Linkuri accesibilitate

Noi înregistrări în cazul Colectiv. Sorina Pintea: Mi-au reproșat și Bănicioiu și Arafat că am dat documente la instanță fără să-i anunț


Pe 30 octombrie, se împlinesc patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 64 de tineri au murit
Pe 30 octombrie, se împlinesc patru ani de la tragedia din clubul Colectiv, în urma căreia 64 de tineri au murit

Ziarul Libertatea a publicat duminică înregistrarea unei discuții pe care reprezentanții victimelor de la Colectiv au avut-o, la începutul lunii octombrie, cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

UPDATE: Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Raed Arafat, îi cere Sorinei Pintea „să clarifice public această situație în cel mai scurt timp posibil”. Raed Arafat a mai precizat că nici nu i-a reproșat nimic ministrului Sănătății și nici nu își amintește o discuție în care să îi reproșeze de ce a trimis documente instanței.

Potrivit înregistrării publicate de Libertatea, Sorina Pintea le spune reprezentanților victimelor de la clubul Colectiv că a fost mustrată de Nicolae Bănicioiu, ministru al Sănătății la vremea tragediei, și de secretarul de stat Raed Arafat, pentru că a furnizat magistraților documente despre transportul în străinătate al răniților de la Colectiv fără să-i anunțe.

„Vă rog eu frumos să nu-mi mai spuneți de documente că și așa mi-au reproșat și Bănicioiu și Arafat că am dat documente la instanță fără să-i anunț!”, a spus în cadrul discuției ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Ulterior, Sorina Pintea nu și-a recunoscut declarația, fără să știe însă exista o înregistrare din timpul discuțiilor făcută de reprezentanții victimelor de la Colectiv, notează Libertatea.

Inițial, reprezentanții victimelor de la Colectiv au înregistrat discuția pentru a le-o oferi și colegilor care nu au putut să fie prezenți la întâlnire, dar în momentul în care au auzit fraza cu Bănicioiu și Arafat, au considerat-o de interes public și au depus înregistrarea la Parchet, mai notează Libertatea.

Contactați de Libertatea, atât Raed Arafat, cât și Nicolae Bănicioiu au spus că nu i-ar fi cerut un astfel de lucru Sorinei Pintea.

În urmă cu câteva zile, tot ziarul Libertatea a făcut public un film de 20 de minute realizat de un subofițer ISU ce făcea parte din primul echipaj ajuns la fața locului, în care se vede intervenția pompierilor. Filmul ar fi fost ținut ascuns și față de procurorii care anchetează cazul Colectiv, potrivit jurnaliștilor citați.

Filmul ar fi fost predat secretatului de stat Raed Arafat, care însă a negat acest lucru. „Cei de la Libertatea, jurnaliștii domnului Tolontan, nu se lasă să denigreze în continuare, folosind persoanele implicate în tragedia de la Colectiv”, scrie Arafat pe Facebook.

La trei zile după publicarea acestor imagini, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a reacționat, tot pe Facebook, printr-un mesaj în care acuză că „toată lumea arată cu degetul spre pompieri” și că „istoria se repetă în fiecare an”, iar salvatorii au fost supuși „unei presiuni publice uriașe”. IGSU consideră că sunt „acuzați pe nedrept de ascunderea unor probe”.

Și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, a publicat pe Facebook un mesaj în care le cere cetățenilor să nu își piardă încrederea în ​profesioniștii care luptă pentru salvarea de vieți.

„Nimeni nu merită să fie supus unei asemenea presiuni, această încărcătură din ultimele zile care a alimentat și a stârnit tot felul de emoții, dintre care cele mai negative. Noi suntem oamenii cei mai apropiați de dumneavoastră! Mereu...pentru ca alții să trăiască!”, mai este menționat în mesajul DSU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG