„Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice. Din toate aceste propuneri, eu am reținut una, pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș”, a spus președintele Klaus Iohannis la finalul consultărilor.
Președintele a invocat contextul în care au loc consultările și problemele care trebuie rezolvate urgent: pandemia de coronavirus și creșterea prețurilor la energie.
„Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin Planul Național de Redresare și Reziliență și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori”, a adăugat președintele Iohannis.
Dacian Cioloș: Este o onoare și o mare responsabilitate. Ce spun PSD, AUR și PNL
Imediat după anuțul președintelui, Dacian Cioloș a anunțat și el pe Facebook că președintele i-a cerut să formeze un nou guvern.
„Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice. Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR”, a scris Dacian Cioloș pe pagina sa de Facebook.
PSD a reacționat imediat după anunțul președintelui cu o postare cu caracter de sentință, făcută pe Facebook pe un fundal negru: „Rocadă în alianța pierzătorilor”.
Copreședintele AUR, Claudiu Târziu, a declarat luni seară la Antena 3 că partidul său nu îl susține pe Dacian Cioloș ca premier, după ce a dovedit în 2016, cât a fost premier tehnocrat „ce poate”.
„Noi vom vota împotriva lui Cioloș, nu putem vota să ducă țara cu oiștea-n gard”.
Într-o intervenție la Digi 24, Dan Vîlceanu (PNL) a spus că USR are posibilitatea să pună la lucru alianța cu AUR și PSD pe care a făcut-o la demiterea guvernului condus de Florin Cîțu.
Consultări și desemnare într-o singură zi
Klaus Iohannis a avut consultări, luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pentru nominalizarea unui premier care să obțină votul de susținere în parlament după ce moțiunea de cenzură a PSD a dus la demiterea guvernului condus de Florin Cîțu.
PNL nu a venit cu nicio propunere de premier și a exclus o guvernare alături de USR, care a votat moțiunea de cenzură a PSD. Președintele PNL Florin Cîțu a insistat că s-a format o nouă majoritate (PSD – USR – AUR), care ar trebui să își asume guvernarea.
PSD au dat semnale că se pregătesc să preia puterea în Parlament, unde pot vota alături de PNL asupra unor proiecte punctuale precum plafonarea prețurilor la energie, măsuri în domeniul sanitar, împotriva Covid, sau PNRR.
„Românii nu vor fi abandonați, tot ce nu poate un guvern demis, va fi preluat de Parlamentul României. Parlamentarii PSD vor lucra 24/ 24. Deja am depus solicitările pentru plafonarea prețurilor la energie și gaze”, a declarat Marcel Ciolacu după consultările de la Palatul Cotroceni.
Varianta alegerilor anticipate, invocată de PSD, nu a fost agreată de președintele Iohannis, iar președintele PSD a respins, la rându-i, posibilitatea de a vota un guvern condus de Florin Cîțu.
USR, UDMR și AUR au făcut propriile propuneri de premieri.
USR l-a propus pe Dacian Cioloș, UDMR pe Kelemen Hunor iar AUR pe Călin Georgescu, un apologet al mișcării legionare, apreciat de propaganda prorusă și de Sputnik, ziarul de casă al președintelui rus Vladimir Putin.
Cine este Dacian Cioloș
Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR la începutul acestei luni, surclasându-l pe Dan Barna cu câteva sute de voturi.
Fost premier tehnocrat între noiembrie 2015 - ianuarie 2017, Cioloș a condus un guvern susținut de PSD și PNL după tragedia de la Colectiv, soldată cu demisia guvernului Victor Ponta.
Dacian Cioloș a fost între 2010 și 2014 comisar european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală în cadrul Comisiei Europene. În octombrie 2007, la propunerea premierului alianței DA, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost ministru al Agriculturii în locul lui Decebal Traian Remeș, acuzat de trafic de influență. Deși nu era membru PNL, liberalii l-au preferat lui Dan Radu Rușanu sau Ilie Bolojan datorită experienței sale în domeniu și în relațiile cu organismele UE. Cioloș a deținut acest portofoliu până la demisia cabinetului după alegerile parlamentare din noiembrie 2008.
Până la alegerea sa la conducerea USR, a fost liderul Renew Europe din Parlamentul European.
A urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, absolvită în 1994 ca inginer horticultor. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată în sisteme de producție și dezvoltare rurală la École nationale supérieure agronomique din Rennes (1995–1996), beneficiind de o bursă guvernamentală franceză și un master științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École nationale supérieure agronomique și Université Montpellier-I (1996–1997).
A fost invitat să se înscrie în PNL, dar a refuzat.
În 2017 a înființat platforma România Plus. În 2019 a fost ales președinte al Partidului Libertății Unității și Solidarității (PLUS), când a făcut o alianță cu USR, condus de Dan Barna, pentru alegerile locale și parlamentare. În acest an, cele două partide au fuzionat.
Este însurat cu Valérie Cioloş-Villemin.