Linkuri accesibilitate

Cum testează statele europene ca să țină școlile deschise | Ce soluție are pe masă premierul Cîțu


Mai multe țări din Europa testează elevii săptămânal pentru depistarea cazurilor de Covid. Printre ele, Germania sau Luxemburg
Mai multe țări din Europa testează elevii săptămânal pentru depistarea cazurilor de Covid. Printre ele, Germania sau Luxemburg

Deși au rate de vaccinare superioare României, statele din Europa au instituit măsuri suplimentare pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul coronavirus în rândul elevilor. În landul Bavaria din Germania, școlile fac minimum două testări pe săptămână tuturor elevilor.

Daniel are 10 ani și Alan 12. Sunt doi copii care merg la școli publice în Augsburg, în sudul Germaniei. Daniel este în clasa a cincea, Alan într-a șaptea. Au început școala pe 14 septembrie și până acum nu au stat nicio zi acasă. Au făcut deja opt teste rapide pentru a vedea dacă sunt infectați cu Covid. În vinerea de dinainte de începerea școlii, părinții celor doi au primit o scrisoare prin care li se explica cum va începe școala și care sunt măsurile dispuse de autorități pentru prevenirea îmbolnăvirii cu nou coronavirul.

„Am aflat că vor merge la școală indiferent de rata de îmbolnăvire la șapte zile, cum se calculează la noi incidența Covid. Dar că vor face trei teste rapide de depistare a bolii pe săptămână, la școală - lunea, miercurea și vinerea. Toate sunt gratuite”, a povestit Iulian Solomon, tatăl celor doi băieți pentru Europa Liberă

Alan și Daniel Solomon au fost testați de nouă ori de la începerea școlii în Germania pentru depistarea Covid. În orașul lor, se fac trei teste pe săptămână tuturor copiilor
Alan și Daniel Solomon au fost testați de nouă ori de la începerea școlii în Germania pentru depistarea Covid. În orașul lor, se fac trei teste pe săptămână tuturor copiilor

Testele și le fac copiii singuri, fără ajutor din partea vreunui cadru medical. Au fost învățați cum să își ia probele din nas și nimeni nu refuză. De câteva zile au adus la școală și așa-zisele teste Lolipop. Este un băț cu gust bun cu ajutorul cărora copiii fac teste din salivă.

Dacă un copil este depistat pozitiv, sunt trimiși acasă doar contacții direcți. Aceștia au posibilitatea să participe la ore online. Ca măsură suplimentară, copiii trebuie să poarte măști medicinale în clasă și în curtea școlii pe întreaga perioadă cât stau în unitatea de învățământ. Cantina școlii este deschisă, dar, pentru a nu se crea aglomerație, copiii sunt sfătuiți să mănânce în curtea școlii.

Există și alternativa pentru cei care nu doresc testarea la școală. Copiii pot fi testați în privat - PCR sau test rapid și să aducă dovada direcțiunii. Sunt și copii exceptați de la test - cei vaccinați sau cei trecuți prin boală și au dovadă medicală pentru asta.

Alan și Daniel au avut mai multe perioade în care anul trecut au stat acasă pentru că au explodat cazurile în orașul lor. De la Crăciun și până la vacanța de Rusalii, Alan a mers doar o săptămână la școală. În rest a făcut doar școală online. Pentru că era clasa a patra și în Germania atunci se face diferențierea între a merge la gimnaziu sau în învățământul profesional, Daniel a mers la școală tot anul. În clasele cu mai mulți elevi, s-a mers la școală alternativ, o săptămână o jumătate de clasa, săptămâna următoare cealaltă jumătate. Cum la Daniel în clasa erau doar 17 elevi, nu s-a aplicat măsura prezenței alternative. Din 4 iunie până pe 29 iulie, ultima zi de școală, și Alan a mers la școală zi de zi, pentru că incidența scăzuse.

Alan a făcut școală online mai multe luni în cursul anului școlar trecut. Părinții au avut posibilitatea să lucreze de acasă
Alan a făcut școală online mai multe luni în cursul anului școlar trecut. Părinții au avut posibilitatea să lucreze de acasă

„Învățarea online a fost greoaie, deși și-au dat extrem de bine interesul profesorii anul trecut, copiii vor să meargă la școală și socializeze, este mai ok să învețe așa”, povestește Katalin, mama celor doi băieți

În Augsburg, locul unde locuiește familia lui Alan și Daniel incidența era ieri de 113 cazuri la 100.000 de locuitori. În Germania, rata de vaccinare a populației este de 64,3% Iulian spune că Alan va fi vaccinat de îndată ce medicul de familie îi va anunța că vaccinarea copiilor este o prioritate, așa cum s-a întâmplat și în cazul lor.

Cum este în alte state europene

În Portugalia, țara europeană care a ajuns la un procent de vaccinare de 90%, masca este obligatorie pentru cei de peste 10 ani. Nu se fac teste curente în școli, dar la primul simptom este testată toată clasa. Dacă este găsit un caz pozitiv, sunt trimiși toți în online două săptămâni. Intrarea în școală se face după verificarea temperaturii și dezinfectarea cu gel.

În Luxemburg, de la debutul pandemiei, școlile au fost închise două luni. În prezent, copiii sunt testați rapid bisăptămânal la școală, în prezența cadrului didactic. Rezultatele sunt trimise părinților pe e-mail. Toți copiii au fost testați PCR înainte de începerea anului școlar. Părinții au primit 5 vouchere gratuite pentru test PCR pe care le pot folosi pentru copii. Masca este obligatorie iar în pauză se iese alternativ.

În Anglia, nu există teste făcute periodic în școli. La apariția unui simptom, este testată toată clasa. Dacă este găsit un caz pozitiv, sunt trimiși toți în online două săptămâni

În România

Premierul a precizat, astăzi, că se discută despre posibilitatea testării elevilor din România. Varianta avansată de specialiști, testarea de două ori pe săptămână, nu este pe placul lui Florin Cîțu.

„Va fi decizia ministerului Educației și Sănătății, prin ordin vor spune cât de des se va face. Era o propunere a specialiștilor de două ori pe săptămână, eu cred că e prea mult, dar așteptăm să vedem ce spun specialiștii. Hotărârea CNSU, cu aceste modificări, va fi dată în această seară, inclusiv cea pentru eliminarea carantinării pentru șoferii care vin din alte țări și care sunt testați sau vaccinați", a spus premierul.

Pentru prezența fizică la școală se va elimina legătura cu gradul de incidență. Decizia va rămâne la fiecare școală în parte, în funcție de numărul de copii infectați.

Problema testării copiilor l-a școală a fost pusă de ministrul Sorin Câmpeanu încă de anul trecut. Ministerul a și cumpărat teste, dar a renunțat ulterior la idee și a transferat testele la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Acum, pot fi realizate testări în grup doar copiilor în ale căror clase a fost depistat un caz Covid, în a opta zi. Deși au solicitat testarea, există mărturii că Direcțiile de Sănătate Publică nu au reușit să ducă procedura până la final în multe cazuri, mai ales în București.

Ministrul Educației a anunțat că vor menține școlile deschise și după depășirea ratei de infectare de 6/1000 care fusese stabilită tot de autorități. Fără să anunțe măsuri suplimentare de prevenție în școli.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG