Linkuri accesibilitate

Șeful Statului Major al SUA: E nevoie de transparență în relația cu Rusia. Să sporim încrederea


Generalul Mark Milley le-a spus jurnaliștilor AFP că accesul reciproc SUA - Rusia a  observatorilor la exercițiile militare de luptă ar reduce riscul de conflict.
Generalul Mark Milley le-a spus jurnaliștilor AFP că accesul reciproc SUA - Rusia a  observatorilor la exercițiile militare de luptă ar reduce riscul de conflict.

Unul dintre cei mai importanți ofițeri americani spune că Statele Unite ar trebui să exploreze modalități de a-și extinde contactele militare cu Rusia, ca un mod de a întări încrederea și de a evita un conflict dintre mari puteri.

Mark Milley, președintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, a spus că schimbul de observatori din Rusia și Statele Unite la exercițiile de luptă ar spori transparența și ar reduce riscul de conflict.

„E nevoie să aplicăm politici și proceduri care să sporească certitudinile, să reducă nesiguranța, să sporească încrederea și să reducă suspiciunea, să sporească stabilitatea și să reducă instabilitatea. Toatea acestea ca să evităm erorile și să reducem posibilitatea unui război între mari puteri”, a spus generalul Milley.

„Acesta este lucrul fundamental pe care trebuie să îl facem și asta încerc să fac și eu”, a adăugat el.

Declarația generalului Milley a fost făcută pe 23 septembrie, la o zi după ce acesta s-a întâlnit în Finlanda cu omologul său rus, generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major rus.

Șefii de stat major din SUA și Rusia s-au întâlnit în Finlanda pe 22 septembrie.
Șefii de stat major din SUA și Rusia s-au întâlnit în Finlanda pe 22 septembrie.

Milley a spus că legăturile militare dintre cele două puteri sunt în prezent limitate în mare parte la liderii importanți, precum secretarul apărării, președintele șefilor de stat major și comandantul suprem aliat pentru Europa.

El a spus însă că permiterea șefilor serviciului militar să formeze relații mai puternice cu omologii lor ruși și permiterea reciprocă a observatorilor la exercițiile de luptă sunt idei demne de explorat.

În discuția cu un reporter AP și cu un alt reporter cu care călătorea înapoi în Statele Unite, Mark Milley a refuzat să detalieze ce a discutat cu Gerasimov, dar o declarație dată anterior de cei doi șefi de stat major a sugerat că s-a discutat despre o comunicare mai deschisă.

„Reuniunea a fost o continuare a discuțiilor care vizează îmbunătățirea comunicării conducerii militare între cele două națiuni în scopul reducerii riscurilor și deconflicției operaționale”, se menționează în comunicat.

Milley a spus că legăturile militare cu Rusia au funcționat în trecut pentru a reduce situațiile tensionate. Fără a oferi detalii concrete, el a spus că au existat „câteva incidente care au apărut între noi și ruși în ultimii doi ani” care au declanșat convorbiri între Milley și Gerasimov.

SUA și Rusia au intensificat cooperarea în materie de securitate nucleară și alte probleme de apărare după sfârșitul Războiului Rece, dar relația s-a deteriorat după ce Rusia și Georgia au purtat un scurt război în 2008, iar trupele rusești au rămas în regiunile Georgiei, Osetia de Sud și Abhazia. Tensiunile au crescut din nou în 2014, când Rusia a anexat Peninsula Crimeea Ucrainei și armata sa a intervenit în estul Ucrainei.

Ca răspuns la invazia Crimeei, Congresul american a limitat cooperarea cu Rusia, interzicând „cooperarea militar-militar” până când Rusia va pune capăt „ocupării teritoriului ucrainean” și „activităților agresive”.

Ulterior, legea a fost modificată în sensul că nu limitează discuțiile militare care vizează „reducerea riscului de conflict”. O precizare care ajută la înțelegerea mai exactă a declarației generalului Milley.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG