Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat pe 18 august că acțiunile țării sale sunt un răspuns la „neimplementarea” acordului nuclear și a sancțiunilor impuse de SUA.
De îndată ce acordul nuclear din 2015 este pus în aplicare în conformitate cu tratatul de neproliferare (NPT), iar sancțiunile SUA vor fi ridicate, Iranul își va relua obligațiile tehnice în temeiul acordului, a spus oficialul iranian, citat de agenția de știri ISNA.
Iranul a anunțat în aprilie că intenționează să înceapă îmbogățirea uraniului cu o puritate de până la 60%, de la 20%, ca răspuns la un atac asupra sitului nuclear de la Natanz, pe care l-a atribuit Israelului.
Măsura a fost una dintre o serie pe care Iranul le-a luat, încălcând acordul nuclear din 2015, după ce fostul președinte Donald Trump a retras Statele Unite din acord și a reimpus sancțiunile împotriva Iranului.
Discuțiile pentru salvarea acordului nuclear au început în aprilie la Viena, dar după mai multe runde nu s-a ajuns la nicio înțelegere, iar negocierile bat pasul pe loc.
Discuțiile implică reprezentanți ai țărilor care au semnat acordul nuclear cu Iranul - China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania. Participarea trimisului SUA este indirectă.
Un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat la începutul acestei luni după ce noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a preluat funcția că Iranul este gata să reia discuțiile la începutul lunii septembrie.
Germania a îndemnat Iranul pe 18 august să revină la masa negocierilor cu o abordare constructivă.
Conform Acordului nuclear iranian, cunoscut sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA), Teheranul trebuie să limiteze rafinarea uraniului la 3,67 la sută.
De asemenea, AIEA a declarat pe 16 august că Iranul a produs 200 de grame de uraniu metalic îmbogățit cu până la 20 la sută.
Uraniul metalic poate fi folosit pentru a construi miezul unei bombe nucleare.
Iranul a anunțat în ianuarie că intenționează să continue producția de uraniu-metalic, spunând că este necesar pentru un reactor de cercetare.
Acordul nuclear a interzis, de asemenea, Iranului să producă uraniu metalic.
„Iranul nu are nevoie credibilă de a produce uraniu metalic, care are o relevanță directă pentru dezvoltarea armelor nucleare", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-o declarație dată pe 16 august.
Iranul spune că programul său nuclear este pașnic și orice încălcare a JCPOA poate fi anulată dacă Statele Unite revin la acord și renunță la sancțiunile împotriva sa.
„Dacă celelalte părți își vor reveni la obligațiile care le revin în temeiul acordului nuclear și Washingtonul își ridică complet și verificabil sancțiunile unilaterale și ilegale ... toate măsurile de atenuare și contramăsuri ale Iranului vor fi reversibile", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, citat de presa de stat.
Președintele Joe Biden a spus că dorește ca SUA să revină în acord, dar discuțiile indirecte de la Viena, intermediate de europeni pentru a readuce atât Washingtonul, cât și Teheranul în conformitate cu acordul, s-au oprit.
UE a declarat la începutul acestei luni că noul președinte iranian Ebrahim Raisi este gata să reia discuțiile și întâlnirile ar putea avea loc la Viena în septembrie.