Linkuri accesibilitate

Pfizer anunță lansarea unui medicament anti-Covid eficient în 89% din cazuri


O pastilă experimentală destinată tratării Covid, dezvoltată de compania americană Pfizer reduce riscul de spitalizare sau de deces cu 89% la adulții vulnerabili.

Medicamentul Paxlovid este destinat utilizării imediat după dezvoltarea simptomelor la persoanele cu risc crescut de boală severă, arată studiile clinice ale companiei.

Anunțul companiei vine la o zi după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a aprobat un tratament similar de la Merck Sharp și Dohme (MSD), care va produce medicamentul alături de Ridgeback Biotherapeutics.

Pfizer spune că a oprit studiile mai devreme tocmai pentru că rezultatele inițiale au fost atât de pozitive.

Marea Britanie a comandat deja 250.000 de cure de tratament, pe lângă cele 480.000 de cure de tratament de molnupiravir MSD.

Medicamentul Pfizer este conceput ca un inhibitor de protează, o enzimă implicată în reproducerea virusului și are rolul de a o bloca. Atunci când este luată împreună cu o doză mică de altă pilulă antivirală numită ritonavir, aceasta rămâne în organism mai mult timp.

Se iau trei pastile de două ori pe zi timp de cinci zile.

Tratamentul combinat funcționează ușor diferit față de pilula Merck, care introduce erori în codul genetic al virusului.

Pfizer a declarat că intenționează să prezinte rezultatele testelor intermediare pentru pilula sa autorității de reglementare a medicamentelor din SUA, FDA, ca parte a cererii de utilizare de urgență pe care a început-o luna trecută.

Președintele director executiv al companiei, Albert Bourla, a spus că pilula are „potențialul de a salva viețile pacienților, de a reduce severitatea infecțiilor cu Covid-19 și de a elimina până la nouă din 10 spitalizări”.

Vaccinurile împotriva Covid-19 sunt văzute ca fiind cea mai bună modalitate de a controla pandemia, dar există și cerere pentru tratamente care pot fi luate acasă, în special pentru persoanele vulnerabile care se infectează.

Datele intermediare din studiile de tratament pe 1.219 de pacienți cu risc ridicat care fuseseră recent infectați cu Covid au relevat că 0,8% dintre cei cărora li s-a administrat Paxlovid au fost internați în spital, comparativ cu 7% dintre pacienții cărora li s-a administrat un placebo sau o pastilă inactivă.

Au fost tratați în decurs de trei zile de la debutul simptomelor Covid.

Șapte pacienți cărora li s-a administrat placebo au murit, comparativ cu niciunul din grupul căruia i s-a administrat pilula.

Când au fost tratați în termen de cinci zile de la apariția simptomelor, 1% dintre cei cărora li s-a administrat Paxlovid au ajuns la spital și niciunul nu a murit. Aceasta, comparativ cu 6,7% din grupul placebo spitalizat, dintre care 10 au murit.

Pacienții din studiu, care nu a fost încă publicat sau verificat, erau în vârstă sau aveau o afecțiune de bază care îi expunea la un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav de Covid. Toți au avut simptome ușoare până la moderate de coronavirus.

„Succesul acestor antivirale marchează o nouă eră în capacitatea noastră de a preveni consecințele severe ale infecției cu SARS-CoV-2 și este, de asemenea, un element vital pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile clinic, care ar putea fi în imposibilitatea de a primi sau de a răspunde la vaccinuri”, a declarat dr. Stephen Griffin, profesor asociat la Facultatea de Medicină de la Universitatea din Leeds, citat deBBC.

Pfizer studiază, de asemenea, impactul tratamentului asupra persoanelor cu risc scăzut de îmbolnăvire cu Covid și asupra celor care au fost deja expuși la virus de către cineva din apropierea lor.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor și a Produselor Medicale (MHRA) a aprobat joi punerea pe piață în Regatul Unit a medicamentului Molnupiravir, primul antiviral oral autorizat pentru tratamentul formelor ușoare și moderate de Covid la adulți și care au cel puțin un factor de risc pentru evoluția către o formă severă a bolii.

„Ca terapie orală, molnupiravirul vine în completarea gamei de vaccinuri și terapii utilizate până acum pentru a contracara pandemia de COVID-19. (…) Suntem foarte recunoscători medicilor, pacienților și familiilor lor pentru contribuția esențială avută în studiul MOVe-OUT care a făcut posibilă această autorizare”, a declarat Dean Y. Li, vicepreședinte executiv și președinte al MSD Research Laboratories, care va produce medicamentul alături de Ridgeback Biotherapeutics.

MSD se așteaptă să producă peste 10 milioane de cure de tratament până la sfârșitul anului 2021 și cel puțin 20 de milioane de cure în 2022.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG