Doi oficiali afgani de top au declarat pentru AP că președintele Ashraf Ghani a fugit din țară. Oficialii, care au transmis aceste informații sub protecția anonimatului, au menționat că președintele a plecat împreună cu Hamdullah Mohib, consilierul său în securitate națională, și un alt apropiat, probabil vice-președintele Amrullah Saleh.
Ghani, care și-ar fi dat demisia, ar fi fugit către Tadjikistan, conform agenției Reuters. Abdullah Abdullah, președintele Consiliului Național de Reconciliere, a confirmat plecarea lui Ghani într-un videoclip postat pe Facebook.
Conform mărturiilor angajaților ambasadei americane, are loc un schimb de focuri la aeroportul din Kabul. Talibanii au pătruns și în palatul prezidențial.
Cu doar câteva ore în urmă, forțele talibane au pătruns în capitala Kabul, unde au cerut predarea necondiționată a guvernului. Militanții, care înconjuraseră orașul, nu au întâmpinat rezistență. Locuitorii din Kabul stau închiși în case, dar refugiații erau în dimineața aceasta pe străzi și în parcuri.
Conform martorilor oculari, se aud împușcături în unele cartiere din Kabul. Cel puțin 40 de persoane au ajuns într-unul dintre spitalele capitalei, în urma confruntărilor.
Poliția ar fi fugit și ea din oraș, iar talibanii au intrat „pentru a menține ordinea publică”, spun aceștia. Trupele NATO din Kabul încearcă să asigure siguranța tuturor cetățenilor străini rămași în capitală și să îi scoată din țară, menținând deocamdată controlul asupra aeroportului din Kabul.
În ultima săptămână, talibanii au cucerit orașele din Afganistan într-un ritm extrem de rapid. Cu doar câteva zile în urmă, armata americană a estimat că va mai dura cel puțin o lună până când talibanii ar cuceri capitala - s-au înșelat amarnic.
„Luptătorii talibani sunt mobilizați la toate intrările în Kabul, până când se va ajunge la un transfer al puterii pașnic și satisfăcător”, conform purtătorului de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.
Civilii, amenințați de conflict și de perspectiva conducerii aspre a talibanilor, care se împotrivesc complet drepturilor femeilor, au încercat să scape din calea militanților. Aceștia s-au înghesuit la bănci să își retragă economiile, s-au strâns la granițele cu Iran și Pakistan. Nu se știe încă ce se va întâmpla cu miile de oameni care se refugiaseră în Kabul, ultimul oraș care a căzut în mâinile talibanilor.
În după-amiaza de duminică, 15 august, forțele talibane care au preluat capitala au eliberat 5.000 de prizonieri din fosta bază militară Bagram.
Diplomații americani rămași în ambasada de la Kabul au fost evacuați de urgență astăzi cu un elicopter. Înainte să plece, aceștia au distrus un număr mare de documente, pentru ca acestea să nu cadă în mâinile talibanilor.