Linkuri accesibilitate

Consultări la Cotroceni | Sacrificarea premierului Cîțu pas cu pas sau blocaj în Parlament


Consultările de la Cotroceni au loc într-o situație dramatică, numărul persoanelor care mor din cauza Covid crescând în fiecare zi. Peste o mie în ultimele patru zile. Imagine cu președintele Iohannis la un centru de vaccinare, aprilie 2021, Afumați
Consultările de la Cotroceni au loc într-o situație dramatică, numărul persoanelor care mor din cauza Covid crescând în fiecare zi. Peste o mie în ultimele patru zile. Imagine cu președintele Iohannis la un centru de vaccinare, aprilie 2021, Afumați

Președintele Klaus Iohannis trebuie să identifice o soluție pentru rezolvarea crizei politice, dar sunt premise ca prima rundă de consultări cu partidele să nu ducă la un rezultat concret. Singura certitudine este că Florin Cîțu nu mai este dorit în fruntea Guvernului nici de USR, nici de PSD.

Realitatea de la care pleacă consultările de la Cotroceni o reprezintă cele 281 de voturi primite de premierul Cîțu în Parlament. Un vot istoric de blam, cel mai mare scor în favoarea unei moțiuni de cenzură după 1989. Premierul a reușit contraperformanța de radicaliza USR, fostul partener de Coaliție, dar și opoziția reprezentată de PSD.

Guvernarea de centru dreapta a eșuat în doar opt luni, fără a impune vreun plan masiv de reforme. Cel mai important capitol pierdut de premierul Cîțu este credibilitatea, arată sondajele de opinie. Iar un politician fără credibilitate va fi scos din joc în perioada următoare, cred analiștii.

Moțiunea de cenzură a fost votată marți, 5 octombrie, iar consultările de la Palatul Cotroceni au fost programate pentru 11 octombrie. Temperatura politică a fost considerată prea ridicată de președinte pentru a acționa rapid și a subliniat că „este nevoie de zile până când lumea coboară cu picioarele pe pământ”.

Zile sunt foarte utile în această perioadă agitată, dar criza sanitară presează, iar spitalele cedează. Partidele își schimbă strategii și negociază în subteran, dar oamenii mor. Peste 1.000 de persoane în patru zile. Iar drama socială cântărește mult când se iau deciziile politice, remarcă observatorii vieții politice.

Florin Cîțu este însă președintele PNL, iar plecarea sa de la Palatul Victoria nu se poate produce imediat și fără efecte asupra propriului partid. Analiștii cred că președintele Iohannis este în căutarea unei soluții pentru a putea explica sacrificarea lui Florin Cîțu, fără să lovească puternic în PNL. Acesta este un posibil raționament pentru temporizarea calendarului privind consultările.

PNL a schimbat strategia rapid. După un prim vot joi noapte, în care Florin Cîțu era propunerea de premier, liberalii au venit cu o nouă soluție. Nu se prezintă cu o propunere de premier și îi lasă lui Klaus Iohannis decizia privind calea de urmat. Decizia a fost luată vineri, la mai puțin de 24 de ore de la precedenta hotărâre. Delegația PNL va deschide procesul consultărilor de la Palatul Cotroceni.

Aripa Orban, care conține în acest moment aproape 40 de parlamentari, i-a cerut președintelui să-l desemneze pe fostul președinte PNL drept premier. Soluția nu este luată în calcul de președinte, observă analiștii, din cauza relației reci între Klaus Iohannis și Ludovic Orban. Demisia lui Orban se află pe masa lui Florin Cîțu, care poate folosi funcția de președinte al Camerei Deputaților în negocierilor pentru susținerea viitorului Guvern. Astăzi, expiră cele două săptămâni, iar Ludovic Orban ar trebui să-și înregistreze oficial demisia din fruntea Camerei.

PSD este al doilea partid care vine în fața președintelui. Consiliului Politic Național se va întâlni pentru a aproba strategia pentru negocierile de la Palatul Cotroceni. Surse din partid susțin că PSD nu dorește să intre la guvernare, ci să provoace alegeri anticipate. În consecință, delegația prezentă la Cotroceni nu propune o variantă de premier. Mesajul transmis de Marcel Ciolacu este că PSD nu va susține un guvern PNL condus de Florin Cîțu. Social-democrații sunt furioși că miliardul din Fondul de rezervă i-a ocolit, presiunea din teritoriu fiind imensă ca Florin Cîțu să nu primească susținere în Parlament.

Cu toate acestea, social-democrații recunosc neoficial că pot susține un guvern condus de un tehnocrat pentru deblocarea situației politice. Trebuie realizat un acord fin cu președintele pentru ca ambele părți să ajungă la o înțelegere cred analiștii.

Dacă PNL și PSD nu vin cu o variantă de premier, USR are trei nume pregătite: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea sau Cătălin Drulă. Dacian Cioloș a evitat să fie singura propunere de premier, știind că șansele de a primi nominalizarea din partea președintelui sunt reduse și s-ar prezenta ca un premier de sacrificiu. USR insistă pentru refacerea Coaliției de guvernare alături de PNL, dar fără Florin Cîțu în fruntea Executivului. Liderii Uniunii simt însă că președintele Iohannis manifestă o ostilitate față de ei, iar atacurile dinspre PNL sunt zilnice. Deși au așteptat un semn de la liberali sau de la Palatul Cotroceni pentru discuții informale înaintea consultărilor, USR nu a primit vreun semn pentru dialog.

Dacian Cioloș i-a invitat pe liderii fostei Coaliții la o discuție înainte de consultările de la Palatul Cotroceni.

AUR profită de criza politică, iar rezolvarea ei nu este o prioritate pentru liderii Alianței. Propunerea pentru postul de premier s-ar putea să rămână Călin Georgescu, un personaj lăudat de Sputnik și cu multe mesaje naționaliste și anti-europene. Scopul AUR este să mențină valul de popularitate pe care s-a urcat în ultima lună și să se prezinte ca singurul partid veritabil de opoziție.

UDMR așteaptă. Uniunea va fi prezentă la guvernare în orice formulă se va decide la capătul crizei politice. Kelemen Hunor a susținut că unui guvern minoritar îi va fi greu să reziste. În această fază, Uniunea rămâne fidelă colaborării cu PNL.

În acest context, președintele va constata luni că formarea unei majorități în Parlament este greu de realizat. Al doilea mesaj va fi că partidele nu au o soluție de premier, deoarece nu au venit cu propuneri în acest sens. Soluția ar fi ca partidele să fie chemate din nou la consultări, iar președintele să încerce să găsească o formulă parlamentară pentru învestirea unui nou Cabinet. Chiar dacă asta ar însemna să renunțe la Florin Cîțu, un actor politic va face un pas în spate pentru stabilitatea guvernării, cred analiștii.

Scenariile nu sunt numeroase. PNL va trebui să guverneze alături de USR sau susținut din umbra de PSD. Decizia aparține președintelui, cel care are dreptul potrivit Constituției să nominalizeze persoana care va încerca să formeze un nou Cabinet.

Program consultări:

  • Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);
  • Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD);
  • Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR);
  • Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
  • Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
  • Ora 17:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG