„Polonia joacă un rol-cheie în Europa în contracararea actelor de sabotaj și diversiune pe care Rusia le organizează, și nu doar pe teritoriul polonez”, a declarat Donald Tusk, după întâlnirea cu omologul său ucainean, conform Reuters.
Donald Tusk nu a dat detalii cu privire la ce acțiuni ar fi plănuit Rusia.
„Tot ce pot spune, nu voi intra în detalii, dar pot confirma validitatea acestor temeri, este că Rusia a planificat acte de terorism aerian, și nu numai împotriva Poloniei, ci împotriva companiilor aeriene din întreaga lume”, a adăugat prim-ministrul polonez.
Oficiali din domeniul securității au declarat în ultima perioadă că pachetele care au explodat în depozite logistice din Europa au făcut parte dintr-un test pentru un complot rusesc de a declanșa explozii pe zboruri cargo către Statele Unite.
Exploziile au avut loc în depozite din Marea Britanie, Germania și Polonia în luna iulie. Rusia a negat implicarea în aceste incidente, iar în declarațiile sale din 15 ianuarie Donald Tusk nu le-a menționat în mod specific.
Moscova nu a comentat public declarația lui Tusk, însă până acum a negat în mod regulat orice implicare în exploziile de la depozitele de curierat, precum și în spargerile, incendiile și atacurile asupra persoanelor despre care oficialii occidentali au afirmat că au fost efectuate de agenți plătiți de Rusia.
Cotidianul american The New York Times a relatat zilele trecute, citând surse din echipa președintelui american în funcție, că Joe Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt presupuselor planuri ale serviciilor secrete ruse de a introduce ilegal dispozitive incendiare în avioanele cargo cu destinația SUA.
Avertizarea a fost făcută după ce, în august 2024, serviciile secrete americane au obținut conversații între ofițeri ai serviciilor secrete ruse care discutau detaliile planului.
Casa Albă, nefiind sigură dacă liderul rus știa despre plan, l-a avertizat pe Putin, prin intermediul unei comunicări pe canale secundare, să oprească operațiunea, menționează NYT.
Cel puțin cinci oficiali ruși de rang înalt, inclusiv șeful serviciilor de informații externe, Serghei Narîșkin, șeful FSB, Alexander Bortnikov, și consilierul prezidențial, Iurii Ușakov, au fost contactați pentru a se asigura că Putin a primit avertismentul administrației Biden.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.