Linkuri accesibilitate

Afganistan | Aeronava cu 15 cetăţeni români a aterizat la București. Aurescu: „Vom evacua și ultimul român”


Aeronava C-130 Hercules a aterizat în jurul orei 13:00 pe pământ românesc, la Baza Aeriană 90
Aeronava C-130 Hercules a aterizat în jurul orei 13:00 pe pământ românesc, la Baza Aeriană 90

Avionul militar care a evacuat 15 români din capitala Afganistanului, Kabul, a aterizat sâmbătă la Baza Aeriană 90. În total, sunt 45 de cetăţeni români care au revenit în România după ce trupele aliate au început retragerea din Afganistan. 

Avionul a fost aşteptat de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Armatei Române, dar şi de ambasadorul Bulgariei, în condiţiile în care la bordul aeronavei de află şi patru cetăţeni bulgari.

Primul cetățean român a venit în România joi. Ulterior, alți 15 români evacuaţi din Afganistan au mers la Islamabad/Pakistan. Iar de aici au venit sâmbătă în România. De asemenea, peste 30 de cetăţeni români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României.

Zborul de sâmbătă este cel de-al treilea zbor de la Kabul al aeronavei militare de transport româneşti. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord şi o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistenţă de specialitate.

Bogdan Aurescu: Continuăm acțiunea până la ultimul român

Ministrul Bogdan Aurescu a spus că autorităţile din România vor participa la evacuarea altor persoane din Afganistan, pe care l-a descris drept „un loc al disperării şi suferinţei umane extreme”.

Urez bun venit în România cetăţenilor noştri care tocmai au fost repatriaţi astăzi din Afganistan. În calitate de ministru al Afacerilor Externe şi coordonator al Celulei de criză interinstituţionale vreau să subliniez că dumneavoastră, cetăţenii români, vă aflaţi în permanenţă în centrul preocupărilor şi acţiunilor noastre”, a declarat Bogdan Aurescu, la Baza Ariană 90 Otopeni.

Forțele românești au adus din Afganistan 15 cetățeni români.
Forțele românești au adus din Afganistan 15 cetățeni români.

Ministrul a mai spus că forțele armate din România vor continua acțiunile pentru evacuarea tuturor ctățenilor români din Afganistan.

„Dincolo de orice evaluare politico-diplomatică şi de securitate, Afganistanul este în acest moment un loc al disperării şi suferinţei umane extreme. De aceea vom continua acţiunea şi demersurile noastre în cadrul celulei de criză pentru a putea evacua şi ultimul cetăţean român care şi-a exprimat dorinţa în acest sens, dar care nu a putut ajunge din raţiuni de securitate la aeroport”, a declarat Bogdan Aurescu, la Baza Ariană 90 Otopeni.

Ministrul român de Externe a mai spus că România va participa şi la extragerea unor cetăţeni afgani care au colaborat cu trupele române, dar şi a studenţilor afgani care au cu burse sau a unor „categorii vulnerabile” cum sunt jurnaliştii afgani.

Vom menţine contactul cu toţi cetăţenii români aflaţi în Afganistan, fie că vor sau nu să fie repatriaţi”, a precizat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a declarat că acțiunea din Afganistan până va fi repatriat și ultimul român rămas în Afganistan
Bogdan Aurescu a declarat că acțiunea din Afganistan până va fi repatriat și ultimul român rămas în Afganistan

Reprezentantul grupului de români extras de la Kabul a vorbit și el pe aeroportul de la București și le-a mulțumit celor prezenți că au reușit să-i aducă în țară.

„Am ajuns acasă! În numele colegilor mei, vreau să vă mulțumesc pentru efortul făcut, celor din Celuza de Criză, din Ministerul de Interne și Ministerul Apărării, de fapt, tuturor celor care au făcut posibilă repatrierea noastră. Vă mulțumim mult pentru că ați luptat să revenim acasă”, a spus românul întors din Afganistan.

Reprezentantul românilor întorși din Afganistan le-a mulțumit autorităților că s-au implicat în operațiunea de evacuare.
Reprezentantul românilor întorși din Afganistan le-a mulțumit autorităților că s-au implicat în operațiunea de evacuare.

Klaus Iohannis: Repatrierea a avut loc în condiții extrem de dificile

În timpul aterizării aeronavei, preşedintele Klaus Iohannis a salutat într-un comunicat de presă revenirea în țară a celor 15 cetățeni români dintre cei 16 evacuați din Afganistan în ultima săptămâîna.

Salut revenirea în ţară, astăzi, a 15 cetăţeni români dintre cei 16 evacuaţi din Afganistan în aceste zile cu aeronava militară pe care am dispus să o trimitem la începutul acestei săptămâni. Ei se adaugă celorlalţi peste 30 de cetăţeni români evacuaţi în zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere României, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criză interinstituţională, activată la data de 13 august de către ministrul Afacerilor Externe”, se arată într-o declaraţie de presă a şefului statului, transmisă de Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis a transmis un mesaj la revenirea a 15 dintre românii din Afganistan
Klaus Iohannis a transmis un mesaj la revenirea a 15 dintre românii din Afganistan

Potrivit lui Iohannis, repatrierea a avut loc în condiţii „extrem de dificile” de securitate, „într-un climat în permanentă schimbare şi este cu atât mai important de remarcat efortul autorităţilor române pentru derularea cu succes a misiunilor”.

Celula de criză interinstituţională, activată de Ministerul Afacerilor Externe şi coordonată de acesta împreună cu Serviciul de Informaţii Externe, la care participă şi Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii, a derulat acţiuni ample şi dificile pe parcursul ultimei săptămâni, care au condus la evacuarea în siguranţă a cetăţenilor români şi a cetăţenilor altor state partenere. Am fost informat în permanenţă de Celula de criză interinstituţională despre derularea acţiunilor de evacuare a cetăţenilor români şi cetăţenilor afgani pentru care s-a decis evacuarea în România”, a transmis preşedintele.

Klaus Iohannis a adăugat că autorităţile de la Bucureşti vor continua eforturile de evacuare a cetăţenilor români care încă se află în Afganistan şi care doresc să fie repatriaţi, precum şi a cetăţenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor români în Afganistan, care beneficiază de burse ale statului român sau care se află în situaţie vulnerabilă.

Începând cu 13 august, MAE a reevaluat şi ridicat nivelul de alertă pentru Afganistan, îndemnând cetăţenii români să părăsească de urgenţă teritoriul acestui stat şi să evite orice deplasare în zonă. Avertismentul MAE a fost determinat de faptul că evoluţiile în plan securitate în acest spaţiu se asociază cu un risc major de atentate teroriste şi de confruntări armate.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a convocat, pe 13 august, celula de criză inter-instituţională, care s-a activat imediat, realizând demersuri complexe pentru a identifica şi pune în practică soluţii rapide în scopul evacuării în siguranţă a cetăţenilor români aflaţi în Afganistan.

Românii întorși din Afganistan au fost primiți pe aeroportul de la București de oficialitățile române
Românii întorși din Afganistan au fost primiți pe aeroportul de la București de oficialitățile române

Potrivit MAE, celula de criză a acţionat într-un regim permanent pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetăţenilor români aflaţi încă pe teritoriul statului afgan.


La momentul procesării primelor date disponibile şi luării deciziei organizării unei misiuni a Forţelor Aeriene Române, la nivelul Ambasadei României la Islamabad îşi înregistraseră prezenţa 60 de cetăţeni români cu activităţi în Afganistan, ca angajaţi ai Delegaţiei UE în această ţară, ai Misiunii ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA), respectiv ai unei companii de securitate şi unui ONG.

Nicolae Ciuca, ministrul Apărării, a fost prezent la aeroport la întoarcerea românilor
Nicolae Ciuca, ministrul Apărării, a fost prezent la aeroport la întoarcerea românilor

La momentul accelerării deteriorării situaţiei de securitate, o parte dintre aceşti cetăţeni români părăsiseră deja teritoriul afgan, pentru efectuarea concediului de odihnă. De asemenea, 11 cetăţeni români, angajaţi ai Delegaţiei UE în Afganistan, fuseseră evacuaţi în urma cu scurt timp către Doha, urmând a-şi continua călătoria spre România, imediat ce vor fi fost îndeplinite toate procedurile specifice.


Din datele deţinute de MAE şi comunicate public la 16 august, în Afganistan, se aflau la momentul respectiv 35 de cetăţeni români, în principal personal de securitate angajat de UNAMA, respectiv de o companie de profil.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG