Linkuri accesibilitate

O lege radicală interzice avortul în Texas. Decizii contradictorii ale instanțelor


Femeilor din statul Texas li se interzice avortul după a șasea săptămână de sarcină, chiar dacă fătul a apărut în urma unui caz de incest sau viol.
Femeilor din statul Texas li se interzice avortul după a șasea săptămână de sarcină, chiar dacă fătul a apărut în urma unui caz de incest sau viol.

Judecătorii unei Curți federale au decis, vineri, că legea care interzice avortul în statul Texas să se aplice din nou, la două zile după ce o altă instanță din SUA suspendase interdicția, informează Reuters.

Legea radicală împotriva avorturilor a intrat în vigoare la 1 septembrie și interzice avortul după șase săptămâni de sarcină, când sunt detectate bătăile cardiace ale fătului. Specialiștii susțin că multe femei nu știu că sunt însărcinate în această perioadă.

Devin ilegale majoritatate avorturilor, chiar și în caz de incest sau viol, dacă ele se realizează după a șasea săptămână de sarcină, potrivit Reuters.

Președintele Biden nu a fost de acord cu legea anti-avort din Texas, iar un judecător federal a blocat, miercuri, aplicarea ei. Judecătorul Robert Pitman a scris în decizia sa că nu va permite ca această lege să priveze persoanele vizate de un drept atât de important.

După hotărârea sa, clinicile de stat au reluat procedurile pentru avort și în cazul sarcinilor mai mari de șase săptămâni. Totul a fost dat din nou peste cap de noua decizie a unei instanțe.

Legea texană conferă oricărei persoane dreptul de a-i da în judecată pe medicii care fac o întrerupere de sarcină după mai mult de șase săptămâni de sarcină. Mai mult, femeile care cer avortul, membrii familiei și oricine o susține vor putea fi dați în judecată, pentru a li se cere despăgubiri, de către absolut orice cetățean, care nu e nevoie să aibă vreo legătură cu cazul.

Activiștii pentru drepturile omului spun că legea va declanșa o vânătoare de recompense, pentru că daunele care vor putea fi cerute de oricine în instanță pot ajunge până la 10.000 de dolari.

Apărătorii drepturilor omului se așteaptă ca guvernul federal să conteste la Curtea Supremă a SUA ultima decizie luată de judecătorii din New Orleans. În ultimii ani, legi similare celei din Texas au fost adoptate de aproximativ zece state americane, fiind invalidate în instanţă.

Într-o Rezoluție a Parlamentului European din 7 octombrie se condamnă legea care echivalează, de facto, cu interdicția totală a avortului, fără excepție pentru viol, incest sau pentru condiții de sănătate fetală incompatibile cu supraviețuirea după naștere, ca un atac puternic la adresa libertății femeilor și a SRHR, care sunt drepturi fundamentale ale omului, și ca o încălcare a drepturilor constituționale ale femeilor din SUA.

Europarlamentarii își exprimă solidaritatea cu femeile din Texas și subliniază că, la 14 septembrie 2021, experții ONU au subliniat că „drepturile femeilor sunt drepturi fundamentale care nu pot fi subordonate considerentelor culturale, religioase sau politice” și că „adăugând că influența ingerințelor motivate ideologic și religios în chestiunile de sănătate publică a fost deosebit de dăunătoare pentru sănătatea și bunăstarea femeilor și a fetelor”.

Curtea Supremă din SUA a refuzat, pe 2 septembrie, să respingă cererea prin care era blocată această lege, decizia fiind luată cu cinci voturi la patru.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG