Linkuri accesibilitate

Ping-pong cu testarea copiilor în școli | Clasele funcționează și la incidență de 18 / 1.000


România nu a declanșat încă procedura achiziționării celor 70 de milioane de teste non-invazive necesare până la finalul semestrului I
România nu a declanșat încă procedura achiziționării celor 70 de milioane de teste non-invazive necesare până la finalul semestrului I

Zeci de școli din întreaga țară închise cu o săptămână în urmă pentru că localitățile în care se aflau depășiseră pragul de infectări de 6/1000 au fost redeschise luni. În unele dintre localități, rata cel puțin dublă.

48 de orașe și 263 de comune cu incidența de peste 6/1000 au școlile deschise începând de luni după ce guvernul a decis să nu mai țină cont de rata de infectare.

Orașul Bragadiru din Ilfov, cu o incidență de 14.12/1000, și comuna Zâmbreasca din Teleorman cu o rată de 18.88/1000 de locuitori sunt cele care conduc în topul localităților în ceea ce privește infectarea cu Covid, dar mențin școlile deschise.

Cum nu testează DSP în școlile din România în ziua a opta

Conform procedurilor stabilite prin ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministrului Educației, copiii care ajung în sistem de învățare online ca urmare a depistării unui caz de Covid în clasă se pot întoarce fizic la cursuri după ce sunt testați în a opta zi, dacă au test negativ.

Statul și-a luat angajamentul să asigure testarea gratuită prin intermediul școlilor, acolo unde există cabinete medicale, sau cu ajutorul Direcțiilor de Sănătate Publică acolo unde nu există.

Pe 3 octombrie, adică ieri, mai mulți părinți din București ai căror copii urmau să fie testați în a opta zi cu ajutorul DSP au primit mesaje că procedura nu va mai fi realizată.

„Buna ziua, mesaj de la doamna directoare, vă rog sa trimiteți la clase, în special 6C si 7C, care erau programate mâine pentru testare: Conform noului ordin, cabinetul medical școlar nu mai testează decât simptomaticii. Elevii care doresc să se întoarcă fizic la școală trebuie să prezinte test cu rezultat negativ efectuat la un medic. Scuze pentru orice neplăcere cauzată”, este mesajul primit de unii dintre părinții de la liceul George Coșbuc din București.

Situația se repetă, la indigo, la Școala 199 din București unde părinții au primit informare de la cabinetul medical.

„Având în vedere că Ordinul comun din 6 sept. 2021 a fost abrogat și a fost înlocuit(...), cabinetul medical nu mai poate face testarea în școală în ziua a 8-a. Cabinetul medical poate testa doar dacă există elevi care prezintă simptomatologie specifică infectării cu virusul SARS COV-2 în timpul orelor de curs”, era specificat în mesajul primit de părinți

Mesaje similare au fost primite în această dimineață în multe alte școlile din București, unde incidența la mia de locuitori se apropie de 10.

La presiunea părinților, elevii de la liceul George Coșbuc au fost testați în această dimineață.

Ministrul Educației a anunțat că în primele trei săptămâni de școală nu au primit nicio cerere de testare în a opta zi de la niciun părinte din întreaga Românie. Zeci de părinți l-au contrazis pe rețelele de socializare
Ministrul Educației a anunțat că în primele trei săptămâni de școală nu au primit nicio cerere de testare în a opta zi de la niciun părinte din întreaga Românie. Zeci de părinți l-au contrazis pe rețelele de socializare

Într-o conferință de presă organizată astăzi, ministrul Educației Sorin Câmpeanu susține că a clarificat problema printr-o circulară trimisă tuturor unităților de învățământ. La cerere, vor fi testați în continuare toți copiii într-a opta zi, fie în cabinetele medicale școlare, fie de către DSP acolo unde nu există cabinete.

Sorin Câmpeanu s-a arătat indignat de ce apar atâtea solicitări într-o singură zi după ce „timp de trei săptămâni nu a cerut nimeni în întreaga țară testarea în ziua a opta”.

Ministrul a specificat că puțin peste 2 la sută din cele 1,2 milioane de teste pe care statul le are la dispoziție pentru testarea elevilor au fost folosite până acum pentru simptomatici.

Testarea preventivă, o promisiune fără perspectivă

După ce la finalul săptămânii trecute premierul a anunțat că România va introduce testarea non-invazivă cu teste cu salivă, ministrul Sorin Câmpeanu a precizat astăzi că este o chestiune de zile până se va face aceasta, dar că nu știe exact de câte.

Achiziția testelor se va face de către Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. ONAC va trebui să cumpere peste 70 de milioane de teste non-invazive pe care să le folosească pe parcursul celor 11 săptămâni de școală rămase pentru cei 3,2 milioane de elevi.

Ce teste pot fi acceptate în România urmează să stabilească Agenția Națională a Medicamentului.

Testele de salivă sunt folosite în mai multe țări europene printre care Germania, Austria și Luxemburg
Testele de salivă sunt folosite în mai multe țări europene printre care Germania, Austria și Luxemburg

Purtătoarea de cuvânt a Agenției Naționale a Medicamentului, Maria Vasilescu, a precizat pentru Europa Liberă că ONAC nu le-a cerut deocamdată date despre tipurile de teste care pot fi folosite. Maria Vasilescu a spus că ANM va trimite azi ONAC lista cu teste acceptate și omologate la nivelul Uniunii Europene care vor putea fi folosite și în România.

Elevii urmează să fie testați de două ori pe săptămână, iar cei care au test de salivă pozitiv vor fi confirmați ca fiind infectați cu Covid și cu ajutorul unui test rapid.

Părinții refuză să-și mai trimită copii la școală

Mii de clase din întreaga țară s-au închis ca urmare a creșterii numărului de cazuri de Covid în rândul elevilor sau al profesorilor.

În București, luni, 4 octombrie, erau online 2200 de clase din aproximativ 12.000. 450 de persoane care lucrează în învățământ fuseseră și ele confirmate cu Covid tot în Capitală.

Ministerul a cerut tuturor inspectoratelor să facă o secțiune pe site unde să treacă toate clasele care învață online.

Zeci de părinți spun că nu își vor mai trimite copiii la școală atâta vreme cât nu au certitudinea că statul le poate asigura integritatea fizică sau până când incidența nu va scădea. Anul trecut, școlile s-au închis la incidența de 3/1000.

A. are băiatul la Liceul George Coșbuc din Capitală. „Am decis să fac cerere pentru trecere în online de miercuri. De ce mi-e frica? De ceilalți, deși suntem cu toții în familie vaccinați”

2200 de clase erau în sistem online în București. Mai mulți părinți au anunțat că nu vor mai trimite copiii la școală. În 2020, școilie au trecut în sistem online la o rată de 3/1000
2200 de clase erau în sistem online în București. Mai mulți părinți au anunțat că nu vor mai trimite copiii la școală. În 2020, școilie au trecut în sistem online la o rată de 3/1000

Și C. a luat aceeași decizie. „Fata mea(are 13 ani si autism) merge la o școală specială în sectorul 1. E vaccinată cu prima doză, iar anul trecut, în noiembrie, am avut toți 3 boala. De ce nu o duc la școală? Pentru că în școlile speciale merg, la gramadă, copii care poartă măști și copii care nu poartă. Profesorii, în marea lor majoritate, nu sunt vaccinați și nu au învățat să poarte masca. La poartă se face triaj, iar asistentele cumpără din banii lor teste(teste pe care oricum părinții le refuză).

În cele mai multe zile am luat-o acasă fix cu aceeași masca cu care am dus-o de dimineață(i-am cumpărat din acelea cu benzi late, de la școală le dau cu benzi subțiri). Deși are o învățătoare și o logopedă super atente, amândouă, nu pot sta numai cu ele, așa că am decis să stea acasă, măcar până mai scade incidența”, precizează mămica pentru Europa Liberă.

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu a anunțat astăzi că va cere inspectoratelor să intensifice controalele în școli. De asemenea, a precizat că unele școli localități cu incidență mare pot trece în sistem online, dar decizia nu mai este atributul Ministerului Educației, ci a șefului DSU, Raed Arafat,

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG