Linkuri accesibilitate

UE, îngrijorată de siguranța granițelor și de potențialul terorist al migrației după retragerea din Afganistan


Miniștrii de Interne ai UE sunt preocupați de siguranța granițelor blocului comunitar sub presiunea migrației și a traficului de persoane care se poate declanșa după retragerea NATO și SUA din Afganistan.
Miniștrii de Interne ai UE sunt preocupați de siguranța granițelor blocului comunitar sub presiunea migrației și a traficului de persoane care se poate declanșa după retragerea NATO și SUA din Afganistan.

Miniștrii de Interne ai UE s-au întâlnit marți la Bruxelles pentru o discuție despre evoluțiile din Afganistan, mai precis în legătură cu consecințele asupra protecției granițelor și cu pericolul migrației și a traficului de persoane după retragerea SUA și a NATO din această țară.

Evoluția situației din Afganistan „necesită un răspuns determinat și concertat” din partea UE și a comunității internaționale, se spune într-o declarație adoptată la finalul dezbaterii intrată în posesia Europei Libere.

„Evacuarea cetățenilor noștri și, în măsura posibilului, a cetățenilor afgani care au a cooperat cu UE și statele membre și familiile acestora, a fost o prioritate și va continua. În acest sens, se desfășoară o muncă intensivă pentru identificarea de soluții specifice pentru celelalte cazuri specifice de persoane cu risc în Afganistan”, se spune într-o declarație adoptată marți de miniștrii de Interne ai țărilor membre la finalul întrunirii.

Sprijinirea țărilor de tranzit

Ca prioritate, UE se va coordona cu partenerii internaționali, în special ONU și agențiile sale, pentru stabilizarea regiunii și pentru a se asigura că ajutorul său umanitar ajunge la populațiile vulnerabile, în special la femei și copii, atât în Afganistan cât și în țările vecine.

În acest scop, UE și statele sale membre vor crește sprijinul financiar acordat organizațiilor internaționale implicate.

De asemenea, UE intenționează să-și consolideze sprijinul acordat țărilor terțe, în special țări vecine și de tranzit, care găzduiesc un număr mare de migranți și refugiați.

Blocul comunitar va ajuta aceste țări să-și consolideze „capacitățile de a oferi protecție, condiții de primire demne și sigure și mijloace de trai durabile pentru refugiați și comunitățile gazdă”, se spune în textul declarației.

De asemenea, UE va coopera cu aceste țări pentru a preveni migrația ilegală din regiune și pentru a consolida frontierele dar și pentru a preveni contrabanda cu migranți și traficul de persoane.

Consiliul a cerut Comisiei să evalueze toate opțiunile privind asistența financiară ce va putea fi acordată pentru azil, migrație și gestionarea frontierelor.

Mai multă comunicare, campanii anti-contrabandă în online

„Pe baza lecțiilor învățate, UE și statele sale membre sunt hotărâte să acționeze în comun pentru a preveni reapariția mișcărilor necontrolate de migrație ilegală pe scară largă cu care s-au confruntat în trecut, prin pregătirea unui răspuns coordonat și ordonat”, se mai spune în textul declarației.

Semnatarii ei propun chiar și stimulente pentru prevenirea migrației ilegale dar și consolidarea sprijinului acordat țărilor din vecinătatea Afganistanului, „pentru a se asigura că cei care au nevoie primesc o protecție adecvată”.

De asemenea, miniștrii de Interne ai UE propun intensificarea comunicării și realizarea unei campanii de informare direcționată pentru a combate narațiunile folosite de contrabandiști, inclusiv în mediul online, care încurajează oamenii să se angajeze în călătorii periculoase și ilegale către Europa.”

UE și statele sale membre „vor face tot posibilul pentru a se asigura că situația din Afganistan nu conduce la noi amenințări la adresa securității pentru cetățenii UE. Trebuie depuse toate eforturile pentru a le asigura că regimul taliban încetează toate legăturile și practicile cu terorismul internațional și că Afganistanul nu devine din nou un sanctuar pentru teroriști și crima organizată”, spun miniștrii de Interne ai UE.

Din acest motiv, UE își va folosi toate instrumentele disponibile „pentru a monitoriza îndeaproape și a răspunde la evoluțiile de pe teren cu impact asupra securității sale, în special în domeniul criminalității organizate, terorismului și finanțării sale”, se spune în textul declarației miniștrilor de Interne.

Europol va veni cu propria sa analiză a riscurilor asociate la situația din Afganistan.

Un rol „crucial” îl va avea schimbul de informații, în conformitate cu standardele naționale, inclusiv cu țările terțe pentru evaluări periodice ale amenințărilor și controlul de securitate al persoanelor evacuate din Afganistan, se mai spune în documentul citat.

UE și statele sale membre, cu sprijinul Frontex, vor proteja frontierele externe ale UE pentru prevenirea intrărilor neautorizate, dau asigurări miniștrii de Interne ai blocului comunitar.

De asemenea, vor fi folosite toate bazele de date ale UE și Eurodac – baza de date a UE pentru identificarea solicitanților de azil și a persoanelor care au fost prinse după trecerea ilegală a frontierei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG