Linkuri accesibilitate

Sfârșitul experimentului afgan | Talibanii declară că războiul s-a încheiat


Milițiile talibane în sediul președinției de la Kabul după fuga președintelui Ashraf Ghani, 15 august 2021.
Milițiile talibane în sediul președinției de la Kabul după fuga președintelui Ashraf Ghani, 15 august 2021.

Talibanii au cucerit cu ușurință capitala afgană Kabul, au instaurat un nou guvern și au anunțat din palatul prezidențial că „războiul s-a încheiat”. În acest timp mii de afgani au luat cu asalt aeroportul ca să părăsească țara. Consiliul de Securitate ONU se reunește luni de urgență.

După fuga președintelui Ashraf Ghani, guvernul afgan a căzut, iar talibanii au preluat complet controlul țării. Aceștia au cucerit duminică, 15 august, capitala Kabul, după zece zile în care au acaparat cu ușurință restul țării.

Comandanții talibani și câțiva zeci de luptători înarmați au ocupat palatul prezidențial. Al Jazeera a transmis în exclusivitate imaginile cu talibanii care se instalează în palat, așezați stângaci în jurul birourilor, cu puștile în mâini.

Ghani ar fi fugit către Tadjikistan, conform agenției Reuters. Relatările ulterioare au difuzat informația că acesta s-ar afla în Uzbekistan. Încă nu se știe unde se află Ghani. Abdullah Abdullah, președintele Consiliului Național de Reconciliere, a confirmat plecarea sa într-un videoclip postat pe Facebook.

Tot într-o postare pe Facebook la câteva ore după ce a părăsit țara, Ghani a declarat că a plecat „pentru a evita vărsarea de sânge”. Nu a menționat unde se află.

„Talibanii au câștigat judecata săbiilor și a armelor, iar acum sunt responsabili de protejarea onoarei, bunăstării și respectului concetățenilor lor. Încă nu au câștigat legitimitate în inimile oamenilor”, a scris Ghani care a încercat astfel să-și justifice decizia de a părăsi țara.

Ghani se afla la cel de-al doilea mandat la cârma țării, după ce a câștigat alegerile prezidențiale din 2014 și 2019. Fost tehnocrat și universitar respectat, acesta a trăit în diaspora și s-a întors în Afganistan pentru a ajuta la eforturile de consolidare națională. Cunoscut pentru temperamentul său aprins, Ghani a intrat în politica națională cu o reputație de „incoruptibil”, dar nu a reușit să realizeze reforme majore.

Hamid Karzai, fostul președinte afgan, le-a promis concetățenilor săi că va rămâne în țară, împreună cu familia sa. Karzai a condus Afganistanul înaintea lui Ghani, între 2001 și 2014.

Consiliul de Securitate al ONU, format din SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia și China, se va întâlni luni pentru a discuta situația din Afganistan. Orice decizie a Consiliului se ia în unanimitate.

Ambasadorul SUA în Afganistan, Ross Wilson, nu a părăsit încă țara. Angajații ambasadei americane au fost evacuați duminică cu ajutorul elicopterelor și duși de la ambasadă la aeroport. Înainte să plece, au distrus o cantitate semnificativă de documente.

Talibanii la intrarea în aeroportul Kabul, 16 august 2021.
Talibanii la intrarea în aeroportul Kabul, 16 august 2021.

Alte ambasade din Kabul au început, de asemenea, să își evacueze personalul. Diplomații canadieni au părăsit deja țara, iar guvernul său a încheiat cooperarea diplomatică cu Afganistanul. Diplomații germani care se află în seara de duminică la aeroport vor ajunge curând acasă. Franța și-a mutat ambasada în aeroport și va evacua cetățenii francezi via Abu Dhabi. Și Arabia Saudită și-a evacuat diplomații.

Trupele trimise de Marea Britanie pentru a evacua cetățenii britanici au aterizat. Premierul britanic a declarat că dispune de resursele necesare pentru a evacua toți cetățenii britanici din Afganistan.

Ambasada Turciei din Kabul operează în continuare.

Purtătorul de cuvânt taliban, Mohammad Naeem, a promis că nu vor fi atacate ambasadele.

Aeroportul din Kabul, unde a avut loc un schimb de focuri, s-a golit aproape complet de personal, dar s-a umplut de oameni care încearcă să iasă din țară. Zborurile comerciale nu mai operează de la Kabul, iar companiile aeriene evită spațiul aerian afgan. Aeroportul este folosit exclusiv în scop militar și pentru evacuări. Este plin până la refuz.

Potrivit martorilor, securitatea este compromisă la aeroportul din Kabul. Din cauza valului mare de călători, terminalele sunt în haos. „​Nu mai era nimeni în cabinele de control al pașapoartelor, iar porțile de verificare a codurilor QR sunt distruse”, a scris cineva din aeroportul Kabul. Acesta acuză persoanele importante, VIP, politicieni și celebrități, că se folosesc de influența lor pentru a ieși mai repede din țară.

Cel puțin cinci persoane au fost ucise în aeroportul din Kabul, în dimineața de 16 august. Nu se știe încă dacă oamenii au fost călcați de mulțime sau dacă au fost împușcați de soldații care încercau să mențină ordinea.

Negociatorul taliban Suhail Shaheen, care a sunat în direct la BBC, le-a transmis afganilor că „​proprietățile și viețile lor sunt în siguranță - nu va fi nicio răzbunare, pe nimeni. Servim această țară și pe poporul său”, a spus Shaheen. Un alt purtător de cuvânt a declarat la Al Jazeera că cei care vor coopera cu noul regim vor beneficia de amnistie.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut aliaților să nu recunoască guvernul taliban. „​Nu vrem să recunoască nimeni talibanii bilateral”, a menționat Johnson, spunând că dorește un front unit între țările NATO și ONU împotriva noului regim afgan.

Conform Agenției pentru Refugiați a Națiunilor Unite, peste 550.000 de afgani și-au părăsit casele în 2021, din pricina conflictului și a amenințării guvernării talibane.

Albania și Kosovo se numără printre țările care s-au oferit să găzduiască temporar cetățenii afgani care doresc să se refugieze în SUA, pentru a-i ține în siguranță în timp ce guvernul american le va procesa aplicațiile pentru vize. Președintele din Kosovo a precizat că țara sa desfășoară acest acord cu SUA încă de la jumătatea lunii iulie.

O purtătoare de cuvânt a UNICEF a menționat că talibanii și-au anunțat intenția de a respecta drepturile copilului și drepturile omului. Afganii se tem însă de noul regim, mai ales în ceea ce privește drepturile femeilor.

În ultima săptămână, talibanii au cucerit orașele din Afganistan într-un ritm extrem de rapid. Cu doar câteva zile în urmă, armata americană a estimat că va mai dura cel puțin o lună până când talibanii ar cuceri capitala. S-au înșelat amarnic.

XS
SM
MD
LG