Linkuri accesibilitate

Originea pandemiei | China vrea să testeze mii de probe de sânge din Wuhan


Pe 3 februarie 2021, o echipă de experți de la OMS a încercat să strângă probe de la Institutul de Virusologie din Wuhan
Pe 3 februarie 2021, o echipă de experți de la OMS a încercat să strângă probe de la Institutul de Virusologie din Wuhan

China face un pas înainte pentru a afla originea pandemiei, după ce luni de zile a refuzat să lase experții de la Organizația Mondială a Sănătății să strângă probe pentru acest lucru. Chinezii vor să testeze zeci de mii probe de sânge din orașul Wuhan care a fost epicentrul pandemiei, potrivit CNN.

Probele sunt într-o bancă de sânge din oraș care conține până la 200.000 de eșantioane, inclusiv cele din ultimele luni ale anului 2019, atunci când se presupune că au apărut primele îmbolnăviri cu coronavirus. Acest depozit a fost identificat în februarie 2021 de către grupul de anchetatori al Organizației Mondiale a Sănătății ca o posibilă sursă de informații cheie care ar putea ajuta la determinarea momentului și locului în care virusul a trecut pentru prima dată la oameni. Probele sunt păstrate în centrul de sânge din Wuhan.

Oficialii chinezi au spus că eșantioanele băncii de sânge au fost păstrate timp de doi ani ca dovezi pentru cazul în care acestea sunt cerute în orice proces legat de donațiile de sânge din care provin.

Oamenii de știință consideră că lunile octombrie și noiembrie 2019 sunt luni cheie pentru aflarea adevărului privind originea pandemiei.

Un oficial al Comisiei Naționale de Sănătate din China a declarat pentru CNN că pregătirea pentru testare este în curs de desfășurare și confirmarea testării va avea loc odată cu atingerea limitei de doi ani de la începutul pandemiei. „Acest lucru ne oferă cea mai mai apropiată probă care ne ajută să înțelegem când a început pandemia”, a spus Yanzhong Huang, cercetor în sănătate globală la Consiliul pentru relații externe.

Maureen Miller, profesoară de epidemiologie la Universitatea Columbia, spune că probele de sânge conțin indicii vitale despre pandemie. Însă, profesoara susține că nimeni nu va crede rezultatele obținute de chinezi dacă ei nu acceptă observatori externi calificați.

Șeful echipei chineze care lucrează la ancheta OMS, Liang Wannian, a declarat pentru prima dată într-o conferință de presă din iulie că țara sa va testa probele, adăugând că odată ce experții chinezi „vor avea rezultatele, le vor livra atât chipelor de experți chinezi, cât și celor externi”.

Experții în sănătate spun că, dacă sunt stocate corect, probele de sânge ar putea conține semne cruciale ale primilor anticorpi produși de oameni împotriva bolii.

La aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, originea coronavirusului nu este încă lămurită. SUA și OMS au încercat de mai multe ori să afle când a apărut primul caz de covid în China.

La finalul lunii mai 2021, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut serviciilor de informații investigarea originii COVID-19 și prezentarea unui raport. Acest lucru a fost cerut după ce raportul prezentat de Organizația Mondială a Sănătății, ai căror experți au fost la Wuhan, nu a lămurit chestiunea provenienței virusului. Americanii vor să lămurească ipoteza că virusul a fost scăpat din laborator.

După ce în ianuarie, echipa de cercetători ai OMS care a fost la Wuhannu a ajuns la o concluzia că primele cazuri de îmbolnăvire au apărut la sfârşitul lui 2019.

Raportul dat publicității de OMS în luna martie, raport scris împreună cu oamenii de știință chinezi, arăta că șansele ca acesta să înceapă într-un laborator sunt „extrem de improbabile”. Însă, OMS a recunoscut că este necesar un studiu suplimentar.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG