Linkuri accesibilitate

Războiul din Afganistan | Mărturia unui refugiat care a scăpat din calea ofensivei talibanilor


Refugiați așteaptă redeschiderea punctului de trecere a frontierei Pakistan-Afganistan, care a fost închis de autorități, după ce talibanii au preluat controlul asupra orașului de frontieră afgan într-o ofensivă rapidă, 12 august 2021.
Refugiați așteaptă redeschiderea punctului de trecere a frontierei Pakistan-Afganistan, care a fost închis de autorități, după ce talibanii au preluat controlul asupra orașului de frontieră afgan într-o ofensivă rapidă, 12 august 2021.

Cu doar trei săptămâni înainte de termenul limită pentru retragerea trupelor americane, războiul civil din Afganistan avansează cu o viteză agresivă. Am stat de vorbă cu un refugiat din provincia Kandahar, care a scăpat, alături de familia sa, din orașul Lashkar Gah.

În mai puțin de o săptămână, talibanii au cucerit un sfert din capitalele de provincii afgane, într-o ofensivă care face din Afganistan una dintre cele mai nesigure și impredictibile țări din acest moment.

Am stat de vorbă cu un refugiat care a scăpat alături de familia sa din orașul Lashkar Gah, ocupat săptămâna trecuta de insurgenți. Din motive de siguranță, nu îi divulgăm numele real. Îl vom numi Jan. El a povestit pentru Europa Liberă ce înseamnă pentru un oraș afgan venirea talibanilor și fuga de aceștia.

„Foloseau arme noi. Nu doar lansatoare de rachete sau AK-47-uri"

Jan se afla acasă alături de familia sa când a observat prezența talibanilor sâmbătă, 31 iulie, în orașul său nativ, Lashkar Gah. Știau că talibanii înconjuraseră capitala provinciei Helmand și erau prezenți în localitățile din jurul acesteia, dar nu bănuiau că ar fi putut intra în oraș.

„Nimeni nu se gândea că talibanii vor ajunge în inima Lashkar Gah-ului dar, din păcate, au pătruns în oraș și au străpuns linia de apărare stabilită de forțele de securitate afgane.”

Luptele ce au urmat au fost violente, iar insurgenții au atacat trupele guvernamentale cu armament nou.

O școală avariată este văzută după atacurile aeriene din orașul Lashkar Gah, provincia Helmand, 8 august 2021. Atacurile aeriene din sudul Afganistanului au afectat o clinică medicală și un liceu din capitala provinciei Helmand.
O școală avariată este văzută după atacurile aeriene din orașul Lashkar Gah, provincia Helmand, 8 august 2021. Atacurile aeriene din sudul Afganistanului au afectat o clinică medicală și un liceu din capitala provinciei Helmand.

„Foloseau arme noi. Nu doar lansatoare de rachete sau AK-47-uri. Arme precum M-16 (pușcă de asalt americană, n.r.). Poliția se apăra de talibani, dar talibanii foloseau arme noi împotriva lor”, a descris Jan luptele ce s-au desfășurat la sol.

Unii dintre ei au fost uciși, am văzut cât de gravă era situația cu ochii mei.

Conflictul a luat amploare, iar talibanii, potrivit martorului, au început să se folosească de locuințele civililor pentru a se apăra și lupta împotriva armatei afgane. „Săpau găuri mici în pereții locuințelor pentru a se pregăti de luptă. Aceste găuri îi ajută să lupte împotriva forțelor de securitate afgane”, ne-a spus Jan.

Marți, 3 august, Genralul Sami Sadat, care conducea lupta împotriva talibanilor din provincial Helmand, le-a cerut oamenilor să părăsească Lashkar Gah cât mai repede posibil. Cel puțin 40 de civili muriseră cu o zi înainte în urma intensificării luptelor din oraș.

„Știu că vă va fi foarte greu să vă părăsiți locuințele – este greu și pentru noi – dar dacă va trebui să fiți strămutați pentru câteva zile, vă rugăm să ne iertați”, i-a rugat acesta pe civilii prinși în conflict.

„Mulți oameni au fost forțați să-și părăsească casele și să călătorească spre localități sigure. Unii dintre ei au fost uciși, am văzut cât de gravă era situația cu ochii mei”, a mărturisit Jan.

Acesta s-a refugiat timp de două zile la locuința vărului său, într-o zonă relativ liniștită din Lashkar Gah. Joia trecută, pe 5 august, Jan s-a decis să părăsească Lashkar Gah și să plece înspre orașul Kandahar.

Călătoria către orașul Kandahar

Drumul către Kandahar s-a dovedit a fi destul de dificil. Deși el și cu familia sa ar fi trebuit să ajungă acolo în aceeași azi, accesul către oraș le-a fost tăiat.

„Eu și cu familia mea am oprit într-o stație de autobuz noaptea, aproape de Kandahar (oraș, n.r.). Nu am putut ajunge la destinație fiindcă aveau loc lupte între talibani și forțele de securitate afgane în drumul nostru. Am putut pleca înspre Kandahar abia la 6 dimineața”, a explicat Jan.

Mă gândeam doar la copilul fratelui meu mai mare și la fratele meu cel mic.

Aceștia s-au refugiat în Mirwais Mina, la periferia orașului, și au ales să înnopteze acolo. „Luptele au început în jur de ora 12:00, la miezul nopții”, a încercat refugiatul să-și aducă aminte. „Nu îmi amintesc cu exactitate timpul, dar era în jur de miezul nopții. Luptele au început în apropiere de noi – la închisoarea din Kandahar”, a continuat acesta.

Au rămas blocați în mașină – el, alături de cei doi frați ai săi. Unul dintre ei are 7 ani, iar celălalt este tată, în acea noapte fiind alături de băiețelul lui de doar 6 luni și jumătate.

„Era așa de periculos. Nu mă puteam gândi la mine sau la ai mei. Mă gândeam doar la copilul fratelui meu mai mare și la fratele meu cel mic. Are numai 7 ani”, a povestit Jan emoționat.

Ajunși la destinație

„Ziua următoare am ajuns în Kandahar. Am găsit o casă mică, cu doar două camere în mijlocul orașului”, a afirmat Jan pentru Europa Liberă. Întrebat de cum e situația la momentul actual, acesta ne-a spus că e mai bine față de scenele pe care a trebuit să le lase în urmă în Lashkar Gah.

„E mai bine decât în Lashkar Gah. Lupta din jurul orajului Kandahar a început abia acum două zile. Dar oamenii spun că talibanii ar fi pătruns în oraș. Unele zone de la periferia orașului ar fi căzut deja în mâinile acestora”, a spus îngrijorat Jan.

„Chiar acum, mă aflu într-o zonă protejată de forțele de securitate afgane. Dar nimeni nu poate ști ce se va întâmpla. Locul unde mă aflu poate fi capturat de talibani în ziua următoare”, a continuat acesta.

Am ajuns aici doar cu hainele de pe noi.

La momentul de față, talibanii se luptă pentru controlul orașului Lashkar Gah, iar ofensiva acestora se apropie de orașe-cheie, precum Herat și Kandahar. Cu fiecare câștig teritorial pe care îl realizează, insurgenții reușesc să-și întărească poziția în negocierile cu guvernul afgan. Fiecare teritoriu ocupat generează, de asemenea, venituri sub formă de impozite și capturi de război.

Jan povestește că nu își poate continua călătoria nicăieri mai departe. „Am ajuns aici doar cu hainele de pe noi. Nu am luat nimic când am plecat (din Lashkar Gah, n.r.). Nu avem niciun fel de sprijin financiar pentru a merge undeva în siguranță, cum ar fi Kabul”, a declarat acesta pentru Europa Liberă. „Suferim de pe urma luptelor.”

Duminică, armata talibanilor a capturat orașul Kunduz, capitala provinciei Kunduz și al șaselea cel mai populat din Afganistan.

Capturarea orașului reprezintă un moment cheie în lupta dintre aceștia și forțele de securitate afgane, care au pierdut în doar 3 zile controlul asupra a 5 capitale provinciale. Doar trei dintre acestea au căzut în mâinile talibanilor duminică – Kunduz, Sar-i-Pul și Taliqan.

Multe din locuințele celor din Kunduz au fost deja ocupate de talibani, care, potrivit martorilor, i-au observat pe aceștia cum sapă găuri în pereți să se poată deplasa fără să vie observați din aer. În urma luptelor violente, mii de oameni au fost forțați să-și părăsească locuințele și să caute refugiu în altă parte. Iar de multe ori aceștia ajung să plătească cu viața.

Zeci de civili au fost uciși și răniți în ultimele zile; aproape 70 au ajuns cu răni la spitalul regional din Kunduz. Luni noaptea, doi rezidenți tineri au fost uciși într-un schimb de gloanțe.

Familiile afgane strămutate intern, care au fugit din provinciile Kunduz, Takhar și Baghlan din cauza luptelor dintre talibani și forțele de securitate afgane, trec pe lângă corturile lor temporare amplasate în Sara-e-Shamali, Kabul, 11 august 2021.
Familiile afgane strămutate intern, care au fugit din provinciile Kunduz, Takhar și Baghlan din cauza luptelor dintre talibani și forțele de securitate afgane, trec pe lângă corturile lor temporare amplasate în Sara-e-Shamali, Kabul, 11 august 2021.
  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG