Linkuri accesibilitate

PNL îl trimite pe Cioloș să guverneze alături de cei cu care a debarcat guvernul. Și PSD, UDMR și AUR îl resping momentan


Dacian Cioloș pare să fi primit o misiune imposibilă. Sau un măr otrăvit
Dacian Cioloș pare să fi primit o misiune imposibilă. Sau un măr otrăvit

Misiunea cu care Dacian Cioloș a fost învestit luni seară de președintele Klaus Iohannis, pentru crearea unui guvern și a unei majorități care să-l susțină, se dovedește a fi din start una dificilă, dacă nu imposibilă.

Imediat după ce a aflat de nominalizarea făcută de președintele Iohannis, care l-a desemnat pe Dacian Cioloș să creeze un nou guvern, PNL a reacționat, prin vocea lui Dan Vîlceanu, mâna dreaptă a premierului demis prin moțiune de cenzură Florin Cîțu.

Vîlceanu spune că USR și Dacian Cioloș vor avea posibilitatea de a pune la lucru alianța cu PSD și USR, alături de care a dat jos guvernul.

„Există o majoritate PSD-USR-AUR care a demis un guvern. Acum are ocazia să guverneze. Cioloș să discute cu ei”, i-a transmis Dan Vîlceanu (ex-PSD) lui Dacian Cioloș, la Digi 24.

El a spus că niciun protocol de guvernare nu mai ține legat PNL de USR, atâta vreme cât USR a dat jos guvernul condus de PNL printr-o majoritate creată alături de PSD și AUR.

„Domnul Barna a făcut afirmația că există un protocol cu PNL și UDMR. În acel protocol era prevăzut că premierul este de la PNL, iar în acel protocol nu scria că USR dă jos guvernul. Este absurd să spui că mai există un protocol. De aceea, cred eu că discuțiile pe un premier desemnat care trebuie să își găsească o majoritate care din punctul nostru de vedere a fost testată deja: PSD-USR-AUR”, a mai spus Vîlceanu.

Și premierul debarcat, Florin Cîțu, a comentat desemnarea lui Cioloș în același registru al declarației făcute de Vîlceanu.

„Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR”, a scris Cîțu pe pagina sa de Facebook.

La întâlnirea de la Vila Lac cu senatorii, premierul Cîțu le-a transmis senatorilor că PNL nu va vota pentru învestirea Cabinetului Cioloș.

Romașcanu: Cioloș e singurul care-l ia în serios pe Iohannis

Pe de altă parte, cei alături de care USR a votat la moțiunea de cenzură prin care a fost debarcat guvernul Cîțu au spus din start că nu vor susțiune niciun guvern condus de Dacian Cioloș.

PSD a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în registrul anunțurilor mortuare, scriind pe un fond negru că a fost făcută o „Rocadă în alianța pierzătorilor”.

Ulterior, postarea a fost preluată de președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu completarea că desemnarea lui Dacian Ciolos Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate și că PSD nu va vota niciodată „un nou Guvern ZERO!”

„Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru! Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, a scris Marcel Ciolacu.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu a fost, însă, ceva mai explicit și a declarat la Digi 24 că nominalizarea lui Cioloș nu este o „propunere serioasă” și că soluția sunt alegerile anticipate.

„Noi nu susținem decât un guvern de specialiști, de tranziție, până la alegerile anticipate. Ce facem? Îl înlocuim pe Cîțu cu Cioloș, să o vedem pe doamna Turcan în aceeași situație de mare ministru al Muncii și pe domnul Cîțu eventual prim-viceprim-ministru responsabil cu finanțele? Și pe domnul Voiculescu la Sănătate să privatizeze tot ce nu s-a privatizat până acum? N-avem cum să mergem în jocul ăsta. Singurul lucru coerent în acest moment, având în vedere situația în care suntem, sunt anticipatele cu un guvern de tranziție.”

El a spus că nu crede în seriozitatea propunerii, tocmai pentru că Cioloș nu are cum coagula o majoritate alături de cei pe care USR i-a debarcat de la guvernare.

„În primul rând nu e o propunere serioasă, sau nu cred că e propunere care e făcută cu sensul de a coagula o majoritate, pentru că chiar și cei de la PNL spun în acest moment 'domnule, a fost nominalizat Cioloș pentru că e reprezentantul majorității care ne-a dat guvernul jos'. Cred că domnul Cioloș este singurul care îl ia în serios pe domnul Iohannis”, a spus Romașcanu.

UDMR: Va fi foarte dificil să acceptăm un guvern Cioloș

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, a declarat pentru Europa Liberă că va fi foarte dificil pentru Uniune să accepte un guvern condus de Dacian Cioloș.

„USR condus de Dacian Cioloș a inițiat o moțiune de cenzură cu AUR împotriva Guvernului. Din acest motiv, va fi foarte dificil să colaborăm sau să acceptăm un guvern condus de Dacian Cioloș. Ne vom consulta, dacă ne va căuta, vom sta la masă, dar, în acest moment, va fi foarte greu pentru noi să ne convingem colegii din Senat și Camera Deputaților să susțină un guvern condus de Dacian Cioloș", a spus reprezentantul UDMR.

Csoma Botond a adăugat că nu „știe pe ce și-a bazat convingerea președintele Iohannis" că Dacian Cioloș poate forma o majoritate în Parlament. El a subliniat că poate s-a gândit la cele 281 de voturi pentru moțiunea de cenzură.

AUR: Cea mai proastă decizie

Claudiu Târziu, copreședintele AUR, a declarat luni la Antena 3 că partidul său nu îl susține pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier după ce a dovedit în 2016 „ce poate”.

„E cea mai proastă decizie pe care putea să o ia președintele Iohannis”, a mai spus Târziu. „Noi vom vota împotriva lui Cioloș, nu putem vota să ducă țara cu oiștea-n gard”.

Imediat după anunțul președintelui, Dacian Cioloș a anunțat că este onorat de propunerea președintelui și că USR va avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Klaus Iohannis a avut consultări, luni, la Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pentru nominalizarea unui premier care să obțină votul de susținere în parlament după ce moțiunea de cenzură a PSD a dus la demiterea guvernului condus de Florin Cîțu.

PNL nu a venit cu nicio propunere de premier și a exclus o guvernare alături de USR, care a votat moțiunea de cenzură a PSD. Președintele PNL Florin Cîțu a insistat că s-a format o nouă majoritate, PSD – USR – AUR, care ar trebui să își asume guvernarea.

Varianta alegerilor anticipate, invocată de PSD, nu a fost agreată de președintele Iohannis, iar președintele PSD a respins, la rându-i, posibilitatea de a vota un guvern condus de Florin Cîțu.

USR l-a propus pe Dacian Cioloș, UDMR pe Kelemen Hunor iar AUR pe Călin Georgescu, un apologet al mișcării legionare, apreciat de propaganda prorusă și de Sputnik, ziarul de casă al președintelui rus Vladimir Putin.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG