Linkuri accesibilitate

Preşedinta Comisiei Europene: Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere


Ursula von der Leyen a declarat sâmbătă că migrația din Afganistan va fi o temă centrală a reuniunii G7 de săptămâna viitoare.
Ursula von der Leyen a declarat sâmbătă că migrația din Afganistan va fi o temă centrală a reuniunii G7 de săptămâna viitoare.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat sâmbătă, în timpul unei vizite la baza aeriană militară din Torrejón de Ardoz (Madrid), că nu există discuţii politice cu talibanii, nici recunoaşterea lor, ci doar contacte operaţionale.

Ursula von der Leyen a spus că oficialii europeni nu i-au recunoscut pe talibani după preluarea puterii din Afganistan.

Avem contacte operative cu talibanii. Trebuie să dezbatem cum să asigurăm ca oamenii care se află în Kabul să ajungă la aeroport. Asta este altceva. Nu există discuţii politice cu talibanii, nu există recunoaştere”, a declarat Ursula von der Leyen, potrivit BBC.

Președinta Comisiei Europene a mai spus că situaţia este „extrem de neclară”, însă „ajutorul pentru dezvoltare trebuie să continue”.

Ceea ce vedem este o tragedie pentru Afganistan şi o lovitură foarte dură pentru comunitatea internaţională. Este responsabilitatea noastră morală să ajutăm. Nu doar pe cei care ajung în Europa, ci şi pe cei care au rămas în Afganistan. Comisia lucrează pentru creşterea ajutorului umanitar”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Pentru că sunt multe temeri că migranții afgani vor veni în Europa, unele state au început deja să ia măsuri. Grecia a făcut un gard de 40 de kilometri la frontiera cu Turcia și a întărit paza, în așteptarea migranților afgani.

Președinta CE susține însă că persoanele vulnerabile vor fi ajutate să plece din Afganistan.

Trebuie să prevenim ca oamenii să ajungă pe mâna reţelelor de trafic de persoane. Trebuie să oferim rute sigure şi trebuie să acţionăm la scară globală. Va fi o temă centrală a reuniunii G7 de săptămâna viitoare. Strămutarea persoanelor vulnerabile este de importanţă maximă. Acum este momentul de a pune acest angajament în practică. Nu a fost în van”, a mai spus președinta Comisiei Europene.

Ursula Von der Leyen a spus că talibanii nu vor primi niciun euro.

Situaţia este extrem de neclară, dar ajutorul pentru dezvoltare trebuie să continue. Vom încerca să fie format un guvern incluziv, ca femeile să poată continua să studieze. Nu va putea fi dat niciun euro din ajutor umanitar unui regim care le neagă femeilor drepturile”, a spus Von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene a mers în Spania pentru a vizita o bază unde vor veni mulți afgani
Președintele Comisiei Europene a mers în Spania pentru a vizita o bază unde vor veni mulți afgani

Aceasta a vizitat baza din Torrejón împreună cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel care a spus că e nevoie de coordonare la nivel european.

Cel mai important este să ne coordonăm. Este uşor? Nu. Dar de această dată, cele 27 de state au acelaşi interes. Pe termen mediu, trebuie să ne coordonăm cu comunitatea internaţională, de aici şi reuniunile care vor avea loc în săptămânile următoare. Vrem să protejăm drepturile omului”, a spus Charles Michel.

Baza din Torrejón s-a transformat în poartă pentru intrarea refugiaţilor afgani înainte de distribuirea lor ţărilor comunitare. Acolo a fost organizat şi un centru temporar pentru familiile strămutate.

Alături de oficialii europeni a fost și prim-ministrul spaniol, Pedro Sánchez.

Acesta a spus de asemenea că implicarea ţării sale în misiunea de 20 de ani a NATO din Afganistan nu a fost în van şi că „situaţia de la Kabul este foarte complexă şi îngrijorătoare”. Spania are programate sâmbătă alte două zboruri de evacuare.

„Europa a răspuns. Câtă vreme Europa are nevoie de Spania, Spania va fi acolo”, a susţinut Sánchez, care a lăudat munca dusă de guvernul său în gestionarea crizei afgane.

Şeful Executivului de la Madrid a adăugat: „Credem că faptele vor fi cele care ne vor spune care este gradul de credibilitate a talibanilor în această etapă. Acum este important să răspundem afganilor care vor să iasă din ţară”.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG