Linkuri accesibilitate

Mecanismul UE de protecție civilă | De ce îi e greu României să ceară ajutor


Deși trece prin tragedii fără precedent în sistemului sanitar și are perspective sumbre în privința gestionării pandemiei de Covid, România nu vrea să ceară ajutor. (Imagine după incendiul din 1 octombrie de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța)
Deși trece prin tragedii fără precedent în sistemului sanitar și are perspective sumbre în privința gestionării pandemiei de Covid, România nu vrea să ceară ajutor. (Imagine după incendiul din 1 octombrie de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța)

În 7 aprilie 2020, CE anunța că o echipă de medici din România și Norvegia, mobilizată prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, va merge de urgență în regiunea italiană Lombardia pentru a-i ajuta pe medicii de acolo. Aceștia nu mai puteau face față cazurilor de Covid.

În acea perioadă, la începutul pandemiei, când vaccinarea era încă o perspectivă îndepărtată, Lombardia, cu o populație de 10 milioane de persoane, jumătate din populația României, înregistrase un vârf de 3.251 de cazuri noi (în 21 martie 2020). România se afla atunci la o medie de circa 300 de cazuri noi pe zi. Vineri, în 1 octombrie 2021, România se află la a patra zi cu peste 10.000 de cazuri noi pe zi.

Lombardia a fost doar una dintre regiunile europene care au cerut și primit ajutor cu sprijinul Mecanismului european de protecție civilă și doar una dintre situațiile în care România a oferit ajutor în cadrul acestui sistem.

Mecanismul e simplu – o țară, indiferent dacă e membră UE sau nu, poate cere ajutor prin intermediul unui Centru de coordonare, care oferă asistență și expertiză. Peste două treimi din intervențiile acestui centru în 2020 au fost asociate pandemiei de Covid-19. Potrivit acestui for, provocările aduse de pandemie au inclus lipsa materialelor sanitare de protecție și a unui număr suficient de medici si asistente.

Pentru România, provocarea valului IV de Covid este, așa cum avertizează și ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, lipsa paturilor de terapie intensivă. Aceasta înseamnă însă nu doar lipsa fizică a unor săli sau paturi, care, ideal, pentru a preveni tragediile, ar trebui instalate în clădiri noi și sigure, dar și lipsa de personal. De ce nu cere România ajutor în cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă?

Premierul Florin Cîțu, 30 septembrie 2021: „În primul rând, ştiţi foarte bine că, așa cum România a trimis echipe medicale în Slovacia, în Italia, întotdeauna, dacă este nevoie, vom activa acest plan, el este acolo. Nu trebuie să facem ceva special. Sau Grecia, noi am trimis echipe de fiecare dată. Dacă va fi nevoie, sunt sigur că vom activa. Deocamdată nu este nevoie”.

Pentru premier, după cum a adăugat joi răspunzând unei întrebări, reacția potrivită la situația gravă pentru care se pregătește România este amenințarea managerilor de spitale cu demiterea: „Ceea ce este nevoie - și aici, fac un apel la toți managerii de spital și şefii de secție să termine cu tergiversările și, de fiecare când este nevoie, să răspundă imediat la nevoile în ceea ce priveşte schimbarea unei secții în secţie ATI. /.../ Dacă nu rezolvă această problemă, pleacă și vin alții”, a spus premierul.

De altfel, după tragedia de vineri de la Constanța, prima solicitare concretă a premierului a fost să ceară demiterea de Primăria Constanța a managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase. Cîțu l-a schimbat din funcție și președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate.

După ce a spus că guvernul a dat suficienți bani sănătății în acest an, Florin Cîțu a cerut ca să fie identificați și sancționați „cei care nu au pregătit valul patru" al pandemiei de Covid.

România a cerut ajutor european în 2015. Însă doar la șase zile de la tragedia de la Clubul Colectiv, când era prea târziu pentru mulți dintre pacienții arși în incendiu. Ministrul Sănătății de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu declarase inițial că România nu are nevoie de ajutor, se descurcă foarte bine și medicii români pot gestiona situația.

Raed Arafat, aflat în aceeași funcție ca și azi, spunea pentru Hotnews că solicitarea ar fi fost „atipică”. „De aceea am spus sa apelam pe bilaterale unde vorbim direct cu colegii din țara respectivă și le spunem orice, ca plătim tot, doar să ne ajute".

Sprijinul prin Mecanismul European este gratuit.

Domeniile pentru care oferă ajutor Protecția civilă europeană:

  • operațiuni de căutare și salvare;
  • combaterea incendiilor forestiere și urbane;
  • desfășurarea de personal medical;
  • purificarea apei;
  • adăposturi temporare de urgență;
  • repatrierea în siguranță;
  • cercetare și dezvoltare;

Mecanismul de protecție civilă al UE include un Corpul medical european, un grup de „experți în domeniul medical și al sănătății publice care pot fi rapid mobilizați pentru operațiuni de pregătire și răspuns”.

În 1 octombrie 2021, România a raportat:

  • cel mai număr de cazuri noi de Covid din Uniunea Europeană 10.887.
  • cel mai mare număr de decese în interval de 24 de ore, 169.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG