Linkuri accesibilitate

Foști deținuți dezvăluie regimul de hărțuire și presiune psihică la care este supus Navalnîi în închisoare


Alexei Navalnîi este hărțuit și provocat non-stop de un grup creat special care să-l urmărească permanent iar administrația penitenciarelor a răspândit un așa-zis documentar care sugerează că liderul opoziției ar fi gay, știut fiind ce regim au homosexualii în închisorile rusești
Alexei Navalnîi este hărțuit și provocat non-stop de un grup creat special care să-l urmărească permanent iar administrația penitenciarelor a răspândit un așa-zis documentar care sugerează că liderul opoziției ar fi gay, știut fiind ce regim au homosexualii în închisorile rusești

Doi foști deținuți ai coloniei penale din regiunea Vladimir, din Rusia, au descris metodele folosite de administrația penitenciarelor pentru a pune presiune asupra liderului opoziției Alexei Navalnîi.

Nariman Osmanov și Evgheni Burak au declarat pentru Dozhd TV, într-un interviu difuzat pe 4 noiembrie, că administrația coloniei l-a plasat pe Navalnîi într-un grup de deținuți creat special pentru a se ocupa de liderul opoziției.

Potrivit lui Osmanov, toți deținuții din brigadă au fost instruiți să nu comunice cu Navalnîi, dar să înregistreze permanent toate mișcările pe care acesta le face.

Burak a spus că cel puțin 10 deținuți îl urmăresc permanent pe Navalnîi, chiar și la baie, încercând constant să-l provoace pe politician ca să-i lovească, lucru pe care Navalnîi a reușit să-l evite până acum.

De asemenea, Osmanov și Burak spun că în colonie a fost prezentat un așa-zis film documentar care insinuează că Navalnîi ar fi gay.

Deținuții homosexuali din închisorile rusești și din cele mai multe dintre fostele republici sovietice se confruntă zilnic cu umilință și tortură.

Osmanov a mai spus că, atunci când Navalnîi făcea greva foamei în colonie, gardienii închisorii au mutat lângă patul său patul unui deținut despre care se spunea că suferea de tuberculoză, un zvon care s-a dovedit ulterior a nu fi adevărat dar suficient cât să-l mențină pe cel bolnav sub presiune psihică.

De asemenea, tot când era în greva foamei, administrația penitenciarelor le-a permis deținuților să aducă o pungă cu cârnați la baracă și să prăjească cârnații în incintă, ceea ce de obicei este interzis.

Osmanov spune că absolut toate aceste acțiuni au fost dispuse de administrația penitenciarului.

Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui rus Vladimir Putin, a fost închis în ianuarie după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost internat în comă după ce a fost otrăvit în Siberia cu o neurotoxină din gama Noviciok.

Neurotoxina este interzisă și era folosită de serviciile secrete militare sovietice în perioada Războiului Rece. Navalnîi a spus că otrăvirea sa a fost comandată de Moscova, dar Kremlinul a negat acuzația.

Revenit în țară, Navalnîi a fost condamnat pentru încălcarea termenilor unei condamnări cu suspendare condiționată de prezentarea sa regulată la Direcția Penitenciarelor.

Or, mare parte din internarea sa în Germania, Navalnîi a fost în comă, neavând posibilitatea fizică de a veni pentru a se supune regimului de verificare a pedepselor condiționate.

El a fost condamnat cu suspendare pentru o așa-zisă delapidare, dosar despre care a susținut în permanență că este instrumentat politic.

UE a impus sancțiuni oficialilor ruși pentru otrăvirea și condamnarea sa.

Mii de ruși au fost reținuți în timpul protestelor la nivel național care cer eliberarea lui.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG