„Mi se pare un pic neobișnuit, pentru că noi în NATO lucrăm în consens, nu pe grupulețe și nici pe bisericuțe. Dar cu siguranță vom ști foarte exact ce s-a discutat, pentru că știm despre ce se va discuta și la momentul oportun vom avea o poziție oficială față de aceste chestiuni. Nu cred că este o soluție grozavă să se discute aceste spețe complicate pe grupulețe”, a spus miercuri șeful statului într-o conferință de presă susținută în capitala Belgiei.
Șeful NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit miercuri la Bruxelles cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu liderii marilor puteri europene pentru a discuta despre războiul din Ucraina, cu câteva săptămâni înainte ca președintele ales Donald Trump să fie învestit la Casa Albă.
Summitul informal a avut loc la reședința secretarului general al NATO, Mark Rutte, care și-a început mandatul la începutul lunii octombrie.
El a spus că a dorit să-i întâlnească pe aliații europeni „cei mai fermi” în sprijinul oferit Ucrainei pentru a stabili cum vor face față noii administrații Trump de la casa Albă și „ce se mai poate face pentru Ucraina”, potrivit unui diplomat e la Bruxelles, citat de AFP.
La întâlnire au participat președintele francez Emmanuel Macron, premierul polonez Donald Tusk, cancelarul german Olaf Scholz, ministrul britanic de externe David Lammy și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa.
Klaus Iohannis se află miercuri şi joi în capitala Belgiei, unde va participa la Summitul Uniunea Europeană - Balcanii de Vest şi la reuniunea Consiliului European.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Summitul UE - Balcanii de Vest se va concentra pe evaluarea implementării Planului de Creştere pentru această regiune şi pe eforturile de integrare regională, în contextul în care extinderea reprezintă principala investiţie geopolitică pe care Uniunea o poate realiza în vecinătatea sa.
Tot miercuri, Iohannis a avut o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Antonio Costa.
Joi, preşedintele Iohannis va participa la Consiliul European, de la 11.30, ora României, unde pe agendă se află subiecte precum Ucraina, migraţia, situaţia din Orientul Mijlociu, pregătirea UE în domeniul civil şi militar şi răspunsul la crize, rolul UE în lume şi extinderea Uniunii, Republica Moldova, Georgia şi aspecte legate de libertate, securitate şi justiţie.