Linkuri accesibilitate

Covid | Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze tulpina Iota. OMS o ține sub observație


Oamenii de știință țin sub observație tulpina Iota, descoperită la New York.
Oamenii de știință țin sub observație tulpina Iota, descoperită la New York.

Pe lângă tulpina Delta care stă la baza celui de-al patrulea val al pandemiei, epidemiologii mai au în vedere o altă variantă – denumită de Organizația Mondială a Sănătății, Iota.

Cunoscută și sub denumirea de B.1.526 și identificată prima dată în Statele Unite, Iota are potențialul de a crește semnificativ rata de deces din cauza infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat de oamenii de știință de la New York City Department of Health and Mental Hygiene în portalul medrxiv.org.

Varianta Iota se transmite cu 15-20% mai repede decât celelalte tulpini, după cum arată oamenii de știință care au studiat datele epidemiologice colectate în New York din noiembrie 2020 până aprilie 2021.

Organizația Mondială a Sănătății a pus tulpina Iota în categoria „Variante de interes”, alături de celelalte tulpini care devin tot mai periculoase și din cauza lor se înregistrează un număr tot mai mare de infectări pe un areal întins.

Sunt 28.000 de cazuri de tulpină Iota în întreaga lume, iar peste 27.000 au fost descoperite în SUA. Un studiu preliminar de la New York arată că varianta Iota nu a condus la mai multe morți. Dar dacă ne uităm la circulația acestei variante Iota observăm că aceasta a scăzut, dar a crescut varianta Delta. Dar noi luăm în serios toate aceste tulpini. Iar Iota este una dintre tulpinile pe care le monitorizăm”, a spus Dr. Maria Van Kerkhove de la OMS în conferința de presă săptămânală.

Oamenii de știință arată că versiunea Iota poate crește rata de fatalitate a infecției (IFR), ce reprezintă proporția dintre decese și numărul total al persoanelor infectate. Ei au observat că, în perioada de studiu, indicatorul IFR a crescut cu 46%, 82% și 62% în rândul persoanelor din grupele de vârstă de 45–64 ani, 65-74 ani și, respectiv, peste 75 de ani, comparativ cu cifrele calculate pentru alte tulpini.

Cercetătorii au observat că pentru tulpina Iota transmisibilitatea are loc în funcție de vârstă
Cercetătorii au observat că pentru tulpina Iota transmisibilitatea are loc în funcție de vârstă

Pentru studiul lor, oamenii de știință au folosit un sistem de inferență a modelului de rețea pentru a estima dinamica transmisiei SARS-CoV-2, variabilele și parametrii la nivel de populație din New York. Ei au efectuat o analiză de modelare structurată în funcție de vârstă la nivel de oraș, pentru a estima infecția și modificările capacității de evaziune imună pentru varianta Iota.

Pentru sistemul de inferență al modelului de rețea, aceștia au utilizat mai multe seturi de date epidemiologice, precum și seturi de date de vaccinare. În mod similar, analiza modelului cu mai multe variante a utilizat patru seturi de date săptămânale, inclusiv cazuri confirmate și suspectate de COVID-19, spitalizări, mortalitate și procentul diferitelor variante SARS-CoV-2 care circulă în New York.

Ratele de mortalitate ale Iota cresc în funcție de vârstă

Oamenii de știință au observat o creștere rapidă a cazurilor infectate cu B.1.526 în timpul celui de-al doilea val de pandemie. Înainte de identificarea variantei Iota, cercetătorii au observat că, într-un cartier specific din New York, pentru prima dată la începutul lunii noiembrie 2020, a crescut treptat a ratei globale de transmitere a SARS-CoV-2 . Rata de transmisie a rămas ridicată între noiembrie 2020 și februarie 2021. Observațiile oamenilor de știință indică faptul că această creștere a ratei de transmisie din acel cartier particular se datorează probabil răspândirii rapide timpurii a variantei B.1.526.

În ciuda unei reduceri a ratei mortalității după vaccinarea în masă, cercetătorii arată că estimările făcute cu privire la ratele de infecție și mortalitate specifice variantelor au arătat că varianta Iota crește ratele de mortalitate a infecției progresiv, în funcție de vârsta persoanelor infectate. Comparativ cu variantele circulante anterior, varianta B.1.526, în general, a provocat o inducere de 60% a ratei de fatalitate a infecției.

Cercetătorii arată în studiul lor că noile variante SARS-CoV-2 precum B.1.526 ( Iota) ar putea crește transmisibilitatea și severitatea bolii.

În prezent, sunt patru variante de interes clasificate de OMS
În prezent, sunt patru variante de interes clasificate de OMS

Oamenii de știință mai arată în studiul lor că este foarte importantă pregătirea timpurie și monitorizarea atentă a variantelor SARS-CoV-2 și a caracteristicilor lor epidemiologice pentru ca autoritățile să știe să răspundă prin măsuri luate la timp.

Varianta Iota a fost identificată pentru prima dată la New York în noiembrie 2020. Ulterior, a fost identificat în toate statele americane, precum și în 27 de țări din întreaga lume.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG