Linkuri accesibilitate

Criza migranților de la granița UE | Belarus susține că sancțiunile nu duc nicăieri


Ministrul afacerilor externe belarus, Vladimir Makei, și şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, au avut o primă discuție despre criza migranților de la granița cu Polonia.

Miniștrii de externe ai UE se vor întâlni luni pentru a extinde sancțiunile împotriva Belarusului în privința companiilor aeriene și agențiilor de turism despre care se presupune că ar fi implicate în aducerea migranților la granița UE, după cum a declarat șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, citat de Reuters.

În același timp, Borrell și ministrul afacerilor externe belarus Vladimir Makei au avut o primă convorbire telefonică cu privire la situația dintre granița UE și Belarus. Makei a declarat ulterior că sancţiunile Uniunii Europene împotriva Republicii Belarus, decise din cauza crizei migraţiei de la frontiera cu Polonia, sunt „contraproductive" şi „lipsite de speranţă".

Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană (UE), însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe belarus, Makei l-a informat pe Borrell în legătură cu „măsurile luate de Belarus pentru a reduce afluxul de migranţi din Asia, Africa şi Orientul Mijlociu".

Cei doi au evocat de asemenea cooperarea cu organizaţiile Naţiunilor Unite care ar putea ajuta migranţii blocaţi la frontieră, a adăugat Minskul.


Într-un tweet, Borrell a informat că a subliniat „situaţia umanitară precară de la frontiera cu UE" în timpul conversaţiei sale cu Makei. "Viaţa oamenilor trebuie să fie protejată şi accesul agenţiilor umanitare trebuie să fie autorizat", a spus şeful diplomaţiei europene. "Situaţia actuală este inacceptabilă şi trebuie să înceteze. Oamenii nu trebuie să fie utilizaţi ca arme", a adăugat el.

Înainte de convorbirea cu şeful diplomaţiei belaruseJosep Borrell a anunţat că miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor extinde luni sancţiunile împotriva Republicii Belarus pentru a include companiile aeriene şi agenţiile de voiaj bănuite a fi implicate în aducerea migranţilor la frontiera cu blocul comunitar.

El a adăugat că directorii companiilor aeriene şi ai agenţiilor de turism ar putea fi vizaţi de interdicţii de călătorie şi de îngheţarea activelor în Uniunea Europeană. Totodată, aproximativ 30 de oficialităţi guvernamentale din Belarus bănuite de implicare în această criză a migranţilor ar putea fi la rândul lor vizate de sancţiuni.


Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, deja sub incidenţa sancţiunilor internaţionale pentru reprimarea unor proteste, a ameninţat să contracareze orice fel de noi măsuri, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale prin Belarus către Europa.

UE a acuzat Belarusul că încurajează migranţii să vină pe teritoriul său şi împinge apoi mii dintre ei să treacă în Polonia şi alte state vecine din UE ca răzbunare pentru sancţiunile impuse deja Minskului.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG