Linkuri accesibilitate

Toate regulile şi restricţiile care trebuie respectate de luni


Accesul în malluri se va face începând de luni numai după ce vizitatorii prezintă un certificat verde valabil.
Accesul în malluri se va face începând de luni numai după ce vizitatorii prezintă un certificat verde valabil.

Luni, 25 octombrie, intră în vigoare noile reguli și restricții adoptate de guvern. Astfel, purtarea măștii sanitare este obligatorie peste tot. De la ora 22.00 şi până la 5.00, pe întreg teritoriul ţării, este interzisă circulaţia, excepţie făcând persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde.

UPDATE 25 octombrie, ora 13.00 Secretarul de stat Raed Arafat a explicat că CNSU a adoptat o nouă hotărâre de guvern pentru a corecta neoncordanţele dintre decizia CNSU de săptămâna trecută şi Hotărârea de Guvern au fost generate de unele neînţelegeri juridice. Arafat a explicat că nu va exista în niciun act oficial denumirea „mall”, întrucât nu este o formulă juridică.

Hotărârea adoptată luni introduce unele excepţii privind interdicţia persoanelor vaccinate în instituţii publice şi în marile centre comerciale. Astfel, în cazul în care persoanele care au activităţi administrative, sau merg pentru servicii medicale pot intra în aceste centre comerciale. De asemenea, este permis accesul în mall-uri, dacă persoanele nevaccinate merg pentru a se vaccina în centrele speciale.

„Activitatea cu publicul în centrele şi parcurile comerciale va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în decizie.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că, pentru serviciile publice comunitare care funcţionează în centrele şi parcurile comerciale, accesul va fi permis şi persoanelor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore şi care fac dovada deplasării în acest scop prin prezentarea unui document justificativ în format letric sau electronic.

Mai mult, se va permite accesul în centrele şi parcurile comerciale a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin şi numai dacă sunt stabilite culoare dedicate şi controlate de intrare, deplasare şi ieşire în/din centrele şi parcurile comerciale.

Care sunt excepțiile prevăzute în hotărârea de guvern:

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Măsura nu se aplică unităţilor farmaceutice dispuse în afara centrelor şi parcurilor comerciale, precum şi a benzinăriilor.
  • activitatea de cazare în structurile de primire turistică va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
  • se propune suspendarea activităţii cu prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în perioada 25 octombrie 2021 – 5 noiembrie 2021 în unităţile particulare de învăţământ, inclusiv cele cuprinse în Registrul special al organizaţiilor furnizoare de educaţie care organizează şi desfăşoară pe teritoriul României activităţi de învăţământ corespunzătoare unui sistem educaţional din altă ţară.
  • instituirea şi clarificarea categoriilor persoanelor care sunt exceptate de la prezentarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19 în incintele instituţiilor publice centrale şi locale, regiilor autonome şi operatoriilor economici cu capital public. Astfel, sunt exceptaţi angajaţii, participanţii în cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contravenţionale, administrativ-jurisdicţionale şi a celor administrative din motive de ordine şi siguranţă publică, a persoanelor care necesită servicii medicale şi prestaţii sociale, precum şi a persoanelor care se deplasează la centrele de vaccinare în vederea administrării unei doze de vaccin”.

Consultă aici hotărârea adoptată ăn 25 octombrie 2021

Stire inițială

De asemenea, pentru o perioadă de 30 de zile, este interzisă organizarea de evenimente private. Pentru multe activităţi va fi necesar certificatul de vaccinare sau de trecere prin boală, inclusiv pentru accesul la mall. Elevii de la școlile de stat intră în vacanță de două săptămâni până pe 8 noiembrie.

Toate măsurile se aplică indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile.

Cine face excepție și poate circula de la ora 22,00 şi până la 5,00, dar trebuie să prezinte organelor de control certificatul verde:

  • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
  • c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Hotărârea prevede că sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinţe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise. Accesul în toate zonele care nu sunt esenţiale se face folosind certificatul verde pentru persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală.

Bisericile și magazinele, exceptate de la certificatul verde


În același timp, documentul adoptat de Guvern prevede că „accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 este permis în lăcaşurile de cult, unde se desfăşoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, şi în unităţile de alimentaţie publică în care se comercializează produse alimentare şi băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, cu purtarea măştii de protecţie şi respectarea normelor de protecţie sanitară".

Cultele religioase pot organiza slujbele şi rugăciuni colective în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, precum şi procesiuni.

Însă, în magazinele alimentare din interiorul centrelor comerciale de tip mall se va putea intra doar cu certificatul verde.

„Tot ce este în mall, numai cu certificat verde. Dacă n-ai certificat verde, te duci la o farmacie care nu este în mall. Dacă nu ai certificat verde, te duci la magazine care nu sunt în mall, adică la magazine alimentare", a declarat Arafat, menţionând că există şi varianta comenzilor la domiciliu.

Nici copiii care care nu au vârsta vaccinării nu pot intra în malluri sau în alte locuri unde se cere certificatul verde decât dacă sunt însoţiţi de un adult care are un astfel de certificat verde.

Restaurantele se vor închide la ora 21

Programul restaurantelor va fi limitat la ora 21.00 şi vor putea intra doar persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat:

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-21,00;
  • activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00-21,00

Barurile, cluburile şi discotecile vor fi închise. La piscine şi săli de jocuri de noroc este permis accesul în limita a 30% din spaţiu pentru cei vaccinaţi cu schemă completă şi trecuţi prin boală, în intervalul orar 5,00-21,00. Aceleaşi condiţii sunt şi la locurile de joacă pentru copii.

Fără spectatori la concerte și competiții sportive

Competiţiile sportive se vor desfăşura fără public, concertele şi spectacolele în aer liber vor fi interzise, iar cinematografele şi teatrele vor funcţiona la capacitate de 30%, însă cu certificat verde sau dovada trecerii prin boală. Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.


Angajatorii vor organiza telemunca sau vor chema angajații cu schimbul

Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau în regim de telemuncă, pentru cel puţin 50% din angajaţi, acolo unde specificul activităţii permite. Există şi varianta organizării programului de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în grupe/schimburi/ture care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin o oră, cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie sanitară.

Vacanța de două săptămâni pentru școlile de stat

Elevii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal vor intra în vacanţă în perioada 25 octombrie - 5 noiembrie.

Deocamdată nu este clar ce se va întâmpla cu școlile private și afte-school-urile, pentru că după cum a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu acestea nu au fost cuprinse în hotărârea de guvern care reglementează restricțiile.

„Ministerul Educatiei nu are niciun temei legal pentru a reglementa vacanța in școlile și gradinitele private! Doar Guvernul poate face asta. Și când spun scoli private, ma refer și la cele care funcționează după curriculum româneasc, aprobat de ME, și pt celelalte scoli, din Registrul Special, care funcționează pe curriculum -ul altor state”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Confuzie a fost și în privința desfășurării actului de justiție până ce Consiliul Superior al Magistraturii a primit un răspuns clar din partea Ministerului de Interne: „Restricțiile din HG nr. 1130/2021 nu se aplică instanțelor judecătorești și parchetelor!Toate persoanele, avocați, inculpați, martori, experți, interpreți, martori și alții au acces ca și pînă acum”

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG