Linkuri accesibilitate

Analiză | PNL joacă la două capete. PSD sau „crizatorii”?


Nicolae Ciucă, premierul desemnat, mai are doar trei zile să găsească o majoritate parlamentară.
Nicolae Ciucă, premierul desemnat, mai are doar trei zile să găsească o majoritate parlamentară.

La o săptămână de la desemnare, Nicolae Ciucă nu a avansat prea mult în negocierile cu PSD și USR. Renunțarea la imperativul guvernului minoritar prinde contur. Florin Cîțu a întredeschis ușa spre refacerea coaliției, dar încă îl ține în șah cu mandatul de negociere pe Ciucă.

La doar o zi după ce a reiterat că singura variantă este un guvern minoritar PNL-UDMR și după ce negocierile cu PSD s-au împotmolit, Florin Cîțu a fost obligat să-și reevalueze propria atitudine. Pentru prima oară de la declanșarea crizei a vorbit despre refacerea coaliției cu USR.

„Dacă USR vrea, putem vedea în ce formă refacem coaliția. USR poate reveni la guvernare”, a spus Florin Cîțu. Nu arăta prea fericit.

Pare o răsturnare de situație, pentru că liderul liberal a ținut să precizeze și că „o refacere a USL (alianța dintre PSD și PNL n.r.) nu se poate. Mi se pare că PSD nu vrea să negocieze nimic și încearcă să forțeze nota cu astfel de soluții”.

Pretențiile lui Marcel Ciolacu avansate la negocierile de marți seara cu Florin Cîțu și Nicolae Ciucă nu au fost modeste: șapte ministere, dintre care unele cheie - finanțe, transporturi, interne plus secretariatul general. Șeful social-democraților a exclus susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR.

O capcană pentru liberali. Pe de o parte, intrarea la guvernare alături de PSD, cel despre care Florin Cîțu spunea că este „cel mai mare dușman al poporului român”, ar fi creat mari probleme de imagine în fața propriului electorat, pe de alta, ar fi însemnat pierderea controlului asupra unor zone-cheie și o abdicare după nici zece luni de guvernare. Asta nu înseamnă însă că discuțiile au fost abandonate.

„Negocierea nu s-a terminat până nu vedem rezultatul final. Dacă se va ajunge la această formulă cu USR va fi pentru că nu există alternativă, că nu iese cu PSD. Pare că PSD a ridicat stacheta ca să-i oblige să spună nu până la urmă. Ar putea să aibă legătură cu dinamica internă din PSD, unde nu toată lumea era fericită de apropierea de PNL. Pasul următor a fost că cineva l-a convins pe dl. Cîțu să-și shimbe atitudinea față de USR”, spune pentru Europa Liberă sociologul Ovidiu Voicu.

Acest „cineva” ar putea fi președintele Iohannis, care vrea cât mai repede un guvern, precizează Voicu.

Ciucă, generalul cu mâinile legate de Cîțu

Evident în aceste zile a fost faptul că Nicolae Ciucă a fost legat de mâini și de picioare de mandatul primit de la partid, dar mai ales de refuzul lui Florin Cîțu de a accepta flexibilizarea acestuia.

Cum în orice negociere trebuie să fie loc de compromis și de cedări, discuțiile s-au împotmolit timp de aproape o săptămână în ideea guvernului minoritar, care era refuzată de PSD și USR încă dinainte de armistițiul propus marți.

„Dl Cîțu mi se pare foarte instabil în acest moment, este principalul obstacol atâta vreme cât este acolo și oscilează în fiecare zi. Are ieșiri din acestea adolescentine și este dificil să ai o negociere atât de grea cu un astfel de partener”, spune pentru Europa liberă profesorul Ovidiu Voicu.

Nicolae Ciucă este contra cronometru, cele zece zile expiră sâmbătă seara, iar până atunci trebuie să prezinte programul de guvernare și echipa. În aceste condiții mandatul lui Nicolae Ciucă este neschimbat, tot pentru guvern minoritar. Deci, ar trebui schimbat. „Pot să avansez o dată, nu mai târziu de vineri, vineri este cel mai târziu când putem avea acest BPN”, spune Ciucă.

Surse din partid spun pentru Europa Liberă că sunt voci din BPN care ar vrea ca mandatul de negociere să fie schimbat de abia sâmbătă.

Negocierile cu PNL-USR, misiune grea. Condiții și contra-condiții

USR a bătut la porțile PNL și atunci când a încercat să găsească susținere pentru guvernul Cioloș, și zilele acestea, când a insistat că soluția nu este un guvern minoritar ci refacerea coaliției.

Așa că, în contrapartidă, prima condiție a USR pentru pornirea discuțiilor este ca PNL să schimbe în mod oficial, adică în Biroul Politic Național (BPN), mandatul de negociere. Ionuț Moșteanu a declarat că se vor așeza la masa doar după o decizie clară a forurilor statutare ale PNL și după ce PNL va opri negocierile cu PSD.

„În momentul în care PNL va decide în forurile statutare că doreşte refacerea coaliţiei şi nu mai negociază cu PSD, atunci ne putem întâlni. Bineînţeles, vom veni şi ne aşezăm repede la masă, să vedem cum putem reface această coaliţie. E nevoie de o discuţie aşezată, de o negociere în tihnă, în linişte pentru a aşeza priorităţile în coaliţie”.

Doar că însuși Florin Cîțu a spus miercuri că se negociază pe două fronturi „negocierile vor continua și cu PSD, și cu USR”.

Într-o declarație pentru Europa Liberă, Moșteanu admite că timpul este foarte scurt și că este mult de negociat în afară de posturile de miniștri și de program.

„Doar protocolul coaliției va fi cât o carte, pentru că suntem pățiți. Coaliția trebuie așezată pe baze solide”.

Până la protocol, grija liberalilor e legată de guvern, iar aici condiția lor este clară: fără miniștrii care au votat moțiunea de cenzură sau au mai făcut parte din guvern. Practic, este vizată aproape în integralitate fosta echipă guvernamentală, ceea ce evident nu este pe placul USR.

Sunt niște premise complicate pentru o negociere care se anunță din start dificilă. Ea riscă să devină imposibilă în cele doar trei zile rămase la dispoziție.

Acesta este motivul pentru care Dacian Cioloș i-a sugerat lui Nicolae Ciucă să-și depună mandatul pentru a da timp unor negocieri de două - trei săptămâni în care să se stabilească programul de guvernare și echipa de miniștri, ceea ce PNL a refuzat, așa cum a arătat Europa Liberă.

Situația este volatilă în acest moment și în opinia lui Ovidiu Voicu se va ajunge la formula refacerii coaliției și a unui guvern cu USR doar dacă se ratează cea cu PSD, cu care liberalii ar fi mai fericiți.

„Mi se pare evident că PNL, mă refer la majoritatea liderilor, indiferent că au fost sau nu în echipa câștigătoare, nu-și doresc alianța cu USR. Pentru că ei își doresc să aibă acces netulburați și fără reforme la banul public. Ar fi fost fericiți cu susținerea PSD fie și pe față. Singura situație în care se va ajunge la formula cu USR este că nu le-a ieșit cu PSD”.

Dincolo însă de evoluția negocierilor, este evident că ruptura dintre PNL și USR este adâncă și nu poate fi acoperită prea ușor pe termen mediu și probabil nici pe termen lung, neîncrederea dintre cele două partide fiind la cote foarte ridicate.

Falia dintre PNL și USR

Falia dintre USR și PNL nu este de dată recentă, dar ea s-a tot adâncit în timpul guvernării Cîțu. Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost un moment extrem de dificil, depășit cu greu, iar demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion, a fost picătura chinezească.

USR a ieșit de la guvernare și a contribuit decisiv la dărâmarea guvernului Cîțu prin moțiune de cenzură. USR îl consideră principalul responsabil pentru deteriorarea situației pandemice și destrămarea coaliției.

În momentul în care se instalează un guvern cu dl. Ciucă premier, dl. Cîțu rămâne șef doar cu numele, toată lumea îl va ignora. Când premierul este cel ddorit de la Cotroceni, dl. Cîțu nu mai are nicio relevanță.

De partea cealaltă, liberalii îi acuză pe cei de la USR că au dărâmat un guvern din care făceau parte, că sunt artizanii crizei politice și au anunțat clar că nu mai au ce discuta cu ei.

Nici una dintre părți nu a făcut economie de cuvinte grele în această perioadă, iar faptul că președintele Klaus Iohannis s-a poziționat fățis de partea lui Florin Cîțu și împotriva USR a agravat problemele. Ultima etichetă lipită de Iohannis pe fruntea USR: „crizatori”, arată că animozitatea nu s-a diminuat.

La rândul său, Florin Cîțu nu ratează nicio ocazie să spună e că „responsabilitatea” USR să voteze guvernul minoritar PNL. Singura acuză pe care nu o mai face este că USR e într-o alință „toxică” cu PSD. Asta pentru că el însuși stă la masă cu PSD-ul.

XS
SM
MD
LG