Linkuri accesibilitate

Cenușa vulcanului Cumbre Vieja traversează România timp de două zile


Vulcanul Cumbre Vieja, situat în Insulele Canare, a expulzat în ultimele șase zile mii de tone de lavă

Norul de cenușă vulcanică produs de erupția vulcanului Cumbre Vieja, din Insulele Canare, va traversa teritoriul României, începând de duminică și până pe 28 septembrie.

Vulcanul Cumbre Vieja, situat pe insula din Oceanul Atlantic, a expulzat în ultimele șase zile mii de tone de lavă care au distrus sute de case şi au dus la evacuarea a aproape 6.000 de persoane.

Datele primite de Administrația Națională de Meteorologie de la Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus EU arată că în cursul ultimelor zile, în sudul și vestul Europei, concentrațiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol și altitudinea de 10000 de metri), s-au menținut la valori ridicate.

Ministerul Mediului din România precizează că evoluția estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă - duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa - luni, 27 septembrie.

„Circulația aerului se realizează din sector predominant sud-vestic favorizând-se, astfel, deplasarea către est a norului care va traversa teritoriul României, în intervalul menționat”, precizează Ministerul Mediului.

Norul de cenușă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic și particule fine, solide, de magma pulverizată, solidificată și răcită.

„Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României”, mai arată Ministerul Mediului, care precizează că până în prezent nu sunt puse în evidență creșteri ale poluanților atmosferici.

Concentrațiile de diosix de sulf datorate vulcanului Cumbre Vieja
Concentrațiile de diosix de sulf datorate vulcanului Cumbre Vieja

Datele privind concentrațiile orare provenite din monitorizarea poluanților precum SO2, pulberi în suspensie (fracțiile PM10 și PM2.5), NOx și CO fi consultate de catre public pe www.calitateaer.ro.

Pentru luni și marți, estimările pentru România sunt cele din graficul de mai jos:

Estimările privind concentrațiile de dioxid de sulf de deasupra României pentru zilele de 27 și 28 septembrie
Estimările privind concentrațiile de dioxid de sulf de deasupra României pentru zilele de 27 și 28 septembrie

Vulcanul din parcul natural Cumbre Vieja a erupt duminica trecută, după aproape 50 de ani, și de atunci expulzează cenuşă, fragmente de rocă şi lavă cu o temperatură de aproximativ 1.000 de grade Celsius. Niciun om nu a fost rănit, dar pagubele materiale sunt semnificative - peste 400 de clădiri au fost distruse, iar 190 de hectare de teren au fost arse. Au fost distruse, de asemenea, plantaţiile de banane, şosele şi stâlpi de înaltă tensiune.

Aeroportul din La Palma este închis, motiv pentru care turiștii aflați pe insulă au plecat cu feriboturile. Vinerea trecute alte persoane au fost evacuate.

Sâmbătă, autorităţile au declarat că cele 160 de persoane care au fost evacuate vineri din alte trei localităţi nu se vor mai putea întoarce la casele lor pentru a-şi recupera bunurile din cauza „evoluţiei urgenţei vulcanice".

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG