Linkuri accesibilitate

Vasile Dîncu: Nu votăm un guvern minoritar condus de un penelist sau userist


Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, refuză să suțină orice guvern minoritar USR sau PNL
Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, refuză să suțină orice guvern minoritar USR sau PNL

Soluția crizei, spune Vasile Dîncu, este la președintele  Klaus Iohannis, care merge în continuare pe mâna lui cu Florin Cîțu. „Pe termen lung cred că președintele va fi obligat să renunțe la Cîțu și să accepte o altă formulă pe care coaliția PNL-USR PLUS-UDMR o va găsi.”

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, susține, într-un interviu pentru Europa Liberă, că social- democrații nu vor vota în niciun caz guvernul Cioloș, ca de altfel, niciun guvern minoritar PNL.

Cu toate că PSD este cel care a propus un guvern de tranziție, Dîncu consideră că nici acesta nu este o reală soluție: „unui guvern de specialiști îi va fi foarte greu să gestioneze această iarnă”, deoarece ar avea nevoie de o largă majoritate în Parlament pentru că ar trebui să ia măsuri nepopulare

USR PLUS și PNL au refuzat negocierile cu PSD pentru că erau obsedate de refacerea alianței. „Așa încât îi lăsăm să-și epuizeze această obsesie”.

Europa Liberă: Există vreo formulă în care PSD să voteze guvernul Cioloș?

Vasile Dîncu: Nu există nicio posibilitate. În primul rând pentru că nu poți să votezi pe cineva care nu-ți cere votul. În Parlament și în viața politică lucrurile se negociază, iar dl. Cioloș de la început a spus că nu negociază cu PSD. Și Barna, fostul președinte, ne ceruse să-i votăm moțiunea, dar el nu voia să negocieze cu noi. Sunt niște comportamente oarecum imature pentru niște lideri care vor sau spun că vor să preia puterea. Al doilea motiv este faptul că noi am dat jos exact acest guvern. Miniștrii pe care i-am dat jos prin moțiune se regăsesc acum în noul guvern. Ar însemna că ne renegăm pe noi înșine și electoratul nostru nu cred că ar mai înțelege ceva. Noi nu am putea explica de ce nu erau buni acești miniștri acum două săptămâni și acum dintr-o dată îi putem învesti. Deci e clar că nu vom vota acest guvern minoritar USR.

Europa Liberă: Așa cum au declarat liberalii, dacă pică la vot guvernul Cioloș vor desemna ei un premier, care, după toate probabilitățile, ar putea fi Florin Cîțu. Ar putea PSD să susțină un guvern PNL cu Florin Cîțu în frunte? Mă gândesc și la faptul că acesta a declarat că va negocia și cu PSD.

Vasile Dîncu: Nu pot să-mi închipui și nu am negociat vreo variantă în care ar putea fi susținut de noi un guvern minoritar condus de Florin Cîțu. Și nici nu vom negocia.

Europa Liberă: Dar un guvern PNL condus de o altă persoană?

Vasile Dîncu: Nu am discutat în Biroul Permanent Național nicio variantă prin care un guvern minoritar condus de un membru al PNL ar putea fi învestit de noi. Singura variantă pe care a spus-o și președintele Ciolacu în spațiul public, ca posibilitate, ca ipoteză mai degrabă, ar fi un guvern de tranziție care să ducă până în primăvară guvernanța României.

Dar nici aceasta nu este o hotărâre a noastră definitivă, contează și componența lui, programul unui asemenea posibil guvern. Hotărârea noastră este foarte clară: nu votăm niciun guvern minoritar condus de un penelist sau userist.

Europa Liberă: PSD a vorbit despre acel guvern de tranziție, ce șanse reale are?

Vasile Dâncu: În mod realist, chiar și unui guvern de specialiști îi va fi foarte greu să gestioneze această iarnă. România nu e țara unde să fie respectată o asemenea formulă. Ar fi nevoie de o majoritate largă în parlament pentru ca un guvern să fie legitim și puternic în această perioadă în care trebuie luate probabil și măsuri nepopulare.

Europa Liberă: Acel guvern de tranziție poate fi unul de tehnocrați?

Vasile Dîncu: Am vorbit la un comitet politic al nostru, președintele partidului a expus această soluție. Nu am detaliat-o pentru că nu credeam că se va ajunge la această soluție.

Noi nu credem că președintele Iohannis va căuta această soluție. Dacă o va face, atunci o vom analiza, ne vom uita la plusuri la minusuri, la cât de pragmatică este. Deocamdată este mai mult o ipoteză.

Europa Liberă: Atunci ce soluție vedeți? Excludeți susținerea unui guvern minoritar, dar spuneți că nici acela de tranziție nu este o formulă în actuala conjunctură.

Vasile Dâncu: Soluția trebuie să o găsească Klaus Iohannis care a girat această situație din punct de vedere politic. A neglijat oferta PSD după alegeri, atunci când și-a pus guvernul domniei sale și, mai departe, atunci când a girat bătăliile pe care Florin Cîțu le-a dat în propria alianță.

În acest moment, noi nu putem face o majoritate și atunci nu putem avea noi inițiativa. Vom vedea ce soluții se vor desprinde.

Europa Liberă: Totuși, PSD e cel care a dat jos guvernul…

Vasile Dâncu: În numele poporului român care…

Europa Liberă: Păi, și în numele poporului român nu ar trebui să aveți și niște soluții?

Vasile Dîncu: Noi am sancționat guvernul că nu se ocupa de guvernare. După ce am dat jos guvernul, atât USR PLUS, cât și PNL au înfierat PSD, au spus că nu vor să colaboreze cu PSD pentru că erau obsedați de refacerea alianței.

Această obsesie încă există, nouă ne este imposibil să o contracarăm pentru că nu avem destule voturi. Așa încât îi lăsăm să-și epuizeze această obsesie, dacă nu vor reuși atunci o să gândim următoarea etapă. Dar în acest moment nu avem resurse pentru acționa decisiv.

Europa Liberă: Spre ce soluție credeți că se va îndrepta președintele?

Vasile Dîncu: Pe termen scurt sau mediu, încă funcționează ideea de a merge în continuare cu Florin Cîțu, după ce celelalte soluții nu vor aprobate, să poată trage de timp cu acest guvern interimar.

Pe termen lung, cred însă că președintele va fi obligat să renunțe la Cîțu și să accepte o formulă pe care alianța USR PLUS- PNL-UDMR o vor aduce în spațiul public.

XS
SM
MD
LG