Linkuri accesibilitate

A opta tulpină a COVID-19 rezistă la vaccin. Mu vine din Columbia


Tulpinile COVID-19 apar mai ales în zonele unde populația nu este vaccinată

După tulpinile Alpha, Beta, Delta, Gamma, Epsilon, Lambda și Iota, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) monitorizează o nouă variantă SARS-CoV-2 - denumită Mu. Această nouă variantă circulă în Columbia și a făcut zeci de mii de victime până acum.

Tulpina Mu, cunoscută sub denumirea de Varianta B.1.621, potrivit nomenclatorului ştiinţific al OMS, a fost clasată pentru moment drept „variantă de urmărit”. A fost descoperită în ianuarie 2021 în Columbia, unde circulă și variantele Delta (indiană), Alpha (britanică) şi Gamma (braziliană). Columbia a înregistrat aproape 125.000 de morţi din cauza covid-19 și 4,9 milioane de contaminări începând din martie 2020.

În prezent, OMS monitorizează variantă Mu, iar specialiștii spun că această nouă tulpină prezintă mutaţii care ar putea indica un risc de „evadare imunitară” - adică rezistenţă la vaccin. OMS arată că sunt necesare studii suplimentare în vederea unei mai bune înţelegeri a caracteristicilor acesteia, scrie The Guardian.

Varianta Mu a fost detectată pentru prima oară în Columba în ianuarie 2021, dar apoi a fost identificată și în alte ţări din America de Sud şi Europa, Marea Britanie, SUA și Hong Kong.

În pofida faptului că prevalenţa mondială a variantei Mu în rândul cazurilor secvenţate a scăzut şi este în prezent mai mică de 0,1%, prevalenţa sa în Columbia (39%) şi în Ecuador (12%) a crescut în mod constant”, au precizat reprezentanții OMS.

Oamenii de știință analizează acum dacă varianta Mu este mai transmisibilă sau cauzează boli mai grave decât varianta Delta care este dominantă în cea mai mare parte a lumii. „Epidemiologia variantei Mu în America de Sud, în special cu co-circulația variantei Delta, va fi monitorizată pentru modificări”, au mai arătat experții de la OMS.

Britanicii vor să vadă dacă Mu rezistă la vaccin

În Marea Britanie, au fost detectate până acum cel puțin 32 de cazuri ale variantei Mu, la pacienți care au fost plecați în străinătate. Un raport al Public Health England din iulie a arătat că majoritatea infecțiilor cu Mu au fost găsite la Londra, la persoanele de 20 de ani, iar unele dintre aceste persoane infectate primiseră două doze de vaccin Covid, a scris The Guardian.

Medicii britanici au realizat în luna august o evaluare a riscului variantei Mu care a arătat că este cel puțin la fel de rezistentă ca varianta Beta la imunitatea care rezultă din vaccinare. Dar sunt necesare mai multe dovezi din alte studii de laborator pentru a trage o concluzie finală.

În prezent, nu există dovezi că varianta MU depășește varianta Delta și pare puțin probabil să fie mai transmisibilă. Dar evadarea imună poate contribui la viitoarele creșteri de infectare cu această variantă”, se arată în raportul medicilor britanici.

Britanicii sunt îngrijorați din cauza mutațiilor particulare pe care le poartă. O astfel de modificare genetică, mutația P681H, a fost legată de o transmisie mai rapidă. Alte mutații pot ajuta virusul să se sustragă de apărarea imunității, ceea ce ar putea oferi variantei MU un avantaj față de Delta.

OMS a denumit variantele „de urmărit” cu litere grecești

Toate virusurile care cauzează boala Covid-19 înregistrează mutaţii genetice în timp. Majoritatea mutaţiilor nu au o incidenţă sau au doar o incidenţă redusă asupra proprietăţilor virusului. Însă, anumite mutaţii pot afecta proprietăţile virusului şi îi pot influenţa, de exemplu, uşurinţa cu care se răspândeşte, gravitatea bolii pe care o cauzează sau eficienţa vaccinurilor, medicamentelor, instrumentele de diagnostic sau alte măsuri sociale şi de sănătate publică.

Apariţia în 2020 a unor variante care prezintă un risc sporit la adresa sănătăţii publice mondiale a determinat OMS să caracterizeze unele variante drept „de urmărit” sau „îngrijorătoare”, cu scopul de a ierarhiza activităţile de urmărire şi cercetare la nivel mondial.

OMS a decis să denumească variantele „de urmărit” sau „îngrijorătoare” cu ajutorul literelor alfabetului grec, pentru a evita orice stigmatizare a unei ţări şi a permite marelui public să pronunţe numele mai uşor.

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt „îngrijorătoare”, inclusiv varianta britanică (alpha), prezentă în 193 de ţări, şi varianta indiană (delta), prezentă în 170 de ţări.

Tulpina care a provocat intrarea într-un nou val pandemic este Delta, iar cei care se îmbolnăvesc sunt tineri care au simptome asemănătoarei unei răceli.

Pe lângă tulpina Delta, epidemiologii mai au în vedere o altă variantă – denumită de Organizația Mondială a Sănătății, Iota, descoperită prima dată la New York.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG