Linkuri accesibilitate

Magazine cu gândaci, șoareci și mâncare mucegăită. Directorul ANPC: „Nu credeam că mai există așa ceva"


Inspectorii ANPC au găsit gândaci și multă mizerie în vitrinele cu mâncare din marile magazine din București. Imagine după inspecția în magazine.
Inspectorii ANPC au găsit gândaci și multă mizerie în vitrinele cu mâncare din marile magazine din București. Imagine după inspecția în magazine.

Gândaci, muște, mâncare mucegăită și șobolani care se plimbau printre alimente se numără pe lista neregulilor găsite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor (ANPC). Controalele au avut loc în ultimele zile în supermarketurile și piețele din București și Ploiești.

În mari lanțuri comerciale precum Auchan, Mega Image sau Cora au fost descoperite atât de multe nereguli încât inspectorii ANPC au propus închiderea unor unități pentru șase luni. Rezultatele controalelor au fost prezentate public de reprezentanții Autorității.

Paul Anghel, directorul general al Direcției Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, explică, pentru Europa Liberă, că în perioada pandemiei a primit sute de reclamații de la consumatori cu privire la calitatea produselor, inclusiv pentru cele vândute online.

„Avem sesizări și reclamații și la Cora, și la Carrefour, și la Mega și la Lidl. Zeci, sute de reclamații pe trimestru, pe lună. În contextul pandemic, și cu atâtea sute de reclamații, ne-am apucat să facem controale în București și acum vom extinde la nivel național. Avem controale de permanență, avem controale pentru verificarea sesizărilor și reclamațiilor”, a spus Paul Anghel.

Supermarketurile au fost închise temporar în urma controalelor ANPC
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:18 0:00

În cadrul controalelor din București, neregulile constatate au fost în patru magazine Mega Image, în magazinele Auchan și în patru hipermarketuri Cora.

Pentru patru magazine Auchan, cele din Titan, Vitan, Militari și Berceni, s-a propus oprirea temporară a vânzării la mezeluri, carne, lactate, brutărie și pește și închiderea unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unități. Amenda contravențională a fost de 102.00 de lei.

Toate produsele alimentare care nu mai corespundeau standardelor de calitate au fost oprite de la vânzare.

În cazul Mega Image, au fost, de asemenea, oprite de la comercializare produse alimentare cu probleme. Și în cazul acestei rețele de magazine, pentru patru unități s-a propus închiderea pentru șase luni. Amenda a fost de 93.000 de lei. Punctele de lucru vizate au fost Mega Image din Piața Domenii, Ion Mihalache, Piața Sudului și Șoseaua Colentina.

Vinerea trecută, comisarii ANPC au verificat magazinele Cora din zona Bucureşti-Ilfov și au decis închidere temporară pentru Cora Pantelimon şi Cora Alexandriei, pentru că constatate numeroase abateri pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 120.000 de lei.

ANPC a descoperit astăzi probleme și la magazinele Ikea din București, iar pentru neregulile constatate au dat amenzi în valoare de 20.000 de lei. La Ikea Băneasa, inspectorii au decis oprirea temporară a prestării serviciilor pentru vitrinele asistate la care au găsit mizerie. La Ikea Pallady, inspectorii au decis să oprească zona de servire la restaurant și cafenea și s-a propus oprirea temporară a unității pe o durată de cel mult șase luni.

La magazinele Ikea din Capitală, inspectorii ANPC au găsit vitrine frigorifice care prezentau zone cu rugină, mucegai, cu acumulări de apă, insecte moarte, resturi alimentare în strat grosier și praf la zona ventilatoarelor
La magazinele Ikea din Capitală, inspectorii ANPC au găsit vitrine frigorifice care prezentau zone cu rugină, mucegai, cu acumulări de apă, insecte moarte, resturi alimentare în strat grosier și praf la zona ventilatoarelor

Reacția magazinelor după controlul ANPC

Numele magazinelor unde Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a găsit probleme au fost prezentat în comunicatele de presă ale instituției.

După publicarea informațiilor, retailerul Auchan a anunțat că a fost dispusă imediat remedierea neregulilor și va creşte şi gradul de vigilenţă şi control în această perioadă.

Reprezentanţii lanțului de magazine Cora au transmis că încearcă să remedieze în cel mai scurt timp neregulile găsite.

Mucegaiul dintr-una din vitrinele de la Cora
Mucegaiul dintr-una din vitrinele de la Cora

Controalele au continuat miercuri la Ploiești în supermarketurile Lidl, Profi şi Carrefour, iar printre neregulile constatate erau produse cu termenul limită de consum depăşit, murdărie şi muşte în spaţiile de producere a pâinii şi a produselor de cofetărie.

Tot la Ploiești, piaţa „La Cocoş” a fost închisă după ce inspectorii au descoperit nereguli grave precum vitrine frigorifice neigienizate şi mizerie în standurile de vânzare.

„Așa ceva ce am văzut ieri la Ploiești nu credeam că mai există în țară, mizerie de nedescris”, spune Paul Anghel.

Piața La Cocoș - municipiul Ploiești - magazine închise:

  • Diadra SRL
  • Iocaza Conf SRL
  • Supermarket La Cocoș SRL
  • Escu Serv Construct SRL
  • Redexpro SA
La Poliești, în supermarketurile controlate miercuri de inspectorii ANPC colcăiau gândacii
La Poliești, în supermarketurile controlate miercuri de inspectorii ANPC colcăiau gândacii

Directorul ANPC spune că în toate controalele de până acum a găsit gândaci, muște și rugină și multă mâncare stricată.

„Operatorii economici invocă lipsa de personal, rotația personalului și cel mai mult contextul pandemic. Ei spun că din cauza pandemiei nu au personal, iar personalul e insuficient, parte din el e nepregătit. Iar în condițiile în care există o fluctuație mare de personal, mai ales că mulți de îmbolnăvesc, nu se respectă procedurile de lucru. Ei îmi arată că există totuși proceduri de dezinsecție, deparazitare, dezinfectare, de curățenie, iar pe tabelele respective sunt trecuți ca și când ar fi făcut curățenie la locul respectiv, dar la data și ora controlului nostru găsim că nu au făcut”, explică Paul Anghel ce a găsit la fața locului.

După Colectiv, magazinele se închid mai des

Controalele s-au încheiat cu amenzi în valoare de zeci de mii de lei și cu oprirea temperară a activității.

„În Auchan, Cora, Mega Image, am găsit gândaci, muște și rugină. Ce ar trebui să fac? Să îi felicit pentru ceea ce au făcut? Măsurile sunt dure în raport cu faptele și cu afectarea fie a sănătății și a vieții consumatorului, fie a interesului economic. Am găsit șobolani, am găsit toată familia de gândaci, muște în vitrinele cu produse”, arată Paul Anghel.

Directorul susține că după Colectiv, controalele au devenit mai dure.

„După Colectiv, paradigma de control s-a schimbat. În condițiile în care te duci acolo și găsești niște lucruri nu mai vrei să ai un caz Colectiv și să moară niște oameni. Închizi magazinul. Operatorii economici spun că sunt vitrine care sunt corodate din cauza sângelui, apei, brânzei și altor alimente care ar coroda spațiul respectiv, și atunci că e un pic complicat să venim să întrebăm „cum facem curat acolo?”. Nu mai facem curat, oprim temporar. Nu putem să punem în pericol sănătatea oamenilor”, a mai spus Paul Anghel.

Raionul cu mâncare preparată din Auchan nu avea temperatura de păstrare corespunzătoare
Raionul cu mâncare preparată din Auchan nu avea temperatura de păstrare corespunzătoare

Inspectorul ANPC spune că i-a întrebat pe directorii de magazine dacă ei au aceleași condiții pentru depozitarea mâncării și acasă.

„Eu am întrebat directorii de magazine: 'La dumneavoastră acasă e la fel? La dumneavoastră acasă în frigider e la fel?' și mi-au răspuns că nu e așa”, spune Paul Anghel.

Sunt 300 de inspectori ANPC în toată România. Ar trebui minim 1.000

Inspectorul ANPC arată că cei 20 de inspectori din București sunt mult prea puțini pentru cât au de controlat.

„Noi avem la nivel de țară 300 de comisari, dintre care 20 în București, ceea ce e extrem de puțin. Sunt 42 de județe și dacă facem un calcul vedem cum e în țară. Ar trebui să avem minim 1.000 de comisari la nivel național”, consideră inspectorul ANPC.

Cele mai frecvente nereguli constate de inspectorii ANPC în magazinele alimentare:

  • prezența unor gândaci în zona de comercializare a produselor de patiserie
  • prezența capcanelor destinate rozătoarelor
  • legume și fructe depreciate calitativ sau nesortate fiind improprii consumului uman
  • comercializarea unor produse cu data limită de consum depășită
  • nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro
  • nerespectarea temperaturii indicate de producători, pentru o serie de produse alimentare, una dintre vitrine fiind chiar spartă, fapt care făcea imposibilă asigurarea temperaturii corecte
  • tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi arse, iar cuptorul nu era curățat corespunzător
  • prezența sub tăvile unora dintre vitrine a unui lichid de scurgere cauzat de funcționarea defectuoasă a agregatului frigorific
  • în spațiile de producție a pâinii si a produselor de panificatie, precum și în laboratorul de cofetărie, a fost constatată prezența mustelor
  • sistemul de ventilație era necurarat, prezentând masive depuneri de praf și grăsime
  • utiizarea unor rasteluri și a unor tăvi ruginite și deteriorate

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG