Kremlinul a dus luni de zile o campanie de hărțuire și arestare a liderilor opoziției, de represiune a presei independente și a oricărei voci critice la adresa regimului, a majorat salariile politiștilor și ale militarilor cu doar câteva zile înainte de alegeri, așa încât este de așteptat ca partidul lui Vladimir Putin ”Rusia Unită” să obțină cele mai multe mandate. Cu toate acestea, partidul ar putea să nu-și conserve majoritatea în legislativ, ținând cont că sondajele dinaintea alegerilor arătau că popularitatea sa a scăzut la aproximativ 30%.
Actuala majoritate de două treimi a „Rusiei Unite” în Duma de Stat cu 450 de locuri conferă partidului puteri radicale, inclusiv capacitatea de a schimba Constituția, așa cum a făcut-o anul trecut pentru a-i permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate de președinte după 2024.
Comuniștii, al doilea cel mai puternic partid, sunt în măsură să câștige cele mai multe locuri în detrimentul „Rusiei Unite”. Comuniștii păstrează un număr semnificativ de adepți în rândul rușilor mai în vârstă, care de data aceasta ar putea obține un impuls suplimentar din partea susținătorilor lui Navalnîi.
Strategia lui Navalnîi se bazează pe inițiativa sa de vot inteligent - un instrument promovat ca o modalitate pentru alegătorii anti- Putin de a identifica candidații care au cele mai mari șanse să învingă un candidat din „Rusia Unită” pentru a nu împărți votul opoziției.
Majoritatea candidaților identificați prin inițiativă provin din Partidul Comunist, chiar dacă acesta și alte două partide din Duma votează rar împotriva inițiativelor partidului „Rusia Unită sau a celor care au făcut lobby explicit pentru Kremlin.
„Dacă partidul Rusia Unită va reuși, țara noastră se va confrunta cu încă cinci ani de sărăcie, cinci ani de represiune zilnică și cinci ani irosiți”, se citea un mesaj pe contul de Instagram al lui Navalny în ajunul alegerilor.
Vot în masă al angajaților la stat și nereguli pe scară largă
Votul, care se desfășoară și pentru alegerea guvernatorilor regionali și adunările legislative locale, a avut loc împotriva acuzațiilor de nereguli pe scară largă.
În prima zi de vot, vineri, au existat șiruri neobișnuit de lungi la secțiile de votare, iar observatorii independenți de la organizația Galos au sugerat că partidul de guvernământ a forțat lucrătorii de la stat și personalul militar să voteze. Observatorii au înregistrat circa 2000 de încălcări procedurale, cele mai multe fiind documentate prin fotografii și înregistrări video, o dovadă că votul a fost cumpărat. De asemenea, au raportat încălcări ale măsurilor, oricum laxe, pentru paza buletinelor de vot la secțiile de votare, persoane care votează de mai multe ori, precum și zeci de incidente de completare a buletinelor de vot.
Stanislav Andreychuk, copreședintele Golos, a declarat pentru Europa Liberă, Current Time, că se pare că angajații statului au fost constrânși să voteze în timp ce se aflau la locul de muncă, chiar dacă asta însemna să nu voteze acolo unde erau înregistrați.
"Înțelegem că atunci când are loc o astfel de mobilizare, este o mobilizare în rândul acelor grupuri de alegători care, în opinia autorităților, le sunt mai loiali", a spus el.
"Autoritățile trebuie mai întâi să îi determine pe acești oameni să voteze, în timp ce, pe de altă parte, să încerce să demobilizeze toți oponenții, astfel încât aceștia să nu apară la secțiile de votare", a spus el.
Șeful Partidului Comunist a susținut, de asemenea, pe 18 septembrie, că există fraude extinse la alegeri. Gennady Zyuganov a declarat că CEC ( Comisia Electorală Centrală) trebuie să răspundă la rapoartele referitoare la „o serie de fapte absolut flagrante”.
Ella Pamfilova, șefa CEC, a declarat că 6.203 buletine de vot au fost considerate invalide în cinci regiuni ale Federației Ruse din cauza neregulilor, inclusiv a umplerii urnelor în regiunea Bryansk, a calității slabe a buletinelor de vot în Mordovia și a înregistrărilor incorecte la Moscova.
Dar, în ciuda posibilului vot forțat, prezența totală la secțiile de votare a fost de doar 31,5% pe 18 septembrie ora 20:00, ora Moscovei, a declarat Comisia Electorală Centrală (CEC).
Represiune împotriva rețelei politice a lui Navanîi
În ultimele luni, autoritățile au declanșat o represiune radicală împotriva rețelei politice a lui Navalny, desemnând-o drept „organizație extremistă” și interzicând aliaților politicianului să participe la alegeri.
Pe măsură ce votul a început în 17 septembrie, aplicația de ghidare a alegerilor a dispărut din magazinele online Apple și Google în ceea ce asociații lui Navalnîi au criticat drept cenzură la presiunea făcută de Kremlin.
Populara aplicație de mesagerie Telegram, una dintre principalele căi folosite de echipa Navalnîi pentru a-și promova mesajele, a eliminat un robot de votare inteligent. Fondatorul Telegramului, Pavel Durov, s-a declarat mândru că milioane de ruși au acces la Smart Voting prin intermediul serviciului, dar că roboții care au legătură cu alegerile au fost înlăturați pentru a fi în conformitate cu interdicția de a face campanie în timpul votului.
Apoi, la sfârșitul zilei de 18 septembrie, echipa lui Navalnîi a spus că YouTube a dat jos și unul dintre videoclipurile care conțineau numele candidaților pe care i-au aprobat.
Echipa lui Navalnîi a cerut alegătorilor să voteze în ultima zi pentru a reduce șansa ca voturile lor să nu fie eliminate în primele două zile de vot.
Autoritățile au spus că au organizat alegerile pe parcursul a trei zile pentru a preveni aglomerația din cauza pandemiei COVID-19, dar criticii spun că perioada lungă de vot oferă oportunități ample pentru manipularea rezultatului dorit.
Alegerile se desfășoară până la ora 18:00 GMT pe 19 septembrie, când secțiile de votare se închid în exclava europeană Kaliningrad. Rezultatele preliminare sunt așteptate la scurt timp după închiderea sondajelor.