a ANAF - DGV se află pe circuitul avizării în vederea demarării cu celeritate a procedurilor de achiziție publică”, se arată în răspunsul ANAF către Europa Liberă.

Promisiuni de achiziție prin PNRR

În lipsa scanerelor, ANAF susține că a suplimentat numărul de oameni și câini care controlează miile de containere și tiruri cu mărfuri care intră în țară și promite ca va cumpăra noi aparate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR).

În situația în care echipamentele de control nedistructiv nu au putut fi utilizate, în vederea asigurării îndeplinirii atribuțiilor de control la trecerea frontierei, la nivelul structurilor vamale au fost luate o serie de măsuri precum suplimentarea numărului de personal cu atribuții de control, intensificarea acțiunilor echipelor canine și a echipelor mobile sau implementarea de acțiuni comune de control cu alte structuri/instituții cu atribuții în combaterea fenomenului de evaziune fiscală/vamală și criminalitate transfrontalieră”, se mai arată în răspunsul ANAF către Europa Liberă.

Aceste „alte structuri” de care vorbesc cei de la ANAF sunt polițiștii de Frontieră. Direcția care se ocupă de infracționalitatea transfrontalieră este condusă de chestorul de poliție Daniel Tache.

Principala atribuție a direcției o reprezintă „activităţi informativ-operative şi de cercetare penală în domeniul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale şi a infracţionalităţii transfrontaliere, gestionarea bazei de date a P.F.R. pe linia analizei de risc, evidenţa fişelor dactiloscopice întocmite la nivelul P.F.R., precum şi evidenţa falsurilor în documentele de călătorie pentru trecerea frontierei de stat”, așa cum se arată pe pagina de internet a instituției.

„Serviciile de manipulare”, marea problemă din vămi

Revenind la ANAF, instituția susține că în cursul anului 2019 a încheiat două contracte având ca obiect furnizare echipamente de control necesare dotării echipelor mobile aparținând autorității vamale, in cadrul proiectului „Creşterea rolului echipelor mobile în prevenirea şi combaterea contrabandei şi a fraudei vamale în vederea protejării intereselor economice naționale şi comunitare”, finanțat de Comisia Europeană, prin Programul Hercule III, respectiv contractul de „furnizare sisteme portabile de scanare cu raze X şi contractul de furnizare KIT detecție contrabandă şi videoendoscoape mobile portabile cu ecran detaşabil”.

Ele nu funcționează încă, deoarece se lucrează la documentație pentru „serviciile de manipulare”. „În funcție de oferta care se va depune, se vor reoperaționaliza doar acele echipamente / sisteme care nu au depășit durata normală de viață și care nu se casează.(...) O achizitie de noi scannere este prevăzută in Planul Național de Redresare și Reziliență”, mai susține Agenția.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG